Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mfranc, tvoja hči se zagotovo moti. Srednje, belo cvetoče drevo je zagotovo iz družine rožnic, verjetno iz rodu Prunus, kamor sodijo slive, ringloji, mirabolana,.......je pa po cvetovih nemogoče ugotoviti vrsto.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi letos cveti črni trn istočasno z rumenim drenom - tako da, se mi zdi, ima Dajmar kar prav.
Skoraj vsi plodovi lanskega obiranja z ene skupine grmov tu pri nas, so bili podolgovati, ... prav lahko, da je zamenjala.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hvala vsem!

Torej nekaj iz rodu Rožnic?, verjetno zelo širok pojem .... Rolling Eyes
Na hitrico sem pogledal, da se črni trn sadi kot okrasno drevo; verjetno še kaj od Rožnic.

Koliko pa se da rastlino prepoznati po cvetovih?

Ali/in trnih Wink_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Močno dvomim, da bi bil to črni trn, ta načeloma nima take razrasti kot je drevo na sliki, ne glede na to, če raste na samem.
mfranc, ponavljam, po cvetovih boš vedel, da gre za ROD Prunus iz DRUŽINE Rožnice, nikakor je ne boš prepoznal po cvetovih, rod že morda, vrste pa nikakor.
Zelo verjetno gre za katero od različic mirabolane ali štrbonclja (Prunus cerasifera), ki v vseh odtenkih od rumene prek rožnate, rdeče do modre plodijo (cvetijo pa vse belo, če se zelo ne motim). Ljubljanska grmovja, meje, mejice in podivjani deli kakor parkov so jih polni, sodijo med invazivke.

Še nekaj o mirabolani ali štrbonclju.
mravlja

Ampak podobnosti plodov z drenovimi v tem primeru ni več, kajne?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Na Vogrščku foto:Marička iz Foto narave

TwityPity Sept 2013
Verjetno res ni sredi mesta črni trn.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

metuljc je napisal/a:
Močno dvomim, da bi bil to črni trn, ta načeloma nima take razrasti kot je drevo na sliki, ne glede na to, če raste na samem.
mfranc, ponavljam, po cvetovih boš vedel, da gre za ROD Prunus iz DRUŽINE Rožnice, nikakor je ne boš prepoznal po cvetovih, rod že morda, vrste pa nikakor.
Zelo verjetno gre za katero od različic mirabolane ali štrbonclja (Prunus cerasifera), ki v vseh odtenkih od rumene prek rožnate, rdeče do modre plodijo (cvetijo pa vse belo, če se zelo ne motim). Ljubljanska grmovja, meje, mejice in podivjani deli kakor parkov so jih polni, sodijo med invazivke.

Še nekaj o mirabolani ali štrbonclju.

Ehh, črni trn sem omenil samo zato, ker sem za njega prvo prečital podatek, da je lahko tudi okrasno drevo.

Ja, tole o mirabolani ali štrbonclju pa je zanimivo, in je velika možnost, da se ji je to "zgodilo" Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ločiti se jih bo dalo takoj, ko bodo pognali liste. Črni trn (ter mirabolane in podobne) ima slivi podobne, dren pa pač "drenove". Wink

dren

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cornus_mas_(3).jpg

črni trn

https://treegrowing.tcv.org.uk/identify/blackthorn
mravlja

Dajmar je napisal/a:
crtj je napisal/a:

Shranil sem koščice Szaferja in bom poskusil izkaliti. Kakor razumem, je treba dren precej prositi, da kaj naredi.

Jaz sem lani posejal Szaferja .Sem imel koščice 100 dni v hladilniku. Sredi decembra sem jih posejal. Vzkil ni noben. Upam ,da bo naslednje leto kaj.

Dajmar, Crtj...
sem se spomnil tega pogovora in "dajem na znanje" Very Happy :
po Martinu Crawfordu je treba seme drena stratificirati 23 tednov, kar je 161 dni, od oka 5 in pol mesecev (mogoče bolje šest celih).
V naravi, se mi zdi, da ni vsako leto tako dolgo mraz - ali v takem primeru semena propadejo, ali pa se stratifikacija več zim sešteva, je pa zame uganka.
(mogoče pa še Metuljc kaj doda...)
Odgovori