Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Kombiniraj po 5 cm plasteh kompost in slamo.
Pa ne skrbi za ph, se bo sam uravnal ko bos dodal ogljik in se bojo razvile termofilne bakterije. Sote pa ne mesaj, ti bo prevec znizala zracnost in s tem dostop kisika.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Parangalus je napisal/a:
Kombiniraj po 5 cm plasteh kompost in slamo.
Pa ne skrbi za ph, se bo sam uravnal ko bos dodal ogljik in se bojo razvile termofilne bakterije. Sote pa ne mesaj, ti bo prevec znizala zracnost in s tem dostop kisika.

S čim naj dodam ogljik?
S toplo sladko vodo ali s posuseno travo in slamo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V topli (ali mrzli) sladki vodi pač ni dušika.
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

S suho travo, suhim listjem, slamo, senom....
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Imam eno vprašanje, za katerega ne vem, v katero temo naj ga dam, pa sem se odločil, da bom kar sam napisal ...
In sicer, na parceli, kjer imam sadovnjak, mi raste pretežno detelja.
Vmes je nekaj regrata, na enem delu precej rmana, na drugem celo gabez. Prave trave je dejansko zelo malo.
Parcelo kosim z običajno vrtno kosilnico in verjetno bo večini jasno, kako potem izgleda tak odkos.
Če pobiram v košaro, se materiala nabere za 15-20 košar. Moja želja je, da bi ta odkos lahko nekako skompostiral.
Če sveže naložim na kup, dobim v nekaj dneh - po domače povedano - drek.
Tudi s premetavanjem kupa nekako ni bilo uspeha, ker se že enem dnevu v notranjosti tako segreje, da se kar kadi ven, ko odpreš.
V vročih in suhih dneh je možnost razgrniti na tanko, pa še takrat se tak material res izjemno počasi suši.
Poleg tega ga je pa potem zelo težko spet zgrabiti skupaj, ker vrtna kosilnica seveda zreže na tako majhne kose, da ti uidejo med zobmi grabelj.

Ta teden sem nekaj čaral z nalaganjem po plasteh, vmes pa trosil listje in slamo. Bom videl, kaj bo ratalo ...

Sicer mi še vedno ostane košenje brez košare z izmetom, pa da tisto ostane kar na tleh.

Ne vem... Morda kakšno vaše mnenje ?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Pri nas tudi kosimo v kosaro. Ta odkos imam najraje. Vsa odkos iz kosare stresemo na pokoseno povrsino in razgrnemo na debelino do 10 cm ter na ta nacin delno posusimo. Nato uporabimo kot zastirko ali pa za kompostiranje. V kompostnik mešamo po plasteh z napol narejenim kompostom. Potem kompostnika ne premetevamo nic vec. Obcasno ga zalijemo z rezredceno vsebino iz organka ali z prevrelko iz kopriv._________________CARPE DIEM
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

tajana je napisal/a:
Vsa odkos iz kosare stresemo na pokoseno povrsino in razgrnemo na debelino do 10 cm ter na ta nacin delno posusimo.

Saj jaz sem tudi že takole razgrinjal, pa se sploh ni hotelo sušiti, oziroma zelo počasi - na vrhu sicer malo, spodaj je bil pa "poc"

Saj, če bi bila trava, ne bi bilo problema. Sesekljana detelja je pa čisto druga pesem.
Predvidevam pa, da se iz nje lahko naredi odličen kompost, oziroma je zelo koristen dodatek le-temu.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ja AB, za susenje je dobrodoslo sonce in nujno obracanje. Jaz to naredim kar z grabljami. Imam pa tudi vglavnem deteljo. Vecino pa uporabim za zastirko, za kar pa je lahko tudi malo manj suha._________________CARPE DIEM
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Branko, predvidevam, da gre za večjo površino. Lahko bi poskusil tako. Pustil bi večjo travo, kolikor pač kosilnica še zmore in najprej pokosil na tla. V nekaj dneh se to dokaj solidno posuši, potem pa bi kosilnico nastavil za eno stopnjo niže in pokosil v košaro. Tako bi še pobral precej prejšnje košnje, ki bi bil suh material in malo sveže zelene mase zraven.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tukaj je še en predlog:
http://www.abc.net.au/gardening/stories/s4535704.htm

najprej nasmetiš po travi suho listje in potem pokosiš vse skupaj - lepo se bo pomešalo zeleno in rjavo, na drobno razrezano Idea
Odgovori