Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
ferdo36

Re: Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Na spletu sem našel feromonske vabe za D. suzukii po ceni 50 kom 263 e. Dobava 17. 9.
Za letos je prepozno, do naslednjega leta pa bo več znanega.
Lp. Ferdo36
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ferdo, ali nisi pisal (lani?), da ste s protiinsektno mrežo okrog nasada problem mušice zelo učinkovito rešili?
ferdo36

Imamo proti insektno mrežo in več 100 vab pa se še vedno najde kakšna okužena jagoda.
Problem je pri vratih in kakšen prevelik okrasni grm ob ograji. Saj veš, da 100% zaščite ni!
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Tudi mene zanimajo te feromonske vabe. (Pošljem ZS)

Protiinsektno mrežo imam sicer tudi jaz okoli nasada, vendar v neposredni bližini rastejo drevesa in najbrž kaka mušica pride od zgoraj od tam... Kaka pa tudi živi v nasadu.
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Poročilo o stanju: zgodaj poleti sem tu objavil nekaj slik grmov, ki so bili kot požgani. Rjavo listje, veliko že odpadlega, suhi poganjki...

Ali je bil razlog preskromno zalivanje, preveč amonsulfata + huda vročina ali kake bolezni... še vedno ne vem. Morda kar vse skupaj.

So me pa sedaj borovnice kar pozitivno presenetile. Ponovno so odgnale, nekatere zelo intenzivno iz osnove in imajo tudi po polmetrske poganjke ter nasplošno izgledajo kar vitalne. Dokončno propadel ni noben grm, čeprav se je pa posušilo kar nekaj vej, kakšna debela tudi kot palec, tako da je nekaj grmov kar precej razredčenih, ko sem jih bil primoran porezati.

Nauk: očitno so borovnice kar trdožive, tako da ni kar vse skup za stran vreči takoj po kaki nevšečnosti. Bom pa videl kaj bo prihodnje leto z njimi...

Malo me edino skrbi vsa ta intenzivna rast ob bližajoči se zimi. Se zna zgoditi, da les ne bo dozorel in bo pozebel...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bi pomagalo, če bi jih kako zaščitil pred mrazom? Smrekove veje morda, te so zračne pa še delno prevzamejo funkcijo strehe.
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Jaz jih zadnje dve, tri leta precej obilneje in pogosteje zalivam poleti, pa še vedno najdem povsem suhe dele substrata, ko grem malo pobrskat pod zastirko.
Zalivam jih s šlaufom, ampak zgleda da ne dovolj dolgo, da bi se voda lepo vpila.

Sem pa pred kakimi 10 leti, da mi ne bi bilo treba ročno zalivat, naredil kapljično zalivanje, ampak sem zafrknil, ker sem imel premalo odprto pipo, pa sredi vročega dne in sem jih s toplo do vročo vodo poškodoval.

Od takrat so zelo slabotne, zelo malo prirasta, mocno sem jih obrezoval, no, zadnji dve leti pa je večina grmov že prišla k sebi. In kar lepo končno kaže za naprej.
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Sam jo imam (sicer edino) posajeno na vročem soncu sredi travnika. Od ostale zemlje je substrat ločen s polivinilom, tako da je v bazenu 1x1m, ki sicer verjetno pušča, kar je čisto dobrodošlo. Zastrta je s smrekovimi vejami ene 15cm na debelo. Kljub temu, da je še radič venel v okolici, je bil substrat vedno vlažen, tudi sicer je bila videti borovnica čisto zadovoljna, še posebej ko sem odstranil protitočno mrežo, ki sem jo vrgel kar na grm (takrat so začeli rasti novi poganjki). Zalival je nisem nikoli, se mi ni zdelo potrebno.

Mogoče poskusi z res debelo zastirko - tudi v naravnem okolju jo ima na voljo.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi moje borovnice so se v suši posušile, rjavo listje, suhi plodovi in poganjki. Bala sem se , da je voluhar pojedel korenine, a je bila očitno kriva suša. Potem so začele spet zeleneti. Zdaj ne vem, kaj narediti. Bom naredila eno fotko kasneje za kakšen nasvet.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ferdo36

Če bodo konec oktobra poganjki še rastli, jih poškropite z 1% raztopino Cuprablav-a. Sicer
pa je dobro vse borovnice jeseni tako tretirati, da gredo v mirovanje.
Pa lep pozdrav Borovničarjem!
Odgovori