Stran 16 od 23
Objavljeno: To Apr 21, 2015 10:54 am
Napisal/-a lpmami
Juglans, tudi sama sem se spraševala, kako fermentacija vpliva na tako golazen. Mislim si - pravzaprav tudi močno upam - da se zadušijo med anaerobnim procesom. Hkrati pa se bojim, da so jajčeca odporna na razmere brez kisika. Ali pa, če jih kislina razžre ali vsaj zadosti poškoduje, da ne preživijo.
Izkušenj zaenkrat, na srečo, še nimam. Ko smo imeli navale raznih živilskih moljev, nismo imeli bokašija, zdaj imamo bokaši, pa, hvala Bogu, nimamo živilskih moljev._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Apr 21, 2015 2:27 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Ne vem ali se s fermentacijo uniči zalega, lahko bi se, a to mi pravzaprav niti ni važno, saj moljev ne dobim od zunaj. Pridejo v kupljenih vrečkah, ovsenih kosmičev, v mokah... velikokrat pa kar v ptičji hrani in se potem, ker nisem dosledna razmnožijo. Imam sicer nastavljene pasti (feromonske vabe), ki pa tudi kdaj zatajijo, sploh če molji ne morejo do nje, saj so zaprti v originalni embalaži. Se mi zdi da se večkrat kaj takega zgodi v bio izdelkih.
Objavljeno: Sr Apr 22, 2015 10:34 pm
Napisal/-a Fedex
Nisem opazil, da bi kaj rekli na to, kolk posipa se potrosi na eno plast odpadkov, ki jih recimo izbiramo v posodi. Ali pa sem pozabil ob tej količini informacij. Je enako kot pri original Organku, okrog dve pesti?
Objavljeno: Sr Apr 22, 2015 10:50 pm
Napisal/-a cinija1
Jaz dam originalnega posipa eno tisto zajemalkico, ki je priložena, doma narejenega pa dam dve posodici. Tako jaz.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Apr 22, 2015 11:28 pm
Napisal/-a zuf
Jaz dam 2 ščepca domačega na 5cm odpadkov.
Objavljeno: Sr Apr 22, 2015 11:54 pm
Napisal/-a lpmami
Zuf, meni se dva ščepca - to je količina, ki jo primeš s tremi prsti - zdi zelo malo. Jaz dam več, tudi drugi govorijo o celi merici _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 12:02 am
Napisal/-a zuf
Ja, ščepec s tremi prsti. Cela merica je merica ekonomije, dva ščepca pa merica narave. Že na zelenjavi je toliko laktobacilov in ostalih koristnih mikrobov, da je posip samo pika na i. Seveda, če se bokašira kuhana hrana, meso ipd. pa daš malo več.
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 12:09 am
Napisal/-a muha
Lahko preizkušaš in količino počasi zmanjšuješ do dveh ščepcev. Če je vonj še vedno nespremenjen, pomeni, da dva ščepca zadostujeta. Če pa prične vsebina neprijetno vonjati, je znak, da je treba dodati več. Domačega suhega potresem kar slabo pest na 3 cm plast. Dokler sem ga kupovala po 4 in več € za kg, sem bila veliko bolj skopa s količinami.
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 12:10 am
Napisal/-a lpmami
Mhm, jaz posodo polnim precej počasi, ne naberem veliko kuhinjskih ostankov. Tako se mi zdi bolje, da dodajam več posipa. Če pa je to čisto razmetavanje, seveda takoj zmanjšam, saj sem Gorenjka _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 2:15 am
Napisal/-a copatka
Jaz dajem samo toliko, kot je priporočilo pri Organku - 20 ml na celodnevno plast in mi en kilogram traja nekaj mesecev . Na Organkovi spletni strani je vprašanje:
Citiram: |
Koliko posipa potrebujemo? Po končanem dnevnem zbiranju odpadkov dodamo 20 do 30 g posipa. |
Jaz jih čez dan zbiram v eni 2,5 litrski posodi od Hoferjevega sladoleda, včasih se jih nabere več, zlasti poleti od zelenjave. In za tako količino ga dodam do druge črtice originalne merice. Kljub očitni skoposti se mi vsebina še nikoli ni pokvarila ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)