Stran 16 od 34
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 10:00 am
Napisal/-a lpmami
Hm, v tem je neka logika...ampak vse do zdaj smo dodajali plasti zemlje... tako da ne vem _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 10:20 am
Napisal/-a muha
lpmami, to je bilo zato, ker o drugačnih načinih kompostiranja nismo nič vedeli.
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 10:28 am
Napisal/-a lpmami
Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso...
Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 11:58 am
Napisal/-a muha
Imam nekaj podobnega, samo da na mojem piše, da ga lahko uporabljamo vse od kuhinje, proizvodnih procesov do merjenja toplote tal. Kje je bil nabavljen ne vem, je bilo darilo. V kuhinji pa tegale.
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 12:02 pm
Napisal/-a lpmami
Hvala, Muha, bom vedela, kaj iskati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 3:33 pm
Napisal/-a magnolija
Kompostiram kar po starem. Traja dobri dve leti kompost je odličen, soseda me je prišla vprašat, če ga lahko nabere za saditev rož. Da traja, preden nastane takšna lepa črna zemlja sploh ni vedela._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 10:23 pm
Napisal/-a robi14
Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos.
V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka.
Vseskozi dodajam fermentin.
Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?
Hvala
Objavljeno: To Avg 02, 2016 1:55 pm
Napisal/-a Parangalus
robi14 je napisal/a: |
Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos. V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka. Vseskozi dodajam fermentin.
Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?
Hvala |
In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov.
To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.
Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo.
Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.
Glede termometrov so pa poleg profesionalnih najbolj priročni kuhinjski, ker so narejeni za višje temperature. (kompost se lahko segreje nekje do 75 stopinj) Analogni ali digitalni, cene se gibljejo med 10 in 20 eur. Sam termometer ali sonda mora bit pač toliko dolga, da jo je možno zarinit vsaj ene 15 cm v kup.
Objavljeno: To Avg 02, 2016 3:41 pm
Napisal/-a Aye-Aye
lpmami je napisal/a: |
Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso... Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč. |
Jaz imam nekaj takega . Ima precej daljšo sondo. Drugače pa je tak ugodno na eBay-u.
Lahko pa si napraviš nekaj cenejšega 2$ -DIY-compost-thermometer-build
Objavljeno: To Avg 02, 2016 11:49 pm
Napisal/-a robi14
Citiram: |
In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov. To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.
Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo. Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.
|
Ali naj potem pri mešanju s suho travo vzamem kompost s kupa in ga dobro premešam ter potem vanj zmešam še suho travo?
Bi vanj zmešal še slamo, ki mi jo je ostalo nekaj?
Kako bi se pa obnesla šota v takšnem bazičnem kupu, predvsem z namenom nižanja pH?
Hvala za nasvete in lep pozdrav