Čili 2014

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

metuljc je napisal/a:
Pajo, ti posodim še moj sušilnik? Je pa enak tvojemu, oba pa se, vsaj po moje, razlikujeta od onega v Merkurju le po napisu med gumbi. Idea

Ni potrebe sonce moje. Very Happy Hvala._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Člije lahko sušimo cele, prerezane ali pa očiščene drobovja. Zanimivo.

Jest jih očistim, drobno narežem, dam na okensko polico in ko so popolnoma suhi, hopla v mikser.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz ponavadi susim cele z pecli. Ko so suhi jim odstranim pecle in dam v steklene kozarce in zaprem._________________LP seba993
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz jih prerežem in dam sušit v pečico. Obvezno s semeni.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mi sušimo cele (pozno poleti in jeseni na južnem oknu ali v topli gredi na terasi, kjer je zelo vroče). Zdajle je nekaj zamudnikov kar na radiatorju - mogoče je prevroče, a izgleda, da jim nič ne škodi.
Posušene hranimo v steklenem kozarcu, po potrebi pa jih zmeljemo v kavnem mlinčku v prah. Sušimo jih ne dosti, ker imamo raje vložene v kisu ali predelane v razne paste in marmelado_________________naredimo svet lepši
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Plamenka je napisal/a:
Jaz jih prerežem in dam sušit v pečico. Obvezno s semeni.

Plamenka, pa ni potem celo stanovanje 'dišeče'?

Sem se pa vmes tudi sama opogumila in probala malo čilija (tako svežega kot tudi blago omako) in ga navkljub dvomom kar lepo prenašam. Ne prenaša ga pa moj dojeni sinko, ki je še dve noči po mojem poizkusu kričal od krčev in nič spal (drugače zelo lepo spi), tako bodo čiliji morali počakati, da neham dojiti Evil or Very Mad_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, v času sušenja je kar močanj vonj, a sušila sem samo ene 3x, pa smo preživeli. Wink
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Imam kar nekaj sort semen, ki sem jih dobil iz letošnjih plodov. Ker pa so bili med seboj v času cvetenja precej blizu, me zanima kolikšna je možnost, da iz teh semen dobim spet "čisto" sorto drugo leto? Slišal sem namreč, da se rado zgodi, da se cvetni prah med seboj pomeša in da potem rastlina ni več to, kar naj bi bila.

Ima kdo kaj izkušenj s tem?
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

moje izkušnje so slabe. Skrižalo se je vse skupaj. Prinesel sem razna semena od čilijev, ko sem bil v Mehiki, pa po cca. 4-5 sezonah (par krat priprava semen iz plodov, sajenje itd.) ni več niti eden enak originalu.

ena tabela je bila že objavljena:
http://shrani.si/f/1S/ht/eI0kzEh/kateri-ciliji-se-radi-sk.jpg
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
Imam kar nekaj sort semen, ki sem jih dobil iz letošnjih plodov. Ker pa so bili med seboj v času cvetenja precej blizu, me zanima kolikšna je možnost, da iz teh semen dobim spet "čisto" sorto drugo leto? Slišal sem namreč, da se rado zgodi, da se cvetni prah med seboj pomeša in da potem rastlina ni več to, kar naj bi bila.

Ima kdo kaj izkušenj s tem?

O križanjih različnih sort čilija in kako možnosti križanja le-teh čim bolj zminimalizirati, je bilo na tem forumu (in drugih!) napisanega že toliko,
da se mi zdi za nepoptrebno še enkrat ponavljati stvari, ki so bile že stokrat premlete.
Če vas zanima, si boste že sami poiskali na spletu...

Obstaja možnost, da so se nekateri vaši čiliji skrižali, lahko pa tudi da ne, vendar tega nikoli ne boste nikoli izvedeli,
če semen, ki ste jih nabrali iz plodov, ne boste ponovno posejali... pa tudi v tem primeru se morebitno križanje dostikrat pokaže
šele po dveh, treh ali več sezonah.

V kolikor imate željo gojiti res samo "čiste" sorte bi bilo najbolje, da si pri "zanesljivem" spletnem ali kakšnem drugem dobavitelju
nabavite sveže seme za naslednjo setev, vendar tudi tu ne boste nikoli izvedeli, če se sorta, katere semena vam je prodal,
ni kdaj v preteklosti skrižala s katero drugo Rolling Eyes

Ob upoštevanju dejstva, da so sorte čilijev, ki se danes prodajajo, itak vzgojene s križanji (izjeme so nekatere "wild" sorte),
se osebno ne obremenjujem kaj pretirano, če se mi katera, kljub vsej preventivi slučajno še dodatno malo skriža. Twisted Evil

LP
Odgovori