Stran 16 od 24
Objavljeno: Sr Sep 04, 2013 9:37 pm
Napisal/-a mfranc
Se strinjam, res so dobri, pa še prijazni do začetnikov; tudi žena recimo se navaja na čilije z jalapenčki, vsako rundo poje kakšnega več .
Zoyba, tule so z grma od semenarne in letos novi TAM jalapeno. Ki tudi radi "presenetijo" in zapečejo. Drugo leto bom verjetno ostal kar pri obeh sortah, nekako sta komplementarni.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Sep 04, 2013 9:43 pm
Napisal/-a Plamenka
Vse tole sta pojedla za kosilo? Uh, to pa je nekaj! Jaz lani več kot 3 jalapene na žaru nisem mogla. Potem je bilo za par tednov dovolj.
Objavljeno: Sr Sep 04, 2013 11:32 pm
Napisal/-a MARIJAV
Kaj, nenkrat? _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Sep 05, 2013 12:33 am
Napisal/-a voda
dober večer, načrt je bil takšen: oranžne navadne papričice naj bi bile osnova, katere sem križala s čilijem (posadila eno ob drugo). pri tem sem upala, da se bo oranžna papričica "oljutila". plod sem imela namen polniti z različnimi nadevi. a narava dela tako kot ona hoče. torej oranžne male papričice so ostale take kot so v originalu, čiliji so pa spremenili obliko in barvo. vseeno sem zadovoljna, ker so nekateri mešančki zelo prijazni za polnjenje.
recept za polnjenje čilijev:
čiljije očistiš semen in jih v ponvi na žlici olja rahlo popečeš. ko se ohladijo jih polniš.
1.) salokis (slani sir), mozzarella, kapre, zeleni poper, nasekljan peteršilj, drobnjak, mascarpone. -(beli namaz)
2.) tuna, mascarpone, zeleni poper, kapre, salaxio
na krožniku za 2-3 ljudi je videti tudi:
-v topel riž je vrinjeno nekaj kroglic mozzarele, katera je bila takoj pokrita s krožničkom, da se je sir raztopil. kasneje je riž bil poliven s teriyaki-jem in sweetened chili sauce in peteršiljem
-melancan je rahlo prepečen na suho in kasneje oblit z oljem in kisom, ter nasekljanim drobnjakom
-pečena navadna paprika in na njo poleženo nekaj nadeva
-dekoracija solata, koromač, slani inčuni
-vse je preliveno z mešanico olivnega olja in domačega vinskega kisa. -pozor - če je v nadev dodano več slanih stvari polivko ni potrebno soliti
-po obedu je ostal 1 list solate
taka priprava čilijev je sprejemljiva tudi za "navadnega degustatorja". ko daš celi polnjeni čili v usta šele čez čas okusiš ljutost, katera tudi kaj kmalu mine zaradi nadeva. mlečni deli nadeva "olepšajo-blažijo" okus.
beli nadev št.1 je blažji, št-2 je močnejši.
-ob polnjenu čilijev daj domišljiji prosto pot
verjemite, zelo okusno je. tudi tisti ki ne marajo čilijev bodo zagrizli vanje. lpvoda
Objavljeno: Če Sep 05, 2013 12:42 am
Napisal/-a viktorh
brišem_________________ViktorhNazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:56; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Sep 05, 2013 11:47 am
Napisal/-a mfranc
No, sonce pa kar lepo kuri. Občasno poškilim na termometer, večji del dneva je temperaturi na podstrehi nad 30 °C, pride do 42 stopinj.
Če bo tako res do srede naslednjega tedna, bo čili suh.
Mini rastlinjak je pravi multipraktik
Šisandra na zgornji polici pa se verjetno ne bo posušila in bo rabila sušenje v el. sušilniku.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Sep 05, 2013 1:23 pm
Napisal/-a MARIJAV
VODA, na tole pojedino bi pa tudi jaz prišla .
Med "čilenci" pa itak vemo, da vodi Mfranc _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Sep 05, 2013 1:51 pm
Napisal/-a voda
vem, da vodi Mfranc in vem, da lahko pojačam ostrino z dodatkom (vedno pri roki koncentrat). meni pravzaprav gre za to, da pri uživanju ne jokam, ne piham in ne stresam z nogami in rokami. in, da še kdo ki ne mara ljuto-ostro zaužije te zdrave in okusne plodove. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)