Stran 17 od 23
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 8:26 am
Napisal/-a muha
copatka, očitno daješ dovolj. Je pa precejšnja razlika med 20 ml in 20 - 30 g . Stehtaj enkrat, boš videla.
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 11:02 am
Napisal/-a copatka
A veš, da nisem nikoli pomislila na g/ml? Seveda je razlika - 20 g je pa skoraj polna merica! Meni se je pa čudno zdelo, da naj bi en kg zadoščal samo za približno mesec dni, kot piše pri njih, pri meni pa za 5 mesecev .
Zdajle sem še enkrat pogledala video na njihovi spletni strani - ona da 20 ml - piše tako zraven. In v merici ga je res tako malo kot pri meni ...
Muha, ampak ali lahko odpadki bolj ali manj fermentirajo v odvisnosti od količine posipa, ali se pač pokvarijo ali pa ne?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 11:49 am
Napisal/-a muha
Meni se zdi, da tukaj "od viška glava ne boli". Od premalo bi se pa znalo pokvariti, t.j. začelo bi smrdeti po gnitju, ne po kisanju. Ampak, če ti je dosedaj vse štimalo, ni treba nič spreminjati.
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 12:11 pm
Napisal/-a copatka
Glava ne, pač pa denarnica . Hecam se, strošek res ni velik. Bom za vsak slučaj dajala malo več, sploh, ko bo bolj vroče.
Zdaj se bom itak posvetila izdelavi domačega posipa, ko bom utegnila . Ampak to govorim že od jeseni, ko sem naredila BIM iz zufove brozge ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Apr 23, 2015 12:29 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Bokaši zelo različno posipam, tako so količine posipa lahko zelo različne, če je več solate, se ga da zelo malo, ko pa je več suhe snovi ga je potrebno več, nekako po občutku, vaja dela mojstra.
Objavljeno: Pe Apr 24, 2015 3:30 pm
Napisal/-a Fedex
A ko se odpadke po ~ dveh tednih zakoplje v zemljo, je potrebno odpadke premešat z zemljo ali je dovolj, da se jih samo prekrije znjo? En video v tej debati prikazuje, kako ga nekdo kar v kanti zmeša z zemljo in počaka, da se proces zgodi. Jaz bom svoje nosil na vrt zaenkrat.
Objavljeno: Pe Apr 24, 2015 5:45 pm
Napisal/-a Optimist
Naredim v vrtu luknjo ali pa kar brazdo in zakopljem. Sem pa nasel prejsnjo rundo vse razkppano, to rundo pa sredi kupa luknjo. Voluhar?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Pe Apr 24, 2015 6:56 pm
Napisal/-a muha
Meni jo je razkopal kar sosedov kuža . Sem ga zalotila pri "zločinu" in me je čisto čudno gledal, ko sem mu dopovedovala, da to ni njegova malica . Ni bilo druge, morala sem pokriti z deskami.
Objavljeno: Če Maj 04, 2017 3:56 pm
Napisal/-a zuf
muha je napisala:
Zuf: vse priznanje za nazoren prikaz po sistemu "za telebane" .
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
---
---
Živijo muha!
Tako je, jaz vedno posušim posip, je veliko lažji za shranjevat, predvsem pa je 1000x lažji za uporabo.
Kar se tiče melase namesto sladkorja - še boljše!
Kar se tiče točnih, jasnih številk, je tukaj "original" recept.
Citiram: |
20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase voda |
Kakor vidiš, daš 1/4 teže melase glede na kilažo suhih otrobov.
Jaz nikoli ne vagam, ampak razmerje listavke in otrobov po volumnu zmešam in sicer 1:1.
Gozdni humus je približno dvakrat težji kot suhi otrobi.
Cuker/melaso pa vedno dam po občutku.
Objavljeno: Če Maj 04, 2017 4:15 pm
Napisal/-a muha
Zuf, hvala!
Poročam, ko bom izvedla akcijo.