Stran 16 od 84
Objavljeno: Če Jun 26, 2014 7:42 pm
Napisal/-a lpmami
Kako pa jih je prebrodil? Si mu s čim pomagala - ali...?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Jun 26, 2014 7:50 pm
Napisal/-a muha
S pikapolonicami, ki jih je poslala na delo mati narava . Je bilo en čas kar hudo gledat, a se je splačalo potrpet - vse se je uredilo bio in eko .
Objavljeno: Če Jun 26, 2014 8:06 pm
Napisal/-a lpmami
muha je napisal/a: |
S pikapolonicami, ki jih je poslala na delo mati narava . Je bilo en čas kar hudo gledat, a se je splačalo potrpet - vse se je uredilo bio in eko . |
Pri meni pa to ne deluje. Lani sem jih prav dolgo prepričevala, naj oberejo uši s fižola, nazadnje sem pa potrgala stroke, ki so bili uporabni in fižol porezala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 12:40 pm
Napisal/-a Ivčk
brbr je napisal/a: |
Ivčk: lani sem probala samo en strok Ribnčana. Moja ugotovitev je bila, da je sicer mehak, a nitkast in zato za stročje ni prmeren. Lahko pa, da se motim... Je treba probat malo večjo količino. Je pa res to zelo zgoden in zelo roden fižol (po mojih izkušnjah). Lani je od vseh obrodil največ. Tudi letos kaže dobro. Tudi cveti prvi, čisto za petami pa mu je Zolfino, ki tudi že obilno cveti.
...naredijo daljše vitice (tudi Ribnčan), vendar se potem ustavijo. |
Včeraj šla potrgat največje stroke Ribnčana, dolžina ni presegala 15cm, bili so kak centi široki. Vse je bilo skuhano v korenčkovi juhici (moj otrok jo obožuje že od čisto malega: nastrgan korenček z gresom, vegeto in peteršiljčkom). Pa lahko povem, da je zelo krhek, sočen, precej mesnat in nič nitkast. Tudi okus se mi zelo dopade, je nežno sladek in lepo 'fižolast'.
Jaz pri Ribnčanu nisem opazila vitic, je pa nekoliko višji od ostalih nizkih, doseže nekje 40cm. Izredno roden je že zdaj na začetku, ima obilico cvetov, strokov tudi ne manjka. Imam pa le 12 rastlinic v treh mini vrstičkah in mislim, da bi se že od tega lahko najedli
Tole je bilo včeraj skuhano:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 2:34 pm
Napisal/-a Ivčk
Tole pa so prvi stroki sorte Tiger's Eye, ki je sicer namenjen za zrnje (lepo pisano z vzorcem tigrovih črt, od tod tudi ime), ampak me vseeno zanima, če se da jesti tudi stroke, zato gredo tile v lonec. Na izgled je strok zelo podoben Ribnčanu, je pa rastlina drugačna, tudi cveti rozasto.
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 2:44 pm
Napisal/-a muha
Ivčk, a delaš kaj poskusov, preden daš kuhat stroke?
Moja teta je kuhala v stročju tudi običajni fižol za zrnje, ampak samo zelo mlad. Preizkušali smo ga tako, da smo strok zarezali na obeh koncih. Če se je z odlomljenim delom potegnila tudi nitka, smo vedeli, da ne bo za stročje. Uh, kako grozno je bilo, če je bil malo prestar, kot da bi jedla špago .Mama je bila že bolj napredna in je za stročje raje namensko sadila rumeni maslenec.
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 3:20 pm
Napisal/-a brbr
Ivčk, kdaj si ga pa sejala, da je že tako velik? Pri meni je Ribnčan šele začel dobro cvetet in nastavljat stroke,izgleda pa takole:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Bom pa vsega pustila za zrnje, ker mi je njegovo svetleče oranžnorjavordeče zrnje zelo všeč.
Bilo bi pa fino, da bi tvoje ugotovitve zaoisala tudi v temo posvečeno samo Ribnčanu, da bi bilo vse onjem zbrano na enem mestu..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 5:37 pm
Napisal/-a MARIJAV
Kar se jaz spomnim iz moje mladosti smo tudi jedli nitnat fižol, le bolj mlad in narezan na kaka 2 cm dolžine, da se niso predolge nitke vlekle po ustih _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 5:50 pm
Napisal/-a Ivčk
Muha, na nek način poskus naredim že na vrtu saj vedno en strok, ponavadi največji, prelomim na več koncih in probam prežvečiti.
Če je lepo hrustljav in sladek, ga vzamem za užitnega v stročju. Prežvečeno seveda izpljunem, čeprav ni škode, če ješ surov stročji fižol v manjših količinah.
Brbr, vse fižolčke, ki jih imam namen shranjevati za naprej (torej seme), sem sejala 26. aprila. Od šestih sort mi jih je vzklilo le pet, pri eni so zgnili vsi fižolčki. Tokrat sem sejala direkt na vrt, ponavadi pri manjših količinah semen raje naredim sadike.
Bom šla poslikat Ribnčana in ostale, potem pa popolnim malo teme o posameznih sortah in odprem tudi nove _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Po Jun 30, 2014 12:22 am
Napisal/-a lpmami
Kam pa zdaj _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje