Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paulownia tomentosa - navadna pavlonija

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

goIdhorn je napisal/a:
Moje dvoletne sadike so visoke preko dveh metrov. Spomladi sem jih po nasvetih na forumu odrezal par cm nad zemljo in pognale so kot nore. Sedaj tuhtam kam naj jih posadim :?: . Imam tiste hibridne, ki naj ne bi imele semena sposobnega za razmnoževanje. To drži?

Lani je bila 1 m visok samosevec.
Letos je zrastla 4 metre. Me zanima koliko bo drugo leto, ko jo bom spomladi odžagal tik tal.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri sosednjem vhodu bloka imajo pavlovnijo, ki so jo lani jeseni na okoli dveh metrih drastično obžagali. Letos je pognala 4- do 5-metrske veje, liste ima pa ogromne plahte. Če bo rasla s tem tempom, bo še blok prerasla ... malo srhljivo ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

crtj je napisal/a:
V katerem delu?

Drevo posekamo po 8 do 10 letih, ko doseže 15 do 20 m višine in debelino hloda 35 do 45 cm.

Dajmar je napisal/a:
Lani je bila 1 m visok samosevec.

Torej se v naravi uspešno razmnožuje s semeni tudi pri nas?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Glede na moje vtise pri ne ravno zelo oskrbovanih komadih po 5-6 letih bi mirno verjel, da so po 10 letih lahko opisane dimenzije.

Že celo poletje oprezujem, kdaj bom ujel na terenu sovaščana, ki je posadil mlado pavlovnijo, ki jo prav dnevno vidiš, kako višja je - in od nje 2 m stran nekaj češnjastega. No, če ga ne bom v doglednem času uspel pocukati, bo tako ali tako naslednje leto sam razumel.

Kar se tiče razmnoževanja, na trgu je čuda enih različic rastline - tako da zaneslijvo boš vedel šele, ko bo kaj zraslo (ali pa ko se to nekaj let ne bo zgodilo).
goIdhorn

Koliko pa "smetijo" okolico odpadli cvetovi in semena?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pri nas se ne sekiramo kaj dosti, res pa je, da je okolica precej daleč od angleške travice Smile
goIdhorn

Pri nas je v bližini bazen, zato sprašujem.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Za takšno situacijo ne znam odgovoriti, ker nisem bil posebej pozoren, ker ni bilo treba - morebitni drobir se izgubi v travi.

Glede na to, da so cvetovi razkošno veliki, še večji kot recimo divji kostanj, pa se mi zdi realno, da bi z bazenom lahko bil problem.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

goIdhorn je napisal/a:
Pri nas je v bližini bazen, zato sprašujem.

a tole glih ne spada v problem oziroma skrb narave Very Happy Very Happy
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Dosegla je streho. To vsako leto odžagam, je preblizu hiše.
Dva samosevca sta na razpolago.
Odgovori