Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
A veš, da nisem nikoli pomislila na g/ml? Seveda je razlika - 20 g je pa skoraj polna merica! Meni se je pa čudno zdelo, da naj bi en kg zadoščal samo za približno mesec dni, kot piše pri njih, pri meni pa za 5 mesecev .
Zdajle sem še enkrat pogledala video na njihovi spletni strani - ona da 20 ml - piše tako zraven. In v merici ga je res tako malo kot pri meni ...
Muha, ampak ali lahko odpadki bolj ali manj fermentirajo v odvisnosti od količine posipa, ali se pač pokvarijo ali pa ne?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zdajle sem še enkrat pogledala video na njihovi spletni strani - ona da 20 ml - piše tako zraven. In v merici ga je res tako malo kot pri meni ...
Muha, ampak ali lahko odpadki bolj ali manj fermentirajo v odvisnosti od količine posipa, ali se pač pokvarijo ali pa ne?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Glava ne, pač pa denarnica . Hecam se, strošek res ni velik. Bom za vsak slučaj dajala malo več, sploh, ko bo bolj vroče.
Zdaj se bom itak posvetila izdelavi domačega posipa, ko bom utegnila . Ampak to govorim že od jeseni, ko sem naredila BIM iz zufove brozge ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zdaj se bom itak posvetila izdelavi domačega posipa, ko bom utegnila . Ampak to govorim že od jeseni, ko sem naredila BIM iz zufove brozge ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
muha je napisala:
Zuf: vse priznanje za nazoren prikaz po sistemu "za telebane" .
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
---
---
Živijo muha!
Tako je, jaz vedno posušim posip, je veliko lažji za shranjevat, predvsem pa je 1000x lažji za uporabo.
Kar se tiče melase namesto sladkorja - še boljše!
Kar se tiče točnih, jasnih številk, je tukaj "original" recept.
Kakor vidiš, daš 1/4 teže melase glede na kilažo suhih otrobov.
Jaz nikoli ne vagam, ampak razmerje listavke in otrobov po volumnu zmešam in sicer 1:1.
Gozdni humus je približno dvakrat težji kot suhi otrobi.
Cuker/melaso pa vedno dam po občutku.
Zuf: vse priznanje za nazoren prikaz po sistemu "za telebane" .
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
---
---
Živijo muha!
Tako je, jaz vedno posušim posip, je veliko lažji za shranjevat, predvsem pa je 1000x lažji za uporabo.
Kar se tiče melase namesto sladkorja - še boljše!
Kar se tiče točnih, jasnih številk, je tukaj "original" recept.
Citiram: |
20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase voda |
Kakor vidiš, daš 1/4 teže melase glede na kilažo suhih otrobov.
Jaz nikoli ne vagam, ampak razmerje listavke in otrobov po volumnu zmešam in sicer 1:1.
Gozdni humus je približno dvakrat težji kot suhi otrobi.
Cuker/melaso pa vedno dam po občutku.