Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Verjetno je stvar v tem: če zelje prej otrebiš, ga lahko poješ več, ker do spomladi več zunanjih listov propade. Jaz ga bom pustila kar takega. Bodo listi ščitili srček. Spomladi pa jih bom odstranila in če bodo dobri, tudi porabila._________________naredimo svet lepši
V biodinamični literaturu o pridelavi semen pa sem našla nasledje. Spomladi se rastlina posadi nazaj na vrt, malo globje, kot je rastla. Glavo je optrebno na vrhu zarezati na križ, ali pa se poreže vse liste in se pusti samo vrh. V nadaljevanju rasti je potrebno odstranjevati stranske poganjke, da rastlina na glavnem steblu naredi kar največ semena. To seme je najkvalitetnejše tudi v smislu ohranjanja sortne značilnosti.
Logično. Če ostane glava cela, se nastavki za cvetenje težko pririnejo skozi. Saj tudi pri tistih, ki prezgodaj zbezljajo v cvet, najprej poči glava. V polni rasti ima rastlina dovolj moči za to, spomladi posajeni se pa verjetno ne vrastejo dovolj hitro, da bi bilo poskrbljeno za primerno energijo.
Mi smo jih hranili v kleti s temperaturo okrog 10 stopinj, na rahlo vlažnih ilovnatih tleh.
Mislim, da od 5 do 7. Resda smo rabili semena za večjo njivo, a bi ga bilo iz ene gotovo dovolj. Več rastlin je bilo po ustnem izročilu, ne da bi se zares zavedali, zakaj tako. Zadostovalo je za nekaj let, v vmesnih smo semenili druge rastline, ki bi se sicer lahko skrižale.
V knjižici o pridelavi semen po biodinamični metodi piše, da bi morali za vzdrževanje sorte semeniti 50 najbolj značilnih rastlin. Nekje sem čitala da so včasih cele vasi semenile eno sorto zelja (pri vsaki domačiji po nekaj rastlin) in s tem ohranjale "kondicijo" sorte skozi generacije._________________naredimo svet lepši
Takole izgleda moj "Zuf" trenutno. Kaže, da se bo uspešno prebil skozi zimsko obdobje.
Zunanji listi počasi propadajo, a jih nič ne odstranjujem, v upanju, da ščitijo dragoceno notranjost. Glava je na otip čvrsta. Tako mislim, da je sredica zdrava._________________naredimo svet lepši
Včeraj mi je zmanjkalo malo zelja za solato. Tako sem šla "obrat" nekaj listov "Zufa". Precej zunanjih listov je bilo propadenih (več kot sem pričakovala). A vseeno sem nabrala dovolj lepih listov. Listi so zelo tenki in kot nalašč za pripravo svežih solat.
Tako izgleda oskubljena glava. Mislim, da bo zelja dovolj še za eno solato. Ta bo prišla na vrsto, ko bom zelje presadila na vrt in bom glavo do srčka "ostrigla"
Tudi, če ne bo več užitnih listov, nič hudega. Glavno je, da bo preživel prezimovanje in potem postregel z zdravim semenom za prihodnje sezone. Za letošnjo že raste četica rastlinic. Tako se nadejam, da ga bom imela dovolj za jest in za semenitev._________________naredimo svet lepši