Stran 16 od 22
Objavljeno: Sr Jul 19, 2017 12:24 pm
Napisal/-a pika
Vidim, da pobirate tako čebulo kot česen še z malenkost zelenimi stebli. Jaz sem vedno (vsa štiri leta, kar sadim česen ) pustila, da se posušijo na vrtu, ne vem zakaj, se mi je zdelo, da se bo bolje skladiščil. Sem se očitno motila, vaše izkušnje?
Objavljeno: Sr Jul 19, 2017 1:13 pm
Napisal/-a Bicikel
Pika, precej odvisno od pogojev za rast in skladiščenje. No, pa tudi količina in ostale okoliščine igrajo neko vlogo. Jaz (sam) na primer, pobiram česen po malem skoraj 3 tedne. Ne prav vsak dan, pa po službi pride na vrsto šele pod večer. Vmes kakšen dež (še dobro da je) prekine pobiranje. Tako začnem z zgodnjo sorto in seveda, ko z vsem končam so zadnji že precej suhi.
Odvisno tudi od sorte, puščanje dlje časa v zemlji lahko pomeni tudi, da začne porasevat (tvorit dodatne stroke) ob glavicah. Kakšen dež vmes to še dodatno vzpodbudi. Načeloma za domačo rabo porasevanje ni problem, za oči drugih pa ni ravno najbolje. Sorta Anka res redko naredi kaj takega, Kraški rdeči pa to počne pri vsaki drugi glavici. Če bi pustil še dlje, bi bilo tega veliko preveč.
Torej spet, tako kot pri večini rastlin, ni enoznačnega odgovora, razen, če zraven našteješ še množico rastnih pogojev.... Oziroma, če ti tako uspeva, potem za svoje pogoje in sorto že delaš prav.
Objavljeno: Sr Jul 19, 2017 1:24 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Objavljeno: Sr Jul 19, 2017 7:20 pm
Napisal/-a magnolija
Hvala za pohvale , šalotka in česen so spleteni, kite le še obesim na zračen prostor..... malo me pa prsti bolijo.
_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Objavljeno: Če Jul 20, 2017 1:33 pm
Napisal/-a brbr
No, takole - po celodnevnem včerajšnjem pobiranju, je česen ves pobran in čaka, da ga zvećem v šope in obesim. Vesga skupaj smo potrebovali 26ur za česen in 4ure za čebulo.
Zdaj pa k pomembnim stvarem:
Anka se je letos zares odlično odrezala in postregla z zajetnimi glavicami, malih je letos bore malo, srednjih veliko in velikih prav tako. Skratka, eno samo veselje jih je gledati.
Puljenje je šlo z lahkoto. Samo jaz sem jih večji del izkopala z vilami, ker mi zapestje puljenja ni dovoljevalo.
Ves česen je bil že jeseni (ob sajenju) na debelo prekrit z ajdovo slamo. Kar se je izkazalo za odlčino rešitev. Plevelov je bilo manj, razen seveda pirnice, ki je ena ajda pač ne moti. Med sezono je vzklilo kar nekaj ajde, ki je bila v slami, a rastline niso bile moteče in sem jih kar pustila. Kljub suhemu vremenu je bila zemlja pod zastriko še včeraj vlažna in seveda rahla.
Glede na odlično letino (gotovo najboljšo odkar gojim česen na njivi) sem se odločila, da bom ajdo tudi v naprej uporabljala za zastirko. Tako imam načrt, da v prihodnjih dneh posejem ajdo na površino, ker bom jeseni sadila česen. Jo pustim, da zraste, pred sajenjem česna pokosim in potem posadim česen. To se pravi, prvič bom probala (če mi seveda uspe in bom dovolj pogumna) česen saditi za zaraščeno, nepreorano površino, ker mislim, da moji bogi njivici zelo škodi vsakoletno premetavanje...
Aja, pa še glede zrelosti. Bil je skrajni čas za pobiranje, že skoraj prepozno - listje je bilo že povsem suho, stebla pa še malo sočna. Ovojnice glavic so že počrnele, kar je zbak prezorelosti.
Tole bo odgovor tebi, Pika: Pravijo, da naj bi bilo tretina listov še zelenih, ko je česen zrel, ovojnice so takrat še bele - še ne propadajo. Potem pa začnejo ovojnice hitro porpadat in kmalu glavica razpade3 na stroke. Tak česen se slabo skladišči.
Tudi za čiščenje je česen z še belini ovojnicami idealen - ko se posuši se pri čiščenju zunanja ovojnica z lahkoto odstrani (dobesedno v enem kosu se odlušči od glavice) in ostane lepa bela glavica. Če pa je ovojnica že počrnela, se pri čiščenju drobi in jo je zamudno odstranjevati. Tudi naslednja (spodaj čežeča ovojnica) je ponavadi že siva in jo je treba odstranit, če želimo imeti lepe bele glavice. Tako se zgodi, da moramo pri prezorjenem česnu odstraniti več ovojnic in je posledično tak česen med skladiščenjem manj zaščiten... Uh, upam, da je tole vsaj malo razumljivo.
Zdaj grem vezat česen, potem se bo nekaj tednov sušil. Če kdo v Gartlcu ni pridelel dovolj česna, ga bom imela kar nekaj na voljo..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jul 20, 2017 1:48 pm
Napisal/-a figula
Bravo, brbr se ga že veselim
Objavljeno: Če Jul 20, 2017 2:02 pm
Napisal/-a Bicikel
Bravo Brbr, slamnik dol!
Moram reči, da so tudi pri meni letos v povprečju glavice večje. Mogoče je bilo ravno prav spomladanske moče. Edino zgodnji Portugalc ni uspel narediti kaj večjih glavic. Glede na to, da normalno požene že decembra, ga je verjetno letošnja mrzla zima malo zaustavila v razvoju korenin.
Letos je česen dozorel prej kot običajno, zato so bili zadnji primerki pri meni tudi že povsem brez zelenega listja.
Letos bom malo spremenil taktiko in bom vsaj delu glavic kaj kmalu porezal korenine (dokler so mehke) in del stebla, pustil bom le kakšnih 10cm. Te bom potem še nekaj časa sušil in potem zložil v gajbice. Prejšnja leta sem ga imel na sicer prepišnem podstrešju, a sumim, da mu je bilo vseeno prevroče. Letos ga bom imel raje v pritličju, zato pa se moram prej znebiti večjega dela "šavja". Torej bo imel še en dodatni krog obdelave.
Objavljeno: Pe Jul 21, 2017 1:55 am
Napisal/-a copatka
Brbr, moja česnova mentorica, iskrene čestitke! Se veselim s teboj! Bom spet rabila nekaj tvojega, računaj name, prosim!
Letos, oziroma lani, sem ga sadila šele decembra, tudi manj kot prejšnja leta. Bala sem se namreč, da mu zaradi pozne saditve in že malo zmrznjene zemlje ne bo šlo dobro. Zaenkrat zgleda lep, a še zelo zelen. Tako da zaenkrat ne vem, kakšna bo letina . Kakšen teden lahko še raste in se debeli. _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Jul 21, 2017 11:29 am
Napisal/-a brbr
Vsem, hvala za pohvale. No, da povem po pravici, zdaj, ko ga vežem in imam malo boljši pregled nad stanjem, ugotavljam, da je vseeno kar precej drobnih glavic, a je tudi velikih in srednih obilo, tako, da je pridelek vsekakor najboljši do slej.
Figula, si že kar nekaj časa na seznamu... Copatka, tebe pa zdajle dopišem. Prepričana sem, da boš imela lep pridelek. Kar nič ne hiti s pobiranjem - pri vas "hribovcih" gredo zadeva malo bolj počasi, kar pa ne pomeni, da tudi slabše
Bicikel, jaz ga skladiščim v neizdelanem prostoru, v pritličju, kjer je pozimi ene 10-12st. Je pa svetel, suh prostor. Česen hranim v gajbicah. Se odlično ohrani.
Dve tretjini česna sta obešeni. Danes uredim še preostalega in pa čebulo. Potem vse poslikam in postavim na ogled._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Jul 22, 2017 11:42 pm
Napisal/-a pika
brbr , je razumljivo in točno tako sem naredila. Glavice so bile še bele, se sušijo. Jih je pa letos zelo malo, ker sem ga pozabila sadit, v lončke se mi ga pa potem ni dalo veliko saditi, kakih 20 glavic, kar je pri naši porabi zelooo malo So pa te res lepe in debele, tudi jaz sem zastirala s slamo, se je dobro obneslo, a mlada trava se mi zdi, daje za sušno leto boljša, ker bolje drži vlago.