Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeeh, Juglans, te moram razočarati Very Happy - nič od tega, kar si zgoraj naštel nisem zahteval, samo in edino semena, ki sem jih naročil.
In plačal
Cool .

Malo za šalo, malo zares Wink - saj vem, kaj si hotel povedati.

Totalni, pardon, liberalni kapitalizem pronica v vse pore, in ja, izgleda da tudi med dobavitelje semen. Sem na tem forumo pojamral že lani (če ne predlani Rolling Eyes ), kako opažam pri mojih stalnih prodajalcih semen, da popuščajo pri kvaliteti semen. Kar se čistosti tiče in kaljvosti.

Na eni strani se veča konkurenca; iz leta v leto je več semenarn, da o Ebay prodaji niti ne govorim. Večja konkurenca naj bi po pravljici o kapitalizmu povečala kvaliteto ponudbe, v praksi pa niža cene (????) in posledično kvaliteto.

Ja, pogrošno kvaliteto bi pričakoval od semenarjev od recimo 1,5 € in navzdol, za vrečko semen, vendar ni vedno tako.

Plamenka je napisal/a:
To je pa res zoprno. Kupiš, da dobiš točno tisto, kar bi rad, potem pa je skrižano ali nekaljivo. Nič bolje, kot če shranjuješ lastna semena. Pa semena pri Pepperseeds niso niti tako poceni, vsaj nekatera. Upam, da boš imel naslednjo sezono več sreče!

Ja, Plamenka, in pri Thompson & Morgan so skoraj po 4 €, in ravno od njiju sem dobil škart robo Evil or Very Mad .

Torej si "renomirane" semenarne privoščijo tudi malo pogoltnosti in po visoki ceni prodajajo škart robo.

LP_________________mfranc
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

He, he fantje, malo sem vas podrezal, ...

sicer nekaj malega z vsebinskim razlogom, ...

malo pa tudi zaradi turobne nedelje. Cool

@labia, lepa bera

Ostalim pa veliko užitkov.

Pri meni vse skupaj močno pozni.
Habaneroti zeleni, edini orias zelen, malaguetas (v resnici ....) zeleno, lemon drop, satan kis, ... ah, vse je še v zelenem stanju.

No, prestavil jih bom v rastlinjak.

Morda še to. Koliko jim (na splošno) škodi daljše ali pa pogosto deževno vreme?
Trenutno jih imam postavljene na prostem, lahko pa jih prestavim v rastlinjak. Prostora je dovolj.
So kakšne bolezni in gnitje možne ali pač ne?

Ne poznam ravno "čili scene" in zato verjetno postavljam začetniška vprašanja. Embarassed
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MFranc, strinjam se z napisanim. Dobro je prebrati, kako je kdo zadovoljen s kupljenimi semeni in odzivi na reklamacijo, da se lažje odločaš, če želiš spet kaj kupiti.

Juglans, lani je bilo deževno celo poletje, pa so meni čiliji v loncih, sicer pod streho, zelo lepo uspevali. Bolje, kot v rastlinjaku v zemlji. Paprike na vrtu, ki so bile stalno na dežju, prav tako. Jaz bi jih na tvojem mestu zaenkrat pustila, kjer so. Saj bo najbrž deževno samo nekaj dni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj te večje znane semenarske hiše ne znajo poskrbeti za čisto sortno seme - z izolacijo sadik recimo?

Druga varianta je, da v želji po večjem zaslužku, kupujejo poceni seme od xy pridelovalcev in ga po svojih renomirano visokih cenah prodajajo naprej. Tretja pa, da naj bi šlo za stabilizirane hibride, ki pa še niso povsem stabilni. Tudi v avtoindustriji vsake toliko časa pokličejo na servis renomirane znamke avtov, ker se jim je kar serijskega pofižilo Wink .

juglans, razumem, kaj si hotel povedati in upam, da se bodo v poplavi nekvalitetne ponudbe pričeli izstopati resni in odgovorni ponudniki, čeprav bodo za vrečico semen zahtevali kak € več in bo njihov sortiman bolj okrnjen.

Moji 3 čiliji "stanujejo pod milim nebom" in veselo rastejo in rodijo Very Happy . Eden je Penis čili, drugi Pimenta da Neyde, za tretjega sem izgubila listek Embarassed . Doslej je dozorel le "neznanec", pri ostalih dveh plodovi še niso spremenili barve.
luna tramte

Odgovor Napisal/-a luna tramte »

Pozdravljeni,
pravkar smo se vrnili iz dopusta in glej ga zlomka ,ko sem pričakoval čilije je vse bolj klavrno Tabasco še zeleni Datil zrasli cca 4cm prav tako zeleni in pa mislim da je black habanero ,ki sem ga dobil za darilo brez listka prav tako še temno vijolične bunkice (ko poslikam vas vprašam za sorto).
Pričakoval sem že zrele plodove ali je kriva tudi soseda ,ki je bolj malo zalivala ali tako dolgo zorijo??????
Pred dvema tednoma so bili skoraj enako veliki?
Upam da kmalu začnejo spreminjati barvo.... Embarassed
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas gojimo precej sort (po imenu jih ne poznam) čilijev. Gojimo jih že vrsto let. Vedno so posajeni na gredi - nepokriti. Vrt je bolj senčen. Torej bi človek rekel, da živijo v bolj neprijaznem okolju. Pa vendar so rastline vsako leto zelo zdrave (mislim, da so čiliji ena namanj problematičnih rastlin za gojenje). Rastejo in rodijo do zmrzali - dosti dlje kot paprike. Glede časa zorenja so naši zelo različni. glavnina pa pri nas zori od konca avgusta naprej. Tako je čas za izdelavo shrankov pri nas mesec september, oktober. Za sprotno rabo pa jih seveda trgamo tudi poleti -tiste posameznike, ki dozorijo, ali pa tudi še zelene plodove._________________naredimo svet lepši
mfranc

juglans je napisal/a:
Tisti, ki je imel, ali ima svoje podjetje, in je prav lepo podvržen konkurenčnemu pristopu diskontnega kapitalizma ima kristalno jasno sliko kaj sem želel povedati.

muha je napisal/a:
Druga varianta je, da v želji po večjem zaslužku, kupujejo poceni seme od xy pridelovalcev in ga po svojih renomirano visokih cenah prodajajo naprej.

Se mi zdi, da je ravno to hotel povedati Juglans?

Ožemanje, stiskanje podizvajalcev, dobaviteljev in drugih revežev, ki jim je ponujena "poštena" izbira: Vzemi ali pusti ("Take it or leave it") Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Poznam to, sem tudi imel SP ... Rolling Eyes

mfranc

Trocki je napisal/a:
Jaz sem naročil pri semillas in je bila izredna kaljivost semen in tudi sorte so take kot morajo biti.

Se strinjam, pa še glede na ceno, je ugoden nakup.

Tudi vedno preverjam zrele plodove vseh kupljenih sort na spletu in je pri njemu najmanj balasta, izrodkov; in se mi ni treba izgovarjati na kao "sprejemljiva odstopanja" Cool

Lani je bilo prvič, da mi je njegov Green Habanero "povrgel" Laughing par čudnih plodov, kar še nisva do konca razčistila.

Seveda pa je v nakupu semen tudi malo loterije in se zato zgodi, da imamo s kakšnim semenarjem različne izkušnje.

gregah

Odgovor Napisal/-a gregah »

Pozdravljeni. Po 1 tednu dopusta so se mi na 2 čilijih (Numex twilight, Habanero Orange) namnožile uši. Kako se znebiti uši čimprej? Probal sem z Plantella aktiv vendar se zdi kot da ne deluje. Nebi jih rad vrgel v smeti.

Hvala za pomoč.
gregah

Odgovor Napisal/-a gregah »

Na spletu sem našel tole (mislim da je za naravna sredstva(koprive, preslica) prepozno:

http://unichem.si/vrt_in_trava/sadovnjak/varstvo_pred_skodljivci/izdelek?prid=172#!prettyPhoto[gallery247]/0/

http://www.naredivrt.si/si/vrtnarjenje/izdelki-za-vrt/varstvo-rastlin/Bio-Plantella-Flora-Kenyatox-Verde?catId=457

Kaj priporočate?
Kje se da kupiti Vivera Chess 50 WG?
Odgovori