Stran 17 od 26
Objavljeno: So Jun 18, 2016 9:03 am
Napisal/-a juglans
cinija o takšnih grozdih bom od sedaj naprej vsaj sanjal, ker kaj takšnega še nisem videl, sploh pa ne na mojih.
Največ kar uspejo narediti je 4 do 5 jagod na grozdek, kaj več pa izjemno redko. Vsako leto med cvetenjem ali pada dež, ali pa vleče močan in pretopel jugo ki (po moje) cvetje dobesedno izsuši.
Na idejo mi je prišla misel, ki pa ne vem, če jo bom kdaj uspel realizirati. (povezano z J vetrom in cvetenjem)
Torej, da bi v času cvetenja okoli grmov postavil nekakšno bariero za veter, recimo dober meter širok "trak" vrteksa ali kaj podobnega. Spodaj in zgoraj bi bilo odprto - zračenje, da se ne skuha in čebele (če jih nebi ravno to zmedlo) - , na sredini pa, recimo temu nekakšna vetrna zapora.
Nekaj telovadbe bi bilo, ravno to je problem v spom. času, ko je drugega dela veliko.
No, se pa vsaj kosov ubranim. So pa iznajdlijiveži v parih letih naštudirali tudi mrežo in tako oberejo vse kar je tik ob le tej. Kar pač dosežejo s kljunčki.
Letos smo ga večino že obrali in ga bo za cca 5% običajne količine. (pozeba)
Objavljeno: So Jun 18, 2016 11:25 am
Napisal/-a crtj
Kot vetrno zaporo mogoče poskusi črno senčilno mrežo / pletivo, ekstra bonus segrevanje + dovolj luknjic, da bo vendarle manj jadro kot v primeru vrteksa; govorim o takšni: http://www.vetisa.si/thumbs-products/vetisa-sencilna-2016.jpg_100_FFFFFF_500_900__.jpg
Takšne lepe dolge grozde ribeza dela rovada, ki bo zdaj počasi zorela (pa ne samo ona, mislim, da moderni poljski kultivarji vsi gredo v to smer).
Objavljeno: So Jun 18, 2016 4:09 pm
Napisal/-a juglans
Ja, to bi bilo pa še boljše. Skratka bo potrebno kaj poizkusiti.
Glede rovande bi me pa resnično zanimalo. Ker če to drži, potem sem pripravljen zamenjati sadike, ki jih imam sicer že pripravljene za nov špalirček.
Ali je kdo imel priložnost opazovati razliko med sortami v praksi? Naredi rovanda izrazito polnejše grozdke, kljub neugodnim razmeram?
Se bi morda vedelo kje bi imeli kakšno sadiko te sorte in da je dovolj velika, da jo že sedaj /pred jesenjo / narežem? Mislim pri nas, ne tujina.
Rabil bi cca 10 - 15 rastlin.
Objavljeno: So Jun 18, 2016 5:00 pm
Napisal/-a crtj
juglans je napisal/a: |
Naredi rovanda izrazito polnejše grozdke, kljub neugodnim razmeram? |
Čak, tečem pogledat
... Ne, žal je prestreljena :(
Objavljeno: So Jun 18, 2016 10:20 pm
Napisal/-a voda
letos so bili grozdi, rdečega in črnrga ribeza gromozanski in zelo polni. bobe pri črnem velikosti amaro višnje (ta je malo manjša od navadne). neviđeno. lpvoda
PS: stare sorte brezimenske. pozicija Bežigrad Lj._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Ne Jun 19, 2016 11:20 am
Napisal/-a crtj
voda je napisal/a: |
letos so bili grozdi, rdečega in črnrga ribeza gromozanski in zelo polni. bobe pri črnem velikosti amaro višnje (ta je malo manjša od navadne). neviđeno. lpvoda PS: stare sorte brezimenske. pozicija Bežigrad Lj. |
Ja, ker so super pogoji glede temperature in vlage - ni prevroče, vode je dovolj... Če ne bi bilo pozebe, bi se tudi pri nas veselili, tako sem pa dobil samo listek "več sreče prihodnjič". Je pa precej grmov, tako da nekaj le je.
Boš kaj predelala, spravila, ali se vse sproti poje?
Jaz sem ravno dal namakat črnega v slivovko. Malo inspiracije: http://www.withaglass.com/?p=5811
... Naknadno nameravam narediti še različico z dodatkom bazilike (tajske, ker jo imam pri roki).
Po moje bi zadeva morala priti nekje ranga črnega trna, torej zelo nobl.
Objavljeno: Ne Jun 19, 2016 1:42 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Danes sem obral črni ribez Big Ben. Res neverjetno debele jagode !
Objavljeno: Ne Jun 19, 2016 1:45 pm
Napisal/-a elstar
Kaj pa okus?
Objavljeno: Ne Jun 19, 2016 2:34 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Huh, sem se kar bal tega vprašanja ...
Nisem ravno najboljši v opisovanju okusov.
Do sedaj sem pojedel premalo različnih sort, da bi lahko primerjal. V bistvu še za tisti črni ribez, ki sem ga jedel, ne vem, katera sorta je bila.
Skratka, meni je prav okusen. Škoda, ker ga je tako malo ( spomladi posajena mlada sadika ).
Takole bom rekel: ima vonj po črnem ribezu, vendar ni preintenziven. Jagode se mi ne zdijo kisle, niti trpke. Tiste, ki so dosegle polno zrelost so že kar sladke.
Objavljeno: Ne Jun 19, 2016 4:46 pm
Napisal/-a crtj
Saj to nimaš na inče nastavljeno, kajne ;)
Meni se zdijo celo še malo večje kot pa noiroma/nimue.
"Zdijo" zato, ker z n/n sem danes masovno pobral najlepše in se namakajo, zdaj pa jih ne grem ven jemat.