Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Avi, oskubiti pomeni marsikaj, le iz konteksta se včasih razume napak. nesporazum razrešen.
Ti lahko namignem, da v profil vpišeš kraj, od koder si, ker je potem ob menjavah semen bistveno lažje komunicirati. Da človek ne pošlje po pošti nečesa svojemu - sosedu, recimo. Embarassed
Pa zasleduj naša druženja v živo, sploh na jesenskem se gotovo obeta toliko ljudi, da ni vrag, da najdeš tudi somišljenike, pa tudi do semen boš prišla.
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Metuljc, urejeno. Hvala za namig.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel je napisal/a:
Čiliji in paprike morajo biti čimbolj zreli za razliko od paradižnikov kjer to ni nujno.

Za dobro kaljivost je najbolje, da so plodovi prezreli. Jaz potrgam zelo zrele, pa jih potem še nekaj časa pustim na pultu, preden poberem semena.

To, da je treba popke, iz katerih se bodo razvili cvetovi in plodovi, iz katerih se vzame semena, izolirati, ker se sicer zelo radi skrižajo, pa najbrž veš.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sušenje Poblano čilija

Počasi moram razmisliti kako posušiti rdeče Poblano čilije in jih "začarati" v Ancho čilije Wink . Me muči, da jih vsaj prepolovim, ne bi rad pridelal plesnive čilije.
Original Ancho so sušeni celi, zasledil pa sem trik, da se recimo z olfa nožem naredi več zarez, za hitrejše sušenje.

Me zanima, je sploh kdo že sušil tako velike papričice? Pajo, ostali?

Večina je dolgih 15 cm, in širine 6 - 8 cm; nekaj jih je tudi podmerskih Wink , a so že rdeči.

LP_________________mfranc
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Sedaj sem že prepričan, da je za težavo odpadanja listov krivo špricanje s foliarnim gnojilom NUTRI-PHITE PK.
Pošprical sem tudi nekaj papričic odzunaj ter kar je ostalo še sadiko sladkega krompira. In ravno tem rastlinam rumenijo in odpadajo listi kot jeseni.
Upam samo, da bodo na teh rastlinah ostali gor vsaj plodovi in da ti dozorijo do konca. Gnojilo pa bo romalo v smeti. Mad
mfranc

Trocki je napisal/a:
Gnojilo pa bo romalo v smeti. Mad

To bi bila pa škoda; gnojilo ni nič krivo.

Lahko je občutljivo na visoke temperature, na sploh se preko 30 °C ne gnoji.

Lahko si imel že predozirana gnojila ....

Lahko si uporabil preveč škropiva, kljub podatku o polovični koncentraciji. Ponavadi se uporabi od nekaj deci škropiva, 2 do tri decilitra, pa največ do 1 liter škropiva na 10 m2; odvisno od vrste foliarca.

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Trocki, sem slučajno pogledal tvojo sliko Queen Laurie izpred enega meseca in se je že takrat lahko videlo rahlo rumenjenje spodnjih listov. Poglej dobro!
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Je že prej rumenelo listje odspodaj in odpadalo vendar v manjši meri in drugače. To sedaj je obup. Nekaj sem ga usral z gnojilom to sigurno. Upam da se kmalu ustavi odpadanje listov. Kar nekaj jih je še lepo zelenih.
Drugo leto pa lepo samo gnoj v začetku in kasneje kaj Guana po potrebi. Zmeraj preveč kompliciram. Embarassed
mfranc

Trocki, temu jaz rečem da sem predobrega srca Wink ; me tudi občasno zanese, da preveč pognojim . Samodisciplino pridobiš s prakso ... Rolling Eyes

Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Mi pomagate diagnosticirat sorto cilija? Dobila sem neko seme... Skratka cili je nizke rasti, vendar siroko raste, listje je dalec vsak sebi, ni na gosto rascen. Cvetje je belo, listje lepe zelene barve, dokaj svetle, gladko. Plodovi visijo, so 2-3 cm dolgi, malo pomeckani, ampak klasicne konicaste oblike, barva pa z ene strani zelena in z druge rjavo-vijolicna. Fajn pekoc. Iskala sem ze po raznih straneh, ampak nisem nasla nic podobnega. Jutri bom slikala, ce bo kaj pomagalo...
Odgovori