Stran 16 od 22

Objavljeno: To Sep 24, 2019 3:02 pm
Napisal/-a Bicikel
ikar je napisal/a:
Za manj pekoče imam jaz letos Anaheim in Fresno, Big Jim in Pasilla Bajio mi pa nista uspela.


Anaheim sem že imel, mogoče celo še imam seme. Sem pa hotel že sprobati Fresno, pa dobljena semena niso kalila, zato se zelo priporočam, če jih boš imel kaj viška. V zameno lahko dam Guindila Rojo, Maya Red in Habanero Martinique.

PS. imel sem tudi že Big Jim, pa mi ni bil najboljši, saj je tenkostenski z debelo oz močno lupino, kar ni najbolj prijetno pri uživanju. Posušeni zmleti bi bili lahko vredu, sicer pa ne najbolj.

Objavljeno: To Sep 24, 2019 3:23 pm
Napisal/-a Plamenka
Ko smo že pri sortah čilijev, še tule povabim na Razstavo čilijev, ki bo 5.10. na našem jesenskem srečanju v Sinji Gorici.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about5331.html

Objavljeno: Sr Sep 25, 2019 12:05 am
Napisal/-a pajo
Plamenka je napisal/a:
Ko smo že pri sortah čilijev, še tule povabim na Razstavo čilijev, ki bo 5.10. na našem jesenskem srečanju v Sinji Gorici.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about5331.html

Ravno takrat bo čili festival v Lepi žogi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Če Okt 03, 2019 10:55 pm
Napisal/-a mravlja
Danes smo poleg paprik pobrali tudi čilije - "merske", a še v zelenem stanju.
Kaj storiti s še zelenimi "aleppo" čiliji, te sem nameraval posušiti ter mleti ali drobiti. Se zelene čilije prav tako lahko suši (in melje)?

ps:
se mi zdi, da letos ti "vragci" precej presegajo deklariranih 10.000 skovilov...

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 9:52 am
Napisal/-a goIdhorn
Presadi v lonec in postavi na toplo in sončno okensko polico v hiši.

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 11:13 am
Napisal/-a brbr
Mravlja, mi zelene čilije, ki jih poberemo tik pred napovedanim minusom (po navadi enkrat novembra), predelamo v omake, ravno tako kot zrele. Le omaka je zelene barve. Sušili jih še nismo, a milim, da se lahko...

Za svežo rabo se pa tudi v hladilniku obdržijo kar dolgo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 12:33 pm
Napisal/-a mravlja
Imam že kar nekaj kandidatov za prezimovanje, ki gredo ali pa so že v loncih. Vseh, katerim bi rad podaljšal čas zorenja, prezimovati ne morem. Na gredicah so ostali manjši, "ne-merski" čiliji. Če (ali ko) "zadišijo" po rdeči barvi, se jih lotijo ptiči. Kar nekaj jih je bilo nakljuvanih, vsi zgoraj pri pecljih. Nekateri so se zato zmehčali...

Nič. Nekaj jih bo šlo v omako, nekaj jih bom vseeno posušil - vsaka šola nekaj stane - tudi če "sfalim", kake velike škode ne bo.

Odveč mi je tole vreme nizkih temperatur...

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 12:55 pm
Napisal/-a Plamenka
Čilije lahko zaščitiš z mrežo proti ptičem ali pa postaviš zraven umetno sovo ali orla ali kaj podobnega.

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 2:00 pm
Napisal/-a mravlja
Celo poletje so bili pod protitočno mrežo, odkriti so bili mogoče zadnja dva tedna. Od včeraj so pod kopreno...

Motijo me te nizke temperature, prišle so prehitro, za te nimam rešitve... Laughing
Ampak, če misliš, da bodo kljub temu še zoreli... - tudi prav. Pa naj še malo zunaj "visijo"... Wink

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 2:36 pm
Napisal/-a figula
Mravlja, z dekco jih pokrivaj. Jaz jih tudi.