Stran 16 od 29
Objavljeno: To Nov 06, 2018 10:51 am
Napisal/-a brbr
Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Nov 06, 2018 12:26 pm
Napisal/-a Tonček
@brbr:Sem šel pogledat. Kis je nalit do vrha, a se je pojavil klobuček fi cca 4 cm (širina vratu balona).
Objavljeno: To Nov 06, 2018 3:57 pm
Napisal/-a BorutL
No, tako pa kis delamo mi:
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.
Receptov je veliko.....
Objavljeno: Sr Nov 07, 2018 12:04 am
Napisal/-a aladin
ok, se pravi meni je manjkalo mešanje... zgleda premalo zraka
Objavljeno: Sr Nov 07, 2018 7:08 pm
Napisal/-a BorutL
Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika.
Objavljeno: Sr Nov 07, 2018 10:13 pm
Napisal/-a metuljc
BorutL je napisal/a: |
Nimam pojma. Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika. |
Alkoholno ja, ocetno kislinsko pa ne.
Objavljeno: Sr Nov 07, 2018 10:32 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Eh, če že skoraj vsi tukaj delate kis, potem moram pa tudi jaz poskusiti !
Če ne drugega, za WC školjko splaknit bo pa že dober ...
Objavljeno: Če Nov 08, 2018 12:18 pm
Napisal/-a brbr
Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Nov 08, 2018 6:48 pm
Napisal/-a Tonček
Vrelna veha je nepotrebna, celo škodljiva. Nad tekočino je CO2 in uboge ocetnokislinske bakterije se dušijo in hlastajo za kisikom. Če nimam prav, naj me kakšna tršica popravi.
Objavljeno: Če Nov 08, 2018 7:17 pm
Napisal/-a Peter
Alkoholna fermentacija poteka v anaerobnem okolju. To pomeni, iz sladkorja v alkohol se zadeva dogaja brez prisotnosti kisika.
Ocetnokislinska fermentacija v aerobnem okolju. To pomeni, iz alkohola v ocetno kislino se zadeva dogaja v prisotnosti kisika.
Že prav, da ste dali vrelno veho!