Paradižnik 2025

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Letos imajo pri meni paradižniki takle vrstni red barvanja in zorenja: najprej rumeni Cream sausage, potem pelat Orange banana, potem neznan sončno rumen okrogel bajsi, šele potem rdeči, od katerih je najbolj pogumen Maglia rosa, a še ni za obiranje, pa moj domači debeli od mame, neki rožnato rdeči srednje debel se šele rahlo barva, samosevni potovalni paradižnik ima rdečkaste posamezne krhlje, pelat San Marzano pa še nič ne ve, kaj je to rdeča.
Se mi zdi kar nenavadna ta barvna razporeditev - kako se mi je sestavila taka zbirka sort.
No, te seveda ne pomeni, da ne uživam na polno paradižnikove sezone, rumeni so prav okusni in sočni :D
Timi

Odgovor Napisal/-a Timi »

muha napisal/-a: Če Avg 14, 2025 6:37 am Tu moje poznavanje odpove. Si že preverjal tudi na takih straneh? Če ti angleščina ni dovolj poznana je v pomoč Google prevajalnik . Ne podcenjujem, le ne vem, v katero starostno skupino spadaš. "Seniorji" se z angleščino v šolah nismo kaj dosti srečevali.

Hvala za povezavo :) težav z amglescino nimam mogoce s kaksnih strokovnim izrazom.
Sem prebral pa dotičnega problema nisem našel nekje sem zasledil da bi lahko bilo pomanjkanje kalcija ampak to so domneve bom probal.. pa javim če uspem nagruntat ce bo imel kdo podoben primer.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, si letos sadila Sweetie? Jaz ga ne znam krotiti. Prvo sem k osnovni opori dodal še eno, nato je skočil na oporo Maglie rose,
ki je sicer ostala spodaj, nato je dobil še dve poševni opori od njegove osnovne pa do konstrukcije strehe.
To je 15 poganjkov, sedaj odstranjujem ostale agresivneže. Na vertikalnih oporah je do stropa in ga bom krajšal, na poševnih oporah bo do strehe
v nekaj dnevih.

https://ibb.co/kV7vhLDf

Sicer meni vse zamuja, tako tudi Sweetie, dozoreva od spodaj, vendar noben grozd še ni ves dozorel. Verjetno pa tudi ne dozori tako da bi lahko odrezal cel zreli grozd?
Vidim pa, da je malo počasnejši od Maglie Rose.

Če ga bom še gojil, ga bom poskusil pod streho voditi vodoravno.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Moj Sweetie zori že kar dolgo, je bujen, a ne tako, kot tvoj. Privezujem, včasih, ko je vroče, tudi ne in imam letos bolj neurejeno vse skupaj.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, tale višina me malo straši ;) , sploh ker so letos plodovke postale podhranjene. Zopet moj eksperiment, po nasvetu strokovnjakov
samo foliarno gnojenje, zdravljenje ....
Šele 8. avgusta sem prvič plodovke na gredah zalil z gnojili, ponovno jih bom v nekaj dnevih.

Pa še Sweetie z druge strani

https://ibb.co/84r7qCwf
Cat_Eye
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Cat_Eye »

Današnja slika "Stick green" s paradajzmanije. Je prerastel 3 m in še kar naprej raste.
Slika
Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tole pa je! Bi ga lahko imel za prekle, če bi bil trden :D .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Neverjetno! Nova sorta: paradajz preklar. ;)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Muha, :D :D :D
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No je že skrajni čas, da tudi jaz kaj čivknem. V haiku stilu:
  • Modri plamen plina