Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zimsko sejanje - Winter sowing
Crtj, to so vse zelo koristne izkušnje .
Moja semena so vsa v hladilniku. Ravno včeraj sem jih pregledovala - plesni ni nikjer. Uporabila sem samo vermikulit.
Semena, ki so tako drobna, da jih je nemogoče najti, bom posejala skupaj z vermikulitom. Oziroma spodaj zemlja, zgoraj plast tega vermikulita s semeni.
Mogoče bi tako poskusil - posej mivko s semeni. Ne vem, če bo semenom koristilo, da jih sedaj izsušiš ?? Če so micena, jih tudi v suhi mivki ne boš našel (verjetno).
Moja semena so vsa v hladilniku. Ravno včeraj sem jih pregledovala - plesni ni nikjer. Uporabila sem samo vermikulit.
Semena, ki so tako drobna, da jih je nemogoče najti, bom posejala skupaj z vermikulitom. Oziroma spodaj zemlja, zgoraj plast tega vermikulita s semeni.
Mogoče bi tako poskusil - posej mivko s semeni. Ne vem, če bo semenom koristilo, da jih sedaj izsušiš ?? Če so micena, jih tudi v suhi mivki ne boš našel (verjetno).
Ja, vermikulit bi bil bolj nevtralen in praktičen medij. Sem razmišljal o tem, pa ga potem nekako nisem našel. (Nakar čez mesec dni mama: čuj, našla sem pri nas neko vrečo, a je to tvoje
Jasno je, da če se semena zdaj presušijo, potem so res dokončno preč. Vendar s tisto čmokasto maso nimam kaj početi, še dodati jo v kosu v zemljo se mi zdi vprašljivo. Tako da do večera pustim stat, pa potem pogledam, kje smo.
Sledi še kontrolni del poskusa - sejanje enakih rastlin direkt brez stratifikacije.
Jasno je, da če se semena zdaj presušijo, potem so res dokončno preč. Vendar s tisto čmokasto maso nimam kaj početi, še dodati jo v kosu v zemljo se mi zdi vprašljivo. Tako da do večera pustim stat, pa potem pogledam, kje smo.
Sledi še kontrolni del poskusa - sejanje enakih rastlin direkt brez stratifikacije.
crtj je napisal/a: |
Sledi še kontrolni del poskusa - sejanje enakih rastlin direkt brez stratifikacije. |
To bo tudi zanimivo!!
Včasih kakšna rastlinica prijetno preseneti in skali proti vsej statistiki in verjetnosti . Imam nekaj takih
Mogoče za premislek: semena sem dala z vlažnim vermikulitom v srednje velike zip vrečke in v hladilnik.
Mogoče je na tak način lažje vzdrževati in kontrolirati vlažnost kot v lončkih.
uf, kako sem nevljudna ... stiskam pesti za uspeh setve in visoko kaljivost !!
JEJ!!!! WS je zakon!! Zuf, prav si imel, da naj počakam; posebno veselje, ko pokukajo ven pod flašami! Zdaj vem, kako se bodoči očkoti počutijo
Zunaj so žafranika ( ogromna je že), koper, jagodna špinača, rožlin, jagode, paradižnik (novosadski jabučar, kitajski mix še čakam), grmičasti oslez, čakam še črniko, sivko (če sploh bo), kamilico, hibiskus, pa še par ostalnih
Če najdem še kakšno primerno embalažo, gre še solata na WS._________________Dies diem docet
Zunaj so žafranika ( ogromna je že), koper, jagodna špinača, rožlin, jagode, paradižnik (novosadski jabučar, kitajski mix še čakam), grmičasti oslez, čakam še črniko, sivko (če sploh bo), kamilico, hibiskus, pa še par ostalnih
Če najdem še kakšno primerno embalažo, gre še solata na WS._________________Dies diem docet
Zimsko sejana koruza mi je spet zelo hitro vzklila in je danes takale šla v zemljo v vrt:
Lani je bilo enako. Prehitro vzklila, preveč zrasla do presaditve v vrt (pač čakam toplo vreme), preveč korenin. Ampak potem je v redu delala
Drugo leto bom sejala kasneje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lani je bilo enako. Prehitro vzklila, preveč zrasla do presaditve v vrt (pač čakam toplo vreme), preveč korenin. Ampak potem je v redu delala
Drugo leto bom sejala kasneje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
ugotovila sem, da ta način sejanja kljub temu, da je ala zimsko, lahko uporabiš na pomlad in je izredno dobro. namreč prišparaš opravilo zalivanja, odkrivanja itd. kalitav je skoraj 100%. naslednje leto se bom več posluževala tega sistema. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
ugotovila sem, da ta način sejanja kljub temu, da je ala zimsko, lahko uporabiš na pomlad in je izredno dobro. namreč prišparaš opravilo zalivanja, odkrivanja itd. |
Tudi jaz ga vidim kot nekakšno zgodnjespomladansko zunanje sejanje, ne toliko kot zimsko. Pomembna prednost je zame še v tem, da lončkov/plastenk ni treba prenašati ven in noter, z enega balkona na drugega.
Mi pa letos ni vse tako zelo dobro kalilo - nekaj buč, kumare, silina so štrajkale. A ne morem vedeti, ali niso primerni za "zimsko" sejanje, so bila semena slaba ali pa je sonce preveč sijalo in presušilo zemljo, ne da bi opazila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
jaz sem na ta način posejala buče velikanke, hokaido, golico in še ene pred cca 15 -timi dnevi. danes so velike 15cm in so za v zemljo. tako da še dodatno ugotavljam, da ni potrebno prezgodaj vse ujčkat v dnevni sobi. pridobiš samo delo in včasih celo slabši rezultat. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)