Stran 159 od 206
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 1:22 pm
Napisal/-a goIdhorn
Plamenka je napisal/a: |
Včeraj sem ves dan kuhala omake. |
Mogoče kak recept za te omake?
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 2:49 pm
Napisal/-a Tiana
Plamenka, zelo lepo mavrico imaš.
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 3:35 pm
Napisal/-a Plamenka
Hvala! Nestrpno čakam še na druge habanere, predvsem na zelenega. Upam, da bo takrat imela še kak zelen paradižnik za osnovo.
V omake sem kot osnovo dala paradižnike in paprike v ustreznih barvah. Točnih količin, koliko česa, ne vem, ker nisem vsega tehtala.
Za 3 l omake White Habanero sem uporabila 50g W. Habanerov, paprike in paradižnike (žal nisem tehtala ali štela komadov), 1,5 dcl kisa za vlaganje, sol in sladkor.
Za 2,5 l omake Orange Habanero sem uporabila 80g oranžnega habanera, ker je manj pekoč, kot bel, ostalo isto.
Za omako Tabasco mi je paprik zmanjkalo in sem dodala samo paradižnike, pa je tudi dobra in polnega okusa. Je pa malo močnejša, ker sem dodala več čilijev, kolikor sem jih imela.
Zame so te omake ravno prav pekoče, da jih lahko poskusim tudi same, tudi večjo količino in ni potrebno gasit pekočega občutka z mlekom. Za koga drugega bi lahko bile tudi preveč pekoče.
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 3:38 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka, konkurenca Pajotu?
_________________mfranc
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:03 pm
Napisal/-a Delmi
Plamenka, kapo dol. Bravo. Tole je pa tako lepo videti.
Mene kuhanje čaka danes in jutri. Danes sem pobrala prve habanerote in druge "ta hude".
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:10 pm
Napisal/-a Bicikel
Plamenka bravo! Sestavine torej so, manjka nam le še tvoj postopek izdelave omakc pa mogoče še približno razmerje med paradižnikom in papriko. Zaenkrat mi je jasno samo to, da si jih kuhala.
Kmalu se bom moral tudi sam lotiti nečesa podobnega, sicer ne bom vedel kam s čiliji.
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:26 pm
Napisal/-a donkey
Plamenka je napisal/a: |
Včeraj sem ves dan kuhala omake. Glavna sezona čilijev se še začela ni, omak imam pa že za 2 sezoni, pa tudi posušenih je že dovolj. Najbrž bom določene dala kar ven in tja posadila solato.
Vse omake so precej blage. Delala sem jih iz približno enakih sestavin, da sem primerjala okuse. White Habanero in Maya Red nimata tako izrazite arome, kot na primer Habanero Orange, Habanero St Barts, a sta vseeno dobra. Tudi Tabasco ima zelo poln okus. Habanero Brown in Capuccino sta nekje med Mayo in oranžnim. Ostali sorte habanerov pa še niso zrele. |
Zgleda odlično!
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:31 pm
Napisal/-a Delmi
No, pa sem še jaz ena izmed mnogih, ki se je nasmolila. V dobri veri, da bom imela čiste čilije, sem kupila rdeči Habanero pri slovenskem eko prodajalcu. Na vrečki piše Rein Saat - vrhnji tekst sem "modro" odrezala.
Ko sem danes pobirala, je bilo kaj videti. En grmiček je bil tipičen rdeči Habanero, drugi pa po pregledovanju Paper Lantern Habanero.
Me je potolažilo, da sta vsaj nabito polna. Nisem mogla verjet, koliko jih je gor, pa še cvete. Jih je bilo potrebno kar malo podpret in privezat.
Zelo dobro kaže tudi rumenemu Habanerotu (seme dobila iz Mehike). Zelo poln in vsi grmički so BP.
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:36 pm
Napisal/-a Plamenka
Bicikel, postopek je čisto enostaven. Čilije, paprike in paradižnike dam v lonec, dodam nekaj vode - spet po občutku in kuham ene pol ure. Semen pri čilijih ne odstranjujem. Potem vse skupaj zmeljem v mešalniku, zlijem nazaj v lonec, dodam kis, sol in sladkor - malo pokušam, če je v redu in potem se to kuha še ene 10 minut. Nato z omako napolnim steklenice, ki sem jih prej v pečici ogrela na 100 stopinj.
Paprike in paradižnike pa dodajam glede na to, koliko jih imam ustreznih barv.
Objavljeno: Če Avg 20, 2015 4:38 pm
Napisal/-a Plamenka
Delmi, se zgodi. Lahko je ta prodajalec kupil semena in dobil pomešana ali pa so se njemu zamešala. Tisti drugi je lahko Paper Lantern Habanero ali pa Habanero Maya Red - sta si precej podobna.