Česen 2019

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bog ve, če je od vas tisto bliskanje in pogrmevanje, ki se kaže in oglaša .. pa če bo prišlo do nas a je bolj lokalno Confused
P.S. Ja, je že pri nas. Zaenkrat lepo mirno pada in po malem grmi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Irenca je napisal/a:

A ima kdo izkušnje z (pre)zgodaj pobranim česnom? Wink

Ko boš prišla nazaj iz dopusta, ga preglej in potem še tedensko. Meni se je prezgodnje pobiranje slabše obneslo, kot prepozno. Pri prepoznem so se le glavice razprle, pri prezgodnjem mi je zgnil ves, ki še ni imel nakazanih strokov.

Naivno sem mislila, da bodo tisti v fazi "čebula" med sušenjem še kaj načrpali iz stebla, a se to ni zgodilo. Če bi vedela prej, bi vse glavice razdrla in pobrala ven zametke strokov ter jih sesekljala in shranila v olju. Tako sem jih v nevednosti pustila zgniti.

Ker pišeš, da se stroki že napenjajo, mislim, da je ven iz te kritične faze, pregleduj ga pa še vedno. V mesecu-dveh šele se bo dokončno izkazalo, ali je ves sposoben skladiščenja.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Tudi jaz sem včeraj dokončal pobiranje. Še dobro, da sem storil to pred nočnim dežjem, saj je zemlja bila še dokaj vlažna in ni rada padala od korenin. Je bil tudi skrajni čas, saj so bila stebla komaj vidna v plevelu. Listov pa tudi skoraj ni bilo več. No k sreči je bilo to le še polovica sorte Gardos.

Zaenkrat tako na palec je letina kar solidna, velikost glavic je sicer pod pričakovanji. Do neke mere razumljivo, saj so letos listi veliko hitreje propadli. Še rja jih ni uspela zdesetkati kot ponavadi. Mrzel maj in vroč junij, česnu pri nas očitno ni prijal.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hm, zdaj ste me spravili pa čisto v dilemo Rolling Eyes . Sem ga mislila pobrati danes, zdaj pa nisem več prepričana, če ne bi raje počakala do naslednjega dneva za korenino ... Pri meni so stebla še čisto trda in pokončna.

Koliko pa lahko rja škoduje, če čakam še en teden? Še nikdaj je nisem imela in nimam izkušenj._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kot povsod, tudi tu najbrž ni ene same resnice, oz. je veliko odvisno od pogojev, v katerih raste. Ponavadi rastline same nakažejo, kdaj se jim več "ne ljubi rasti". Dokler je zeleno steblo, zeleni listi, tega ne nakazujejo. Če boš še vedno v dilemi, ga pol poberi sedaj, pol pa naslednjič. Jaz vem, da ne bom čakala naslednjega dneva za korenino. Pobrala ga bom takrat, ko se mi bo zdelo, da ga nima več smisla puščati v zemlji. Saj, se držim koledarja, če se vse poklapa. Kadar se ne, delam po stari kmečki pameti.
copatka

Takole junaško še stoji, listi so večinoma še zeleni Smile

Odkopala sem par glavic, se mi zdi, da lahko še malo vztrajajo v zemlji.

Gledati sem šla datume od prejšnjih let - še nikoli ga nisem pobrala pred koncem julija, leta 2016 celo sredi avgusta Rolling Eyes .

Mislim, da bom počakala na naslednji vikend. Mu lahko rja zada kaj hudega v enem tednu? Confused_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bicikel

Pri tebi so pogoji bistveno drugačni kot v dolinah. Tudi raznih okužb je verjetno precej manj. V trenutno relativno hladnem vremenu (za ta čas) rja ne bo naredila škode, vročina pa tudi ne seže gor prav kmalu in po moje lahko mirno počakaš, čeravno se stroki na česnu že nakazujejo.

Spremljaj stanje listov. Pobereš ga takrat enkrat, ko ga začne močneje zdelovati ali rja ali propadanje listov.

Če bi lahko, bi preselil vso česnovijo gor k tebi, saj imaš očitno odlične pogoje.
copatka

Ja, pri meni mu res paše Very Happy . Saj ne bi komplicirala z dnevi, ampak prav za shranjevanje česna je menda pomembno, da ga pobereš na dan za korenino. Res pa je, da ga je rja letos prvič obiskala. Kako se pa vidi, da ga zdeluje?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bicikel

Tako ali drugače listi propadajo. Če je zaradi rje (Puccinia allii in Puccinia porri), potem ponavadi rja prekrije večino lista in ni več fotosinteze, list se počasi posuši. List pa lahko propade tudi zaradi starosti (ni več potreben) ali drugih bolezni kot so za čebulnice opisane tukaj:

http://clanki.kupimprodam.si/bolezni-cebulnic-in-njihovo-zatiranje/
copatka

Hvala za razlago in link, Bicikel! Listi še niso tako prizadeti, da bi oviralo fotosintezo. Bo zdržal še en teden! 😉_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori