Skupno naročilo EM koncentrata

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Sirup iz sladkorne pese, jabolčnega soka, breza, javor... Slednjim se sokovi že pretakajo, čez kakšen mesec pa bo še bolj živahno.

Jaz sem imel uspehe z sirupom jabolčnega soka (domač jabolčni sok sem kuhal in dobil gost sirup, ki sem ga uporabil pri kultiviranju mikrobov).
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje bi bile uporabne tudi stare marmelade, kompoti,....domači shranki, seveda.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Res je! tudi paradižnikova mezga/pasta Rolling Eyes Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moje laično razmišljanje:

odvisno, za kakšen pripravek gre. Če ni važno, da je v nadomestku že toliko in toliko drugih drobnoživk, potem je dobro vse sladko. Če pa naj bi se razvijale le izbrane določene drobnoživke in bi tuje lahko motile, si predstavljam, da je boljša namenska melasa, domnevno bolj očiščena vsega nepotrebnega življa.
Zase vem, da se mi je biogen iz zufovega pripravka na kompostu čudovito obnesel, v organku pa ne. Torej: za hitro akcijo je bil super, ob daljšem skladiščenju je podlegel plesni. Primerjalno imam sedaj trokilsko kantico iz lani marca nabavljenega koncentrata EM, ki sem jo odprla pred pol leta za sprotno rabo in ni niti sledu kake plesni, diši pa kot prvi dan.

Po moje: če rabite za kompostni kup, lahko improvizirate, če pa za Organko, je bolje dati nekaj evrčkov več, da ne bo slabe volje.
figula

Se povsem strinjam, muha - natančno moremo povedati namen, sicer bomo vse zgodljali.

Za organko tudi jaz priporočam čisti EM. Za melaso nisem 100% prepričana, bi rekla, da je tudi sladkor dober. A to se lahko odloči vsak sam.
sars

Odgovor Napisal/-a sars »

Mislim, da bi vam g. Luka iz micronature znal povedati tudi kje se melasa dobi. Verjamem, da ne bo jezen. če ga povprašate. Zaenkrat imam z njim samo dobre izkušnje._________________Lp Sars
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Jaz sem nazadnje delala po receptu
ala zuf:

Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa

Uporabila sem sladkor in mi je ratal krasen posip, ki je zdržal več kot eno leto.
A vi prisegate na EM?_________________Andreja
figula

andreja62, me veseli, da ti je posip uspel in zdržal.
Nama z muho se je pokvaril, meni dosti majhen lonček - zato sva bolj previdne in bolj "navijava" za "sterilen" EM Smile.
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”