Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
so me opozorili, da ta pištola za voluharje je nevarna reč, gredo prsti zelo pogosto. Ker mi novi ne bodo zrastli, je še nisem kupila.
Nevarne reči je treba kupiti takoj, ker bodo kmalu prepovedane in jih več ne bo mogoče . Občasno najdem kakega rejenega voluharja, ki se sprehaja sredi belega dneva zunaj. Običajno, ko s traktorjem kosim travo. Tam si višje in imaš pregled več 10 metrov. Prav tako sumim, da so rovi na travniku okrog vrta od voluharjev. Niso zasipani. Očitno si tu pa tam vseeno pusti prezračevanje? Glede mreže in teh fint iz žice. Treba je biti presneto natančen. Pri visoki gredi sem dal pocinkano mrežo, vendar je posedanje zemlje povzročilo, da je nastala kak cm velika luknja. Voluhar je v gredo prišel in še bolj veselo jedel, ker ven niti ni znal več. Ni izključeno niti, da je splezal po zunanji strani, sumil pa sem to luknjo, ki sem jo našel, ko sem gredo razdrl. Za drevje zadnje čase dajem korenine v vreče od krompirja. Tako so mi nekateri svetovali. Baje, da te plastike ne more pregrizniti. Zaenkrat mi ni še nobeno drevo šlo zaradi voluharja, ampak to je držalo tudi, ko sem uporabljal košare iz žice. Je pa seveda krepko ceneje.
Za drevje zadnje čase dajem korenine v vreče od krompirja. Tako so mi nekateri svetovali. Baje, da te plastike ne more pregrizniti. Zaenkrat mi ni še nobeno drevo šlo zaradi voluharja, ampak to je držalo tudi, ko sem uporabljal košare iz žice. Je pa seveda krepko ceneje.
Močno dvomim v učinkovitost teh vreč proti voluharju. V svoji podzemni shrambi sem imela shranjenih nekaj vreč čez zimo. Notri je nekako prišla miška ali par mišk? Ko sem spomladi hotela vrniti vreče moji dobaviteljici krompirja, ni bilo niti ene cele, se je videlo, da jih je miška razcefrala za svoje gnezdece.
Pojavlja se mi vprašanje... samo vprašam... recimo v smislu samooskrbe :
odkar jemo regačico, se le-ta drži dogovorjenih (bolje - določenih) okvirjev, tako, da ne moti... - na podoben način imam še ene par "dogovorov", na katere pred leti ne bi niti pomislil... in v zadnjem času, zaradi ne-daleč nazaj zapisanega, iščem rešitev za slak... ,
torej ... ali je voluhar užiten?
Noben na gartlcu ne piše o "suhcih", torej so lepo rejeni, porciji primerne velikosti, baje "ljubki" - a vsekakor precej lepši kot prašiči... (sicer velja, da dokler je zajec v gozdu, ne bi še ognja kuril... ampak vseeno... )
Mravlja, preden se še naprej igraš s to mislijo, preberi tole: "Mortality rates have traditionally been high, ranging between 50% and 75%." Standardno je smrtnost pri okužbi (z ehinokokom) visoka in se giblje med 50 % in 75 %. Voluhar je njegov prenašalec, njemu samemu pa ta parazit ne škodi. Več na povezavi https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=EN&Expert=284_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Da bo jasno, gre za trakuljo. https://sl.wikipedia.org/wiki/Ehinokokoza No, te se preprosto rešiš s tem, da pač tvojega voluharja dodobra prepečeš, ker je to zanesljiva smrt za ličinke te trakulje.
A ni hecno. Kokoši, ki prosto spuščene doma brskajo po gnoju in podobnem, jemo s tekom, takele živalice, ki se prehranjuje "ekološko" bi pa ne spravila po grlu, če bi vedela, kaj jem. No, v hudi lakoti bi bila seveda druga pesem.