Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2017

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

crtj je napisal/a:

Meni pravzaprav ni jasna slika.

Sadna drevesa in jagodičevje pa je zelo čudno, selektivno. Na istem drevesu ali grmu so nekateri deli zelo poškodovani - ohlapni ali celo posušeni, hkrati pa kakšni drugi deli povsem OK, kot da ni nič bilo.

Tako je pri meni z asimino_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Nekaj olesenelih užitnih ali vsaj čebeljih rastlin, ki jim je popolnoma vseeno za takšno temperaturo v tem času razvoja:

- oljčica (umbellata in multiflora, angustifolia cveti kasneje, tako da ne vem)
- caragana - grahovec
- hippophae - rakitovec
- heptacodium (eden ima malo posmojene liste, ampak to je še od par dni nazaj res divjega severnega vetra, ki je v soseščini podrl poleg že pofotkane še eno staro jablano, on pa je ravno sredi trase)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vrtinova sta mi sporočila, da so jima kljub pravočasnemu škropljenju s pripravkom, ki sta ga dobila od MetroB (najbrž EPIN Extra, sigurna glede imena nista bila) , pozeble vse trte, kaki in kivi.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kakšna škoda! Toliko truda, potem je pa uničeno v enem dnevu!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ajej, za njune trte mi je še bolj žal kot za svoje, ko jih imata toliko in tako posebne!

Sadjarji, kaj naredite s pomrznjenimi plodovi? Je pametno očitno pomrznjene češnje in slive potrgati ali je bolje pustiti, da se drevo samo sčisti?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes sem odkril gredo jagod in odvil mlado asimino in z zadovoljstvom ugotovil, da v obeh primerih praktično ni škode.
Bi rekel,da mi več kot 95% cvetov jagod deluje zdravo in nepoškodovano ( ni črno/rjavo ).
Sem pa gredo pokril tako, da sem po sredini zabil v zemljo štiri široke kole tako, da so gledali dobrega pol metra iz zemlje.
Čez sem na široko napel zimsko kopreno in na robovih obtežil ( na gosto ) z veliko kamni. Izgledalo je kot kak nizek šotor.

Na pol razviti mladi listki na asimini, ki je bila "3 kroge" obvita s kopreno do tal, so tudi ostali lepo zeleni.
Letos sem to še lahko zlahka naredil, ker je sadika šele 60 cm visoka z dvema majhnima stranskima vejicama.

Krompir je malo osmojen, predvsem tam, kjer se ga je koprena dotikala. Drugače mi niti ne izgleda tako grozno. Verjamem, da se bo obrasel.
Sem pa na poti do svoje njive opazoval krompirjeve njive okoliških kmetov. Ponekod - tam, kjer ni bilo nič pokrito - je vse rjavo, požgano do tal ...
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Melona, drevo se bo samo očistilo.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ena vrsta krompirja je pri meni tudi ostala odkrita in danes sem ugotovila, da če malo odmaknem tisto požgano (izgleda čisto zanič) je znotraj še celo nekaj zametkov zelenega.

Bo pa super, ker ne bo ves naenkrat za izkopat Laughing
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Pri meni je na polju ožgalo orehe, šmarno hrušico, drobni kivi, asimino, sadike zelenjavnic (cvetačo, zelje, kolerabico), doma na vrtu pa je kivi preživel brez posledic.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Babaco, najlepša hvala.
Odgovori