Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
Se strinjam, res so dobri, pa še prijazni do začetnikov; tudi žena recimo se navaja na čilije z jalapenčki, vsako rundo poje kakšnega več .
Zoyba, tule so z grma od semenarne in letos novi TAM jalapeno. Ki tudi radi "presenetijo" in zapečejo. Drugo leto bom verjetno ostal kar pri obeh sortah, nekako sta komplementarni.
LP_________________mfranc
Zoyba, tule so z grma od semenarne in letos novi TAM jalapeno. Ki tudi radi "presenetijo" in zapečejo. Drugo leto bom verjetno ostal kar pri obeh sortah, nekako sta komplementarni.
LP_________________mfranc
dober večer, načrt je bil takšen: oranžne navadne papričice naj bi bile osnova, katere sem križala s čilijem (posadila eno ob drugo). pri tem sem upala, da se bo oranžna papričica "oljutila". plod sem imela namen polniti z različnimi nadevi. a narava dela tako kot ona hoče. torej oranžne male papričice so ostale take kot so v originalu, čiliji so pa spremenili obliko in barvo. vseeno sem zadovoljna, ker so nekateri mešančki zelo prijazni za polnjenje.
recept za polnjenje čilijev:
čiljije očistiš semen in jih v ponvi na žlici olja rahlo popečeš. ko se ohladijo jih polniš.
1.) salokis (slani sir), mozzarella, kapre, zeleni poper, nasekljan peteršilj, drobnjak, mascarpone. -(beli namaz)
2.) tuna, mascarpone, zeleni poper, kapre, salaxio
na krožniku za 2-3 ljudi je videti tudi:
-v topel riž je vrinjeno nekaj kroglic mozzarele, katera je bila takoj pokrita s krožničkom, da se je sir raztopil. kasneje je riž bil poliven s teriyaki-jem in sweetened chili sauce in peteršiljem
-melancan je rahlo prepečen na suho in kasneje oblit z oljem in kisom, ter nasekljanim drobnjakom
-pečena navadna paprika in na njo poleženo nekaj nadeva
-dekoracija solata, koromač, slani inčuni
-vse je preliveno z mešanico olivnega olja in domačega vinskega kisa. -pozor - če je v nadev dodano več slanih stvari polivko ni potrebno soliti
-po obedu je ostal 1 list solate
taka priprava čilijev je sprejemljiva tudi za "navadnega degustatorja". ko daš celi polnjeni čili v usta šele čez čas okusiš ljutost, katera tudi kaj kmalu mine zaradi nadeva. mlečni deli nadeva "olepšajo-blažijo" okus.
beli nadev št.1 je blažji, št-2 je močnejši.
-ob polnjenu čilijev daj domišljiji prosto pot
verjemite, zelo okusno je. tudi tisti ki ne marajo čilijev bodo zagrizli vanje. lpvoda
recept za polnjenje čilijev:
čiljije očistiš semen in jih v ponvi na žlici olja rahlo popečeš. ko se ohladijo jih polniš.
1.) salokis (slani sir), mozzarella, kapre, zeleni poper, nasekljan peteršilj, drobnjak, mascarpone. -(beli namaz)
2.) tuna, mascarpone, zeleni poper, kapre, salaxio
na krožniku za 2-3 ljudi je videti tudi:
-v topel riž je vrinjeno nekaj kroglic mozzarele, katera je bila takoj pokrita s krožničkom, da se je sir raztopil. kasneje je riž bil poliven s teriyaki-jem in sweetened chili sauce in peteršiljem
-melancan je rahlo prepečen na suho in kasneje oblit z oljem in kisom, ter nasekljanim drobnjakom
-pečena navadna paprika in na njo poleženo nekaj nadeva
-dekoracija solata, koromač, slani inčuni
-vse je preliveno z mešanico olivnega olja in domačega vinskega kisa. -pozor - če je v nadev dodano več slanih stvari polivko ni potrebno soliti
-po obedu je ostal 1 list solate
taka priprava čilijev je sprejemljiva tudi za "navadnega degustatorja". ko daš celi polnjeni čili v usta šele čez čas okusiš ljutost, katera tudi kaj kmalu mine zaradi nadeva. mlečni deli nadeva "olepšajo-blažijo" okus.
beli nadev št.1 je blažji, št-2 je močnejši.
-ob polnjenu čilijev daj domišljiji prosto pot
verjemite, zelo okusno je. tudi tisti ki ne marajo čilijev bodo zagrizli vanje. lpvoda
Voda, saj veš da jih lahko "oljutiš" s kakšnim De Lux čilijem, dodanim v polnilo . Sam si tako pomagam pri jalapenčkih ... .
Ja, Viktorh, "časi se spreminjajo" . Kot mulc sem se opazoval možakarja, ki je pri malici pojedel cel, ta velik kozarec vloženih ljutih feferonov! . Pri vsaki malici ...
Sam in sedaj, če že moram kupiti vložene ljute feferone, jih odprem in za kak teden dodam kak posušen Habanero; za aromo .
LP_________________mfranc
Ja, Viktorh, "časi se spreminjajo" . Kot mulc sem se opazoval možakarja, ki je pri malici pojedel cel, ta velik kozarec vloženih ljutih feferonov! . Pri vsaki malici ...
Sam in sedaj, če že moram kupiti vložene ljute feferone, jih odprem in za kak teden dodam kak posušen Habanero; za aromo .
LP_________________mfranc
No, sonce pa kar lepo kuri. Občasno poškilim na termometer, večji del dneva je temperaturi na podstrehi nad 30 °C, pride do 42 stopinj.
Če bo tako res do srede naslednjega tedna, bo čili suh.
Mini rastlinjak je pravi multipraktik
Šisandra na zgornji polici pa se verjetno ne bo posušila in bo rabila sušenje v el. sušilniku.
LP_________________mfranc
Če bo tako res do srede naslednjega tedna, bo čili suh.
Mini rastlinjak je pravi multipraktik
Šisandra na zgornji polici pa se verjetno ne bo posušila in bo rabila sušenje v el. sušilniku.
LP_________________mfranc
vem, da vodi Mfranc in vem, da lahko pojačam ostrino z dodatkom (vedno pri roki koncentrat). meni pravzaprav gre za to, da pri uživanju ne jokam, ne piham in ne stresam z nogami in rokami. in, da še kdo ki ne mara ljuto-ostro zaužije te zdrave in okusne plodove. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)