Stran 16 od 107
Objavljeno: Po Nov 17, 2014 11:27 pm
Napisal/-a metuljc
Ja, seveda. Zdaj je kar čas za obira nje. Zložiš v zaboojčke, da so en ob drugem, peclji spodaj. Na hladnem, počasi bodo zoreli. Mraz jih ne sme dobiti.
Objavljeno: To Nov 18, 2014 8:05 am
Napisal/-a muha
Dajmar, takele barve so bili kakiji v letošnjem skupinskem nakupu. Danes, po približno 1 mesecu na hladnem, imajo že vsi pravo barvo, 3/4 je pa umedenih do mehkega in pojedenih. Tako da je, kot pravi metuljc, že pravi čas za obiranje.
Objavljeno: To Nov 18, 2014 5:03 pm
Napisal/-a babaco
Jaz sem že pred nekaj leti testiral vzdržljivost zorečih kakijev na temperature po lediščem.
Takole: do -3 °C se na plodovih ni zaznalo poškodb, pri -6°C pa so se plodovi nahitro umedili.
Je pa spet odvisno ali je temperatura padla pod ledišče že zvečer ali šele proti jutru.
Objavljeno: To Nov 18, 2014 5:14 pm
Napisal/-a Dajmar
Jih bom še pustil kakšen dan, ni napovedanega mraza.
Hvala za nasvete.
Objavljeno: To Nov 18, 2014 7:53 pm
Napisal/-a elstar
Jaz sem prejšnja leta po nekaj plodov puščal na drevesu, ko so bile že močnejše slane. Pri peclju so plodovi pričeli črneti in tisti del je bil neužiten. To je zajelo približno četrt dela plodu.
Objavljeno: Če Nov 20, 2014 12:01 am
Napisal/-a battagelli
lovor je napisal/a: |
V Strunjan je sicer zelo lepo iti, eden najlepših koščkov naše obale. Samo: množica 10.000 ljudi in le malo manj avtov, iskanje prostih parkirišč itd, to pa ni za vsakega nekaj, kar bi bilo v veselje, zame že ne.
Menda so bili kakiji okoli 1,8 evra/kg. Iz celinske SLO vozit se za nakup teh kakijev, se račun ne izide. V Merkatorju so recimo te dni imeli akcijo solidne italijanske Vainiglije po 1 evro. Vprašanje, če so v Strunjanu kot domači res predvsem domači kakiji.
Sicer pa se menda za intenzivno gojenje kakija uporablja mnogo manj kemije kot za marsikatero drugo sadje, začenši z jabolki. Popravite me, če se motim. ( Potem niti ni tako bistveno, če je sadež uvožen ali iz jasnega neoporečnega slovenskega porekla.) |
Kaki naj nebi bil tretiran z nobeno kemijo. Tudi zato se ga drži sloves tako zdravega sadeža.
Letos je bilo tudi v Italiji in Španiji obilo deževja,neglede na to pa prihaja kaki k nam kot narisan,brez ene grde pikice .
Z vsem trudom katerega sem vložil v sadovnjak ,sem pridelal "pridelke za se zjukat#kot bi rekli pri nas.
Sadeži so bili polni črnih kolobarjev ,črnih lis,sepravi grdi in neugledni.
Kljub temu da sem opravil še poletno rez je vlaga naredila svoje.40% sem jih dal direkt prašičem .
Težko me boš prepričal da sosedje pridelajo tako lep kaki brez kemije.
Kaki pomrzne odvisno od faze zdrelosti.
Bolj zdrel kaki,zdrži veliko več oziroma mu zmrzal ne škodi (najbolj sladek je januarja seveda če ga ptiči prej ne pojedo)medtem če pride zmrzal ko je še kaki napol zdrel je še samo za nakompost_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 6:08 pm
Napisal/-a babaco
Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo. Čja, so že precej zreli in obarvani, upam, da se prej ne umedijo. Listje je pa že vse odpadlo.
Elstar, tudi pri meni sem ter tja kakšen zrel plod počrni pri peclju in se zamedi, pa ga še ni prijel resen mraz.
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 6:16 pm
Napisal/-a battagelli
Babaco imaš zelo lepe ,popolnoma čiste oz nečrne plodove.
Res nevem več v kom je fora.Pri meni je vse črno._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 6:17 pm
Napisal/-a figula
babaco, a jih ni škoda?
Sem na Gartlcu izvedela, kako so dobri sušeni! Imajo samo eno napako - prehitro izginejo iz sušilnega pladnja
Saj bosta 2 za test tudi dovolj
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 6:39 pm
Napisal/-a Dajmar
babaco je napisal/a: |
Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo. |
Ti so tako lepi kot bi bili celo poletje pod streho.