Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Mogoče. Slikaj, da vidimo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Tu sem jih dal na mal bol hladno pa tudi luč imajo. Me pa zanima kako rstvetljavo mi najbol priporočate? Zd mam 140cm neunsko luč. Me pa zanima kaj mi bol priporočate neonske luči. žarnice z navadnimi grli ali LED?_________________LP seba993
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

glede osvtljave jaz osebno priporočam nekako ful specter. Torej več kot boš ponudil boljše bo. Če imaš možnost samo 1 neonke, pa ponavadi uporabljajo bolj belo svetlobo tam okoli 5000K. Sam uporabljam eno z okoli 5000K se mi zdi in eno z 2500K bolj roza svetloba. Sicer pa se jaz nagibam v smeri akvaristike, kjer se uporablja tako svetila.

Sijalke lahko po barvi svetlobe, ki jo oddajajo razvrstimo v 3 skupine:
2700K - 3300K - toplo bela barva (WW warmwhite)
3300K - 4300K - hladno bela (CW cold white)
4300K - 6000K - hladna dnevna svetloba (D daylight)
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

seba993 je napisal/a:
Tu sem jih dal na mal bol hladno pa tudi luč imajo. Me pa zanima kako rstvetljavo mi najbol priporočate? Zd mam 140cm neunsko luč. Me pa zanima kaj mi bol priporočate neonske luči. žarnice z navadnimi grli ali LED?

Najbolj varčne so LED luči. Obstajajo tudi take, ki se privijejo v navadno grlo.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Nekaj me zanima. Sedaj imam sadike pod CFL lučjo, sonca še niso videle.
Sedaj če jih dam na sonce jih to lahko ožge ali ne več?
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Sigurno jih bo ožgalo. Preverjeno. Exclamation
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Kako pa jih potem privadim na sonce?
Prejšnja leta, ko še nisem imel luči, so bile sadike takoj od vzklitja naprej že na soncu.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Za šipo na okenski polici so lahko. Tam jih sonce ne bo ožgalo četudi direktno sije na njih. Pri izpostavljanju zunaj, direktno na soncu pa je
potrebno postopno prilagajanje. Najbolje jih je dva - tri dni imeti v polsenci, potem pa jih postopno dajati na sonce (prvi dan recimo 15 minut) in čas
osončenosti z dneva v dan podaljševati. Nič kompliciranega, le opazovati jih je treba kako se obnašajo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz sem čilije (mushroom rdeč in rumen, habanero, b. jolokia,in še ene druge poleg ostalega skaljenega tudi baziliko) dala včeraj na sonce za 1 uro, danes za 4 ure, še ene pol ure so bili na vetru. ker so bile rastline rahlo pretegnjene sem jih danes pred sončanjem zasula do kličnih listov (drugih še nimajo). zalila sem zjutraj.

PS: sedaj ni nevarno, da jih opeče sonce, ker je zrak še hladen, marca bo že druga pesem._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

18 februar dan ko so bile moje sadike prvič zunaj v rastlinjaku.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori