Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Meni je vseeno, koliko jih je, zanimiv mi je predvsem okus sam.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Imaš prav, Mfranc, moj je bolj modri paradižnik, saj ima to barvo tudi v imenu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Po Stupice, Defiantu, Carmellu in vaškem drobižku zori Spudatula. Zelo OK.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Torej si že skoraj v "visoki" sezoni s paradižniki ...

Kdaj si jih pa sadil?

Plamenka, verjetno imaš tudi že delo za nabiranjem ..._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Sejal sredi marca, sadil v rastlinjak zadnji teden aprila, na njivo drugi teden maja.

Na njivi so Defiant, Cobra, vaški posebnež in eden od črnih, moram pogledati. V rastlinjaku je vse sorte.

Res sem zelo zadovoljen z Defiantom, dobil je tudi soglasje družinskega sveta za naslednjo sezono.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mfranc, moji so v glavnem zeleni, nekaj obarvanih pa je kljub pogostemu škropljenju s kalcijem bilo črnih spodaj. Tako da v glavnem obiram predsezonske, pa nekaj zunanjih. V rastlinjaku jim je prevroče kljub zračenju in senčenju. Zalivam pa zelo poredko. Zastirka očitno pomaga, saj niso videti uveli.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Izgleda, da vrtni paradižniki sploh ne rabijo veliko zalivanja. V tisto vrsto (pod tunelom), kjer imajo paradižniki OLLA posode ob koreninah, dolijem tedensko kak liter, raje manj kot več. Posledično tudi oni dve vrsti, ki jih nimata, zalivam dosti manj, kot sem bila navajena. Razlike v rasti in rodnosti med enimi in drugimi praktično ni.

Pri balkonskih opažam, da so sedaj v času zorenja precej manj žejni, kot so bili v času rasti. Takrat sem v 80 cm korito z vodno rezervo morala dnevno naliti ca 5 litrov, sedaj je 3 litre dovolj. Ogromno, če primerjam z zalivanjem tistih pod tunelom. Surprised

Plamenka: tudi pri meni je bilo par plodov spodaj črnih a drugače, kot pri pomanjkanju kalcija. Tista lisa je pričela gniti. Drugi izgledajo v redu.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, bi bila to lahko plesen?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi moji Flaschentomaten spodaj črni, kljub dodajanju kalcija. Pri ostalih tega ne opazim.
Zaenkrat so že zreli Datterino, Maglia Rosa in Super Snow White na njivi ter Zagadka in Kangaroo Paw Yellow doma v posodah.

Na njivi imajo debelo zastirko slame. Zalijem 1x tedensko. Nič jim ne manjka, vsaj opaziti ni ( razen prej omenjenih črnih konic pri eni sorti ).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka je napisal/a:
Muha, bi bila to lahko plesen?

Lisa ni bila značilne barve za plesen. Tudi ni bilo nikjer drugje opaziti znakov plesni. Kolikor sem pobrskala poStrani za razpoznavanje bolezni , gre kar za pomanjkanje kalcija. V obrazložitvi med drugim pišejo tudi, da je je lahko vzrok nenadna visoka vročina v polni rasti rastline. Mislim, da bo kar držalo, saj so oboleli ravno prvi plodovi. Ne veliko, le par njih.
Odgovori