Stran 17 od 27
Objavljeno: Sr Jul 15, 2015 3:49 pm
Napisal/-a brbr
Sporočam, da sem v preteklih dneh uspela pospraviti glavnino česna. (Sem se bala, da če bi čakala še en teden, bi bil prezrel) Ostala mi je še polovica njive (tista, kjer je česen slab).
Moram reč, da sem z do sedaj izkopanim česnom kar zadovoljna - sem mislila, da bo dosti slabši. Na moje presenečenje pa so glavice v povprečju večje kot lani. Je pa ves pridelek zdrav in mislim, da tudi pobran ravno pravi čas. Pridelka je na prvi pogled kar veliko, tako ga lahko ponudim tudi vam, Gartlčanom. No, koliko ga bo na voljo, bom bolj natančno vedela potem, ko ga bom očistila in stehtala. Če ga kdo želi, naj se javi na ZS.
Zdaj se lepo suši in bo na voljo v od druge polovice avgusta naprej._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jul 15, 2015 4:42 pm
Napisal/-a nsns
V Novi vasi sem srečala gospo česen
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Objavljeno: Sr Jul 15, 2015 6:12 pm
Napisal/-a Bicikel
brbr je napisal/a: |
Sporočam, da sem v preteklih dneh uspela pospraviti glavnino česna. (Sem se bala, da če bi čakala še en teden, bi bil prezrel) Ostala mi je še polovica njive (tista, kjer je česen slab).
Moram reč, da sem z do sedaj izkopanim česnom kar zadovoljna - sem mislila, da bo dosti slabši. Na moje presenečenje pa so glavice v povprečju večje kot lani. Je pa ves pridelek zdrav in mislim, da tudi pobran ravno pravi čas. Pridelka je na prvi pogled kar veliko, tako ga lahko ponudim tudi vam, Gartlčanom. No, koliko ga bo na voljo, bom bolj natančno vedela potem, ko ga bom očistila in stehtala. Če ga kdo želi, naj se javi na ZS.
Zdaj se lepo suši in bo na voljo v od druge polovice avgusta naprej. |
Oooo, torej ne boš čakala na ustrezen dan za izkop? No, zanima me ali so glavice oz. zemlja bile še kaj mokre/vlažne? So zunanje ovojnice česna že kaj potemnele?
Se strinjam, da ga predolgo ni pametno pustiti. Tudi jaz sem že brkljal in vzorčno nekaj izkopal. Trenutno je zemlja še nekoliko vlažna in se da ponekod česen celo izpuliti.
Enako kot Brbr, bom tudi jaz imel nekaj česna za prodat. Najraje v drugi polovici avgusta, ko bo že suh.
Objavljeno: Sr Jul 15, 2015 7:45 pm
Napisal/-a brbr
Nsns: kakšno lepa in verjetno okusna gospa!
Bicikel: pobirala sem ga ob pravih urah (v nedeljo od 18-20, v ponedeljek od 5-10 in torek od 5-7). Moja zemlja je zeloooo peščena in je bila ob izkopu ravno prav suha. se bojim, da bo drug teden, ko mislim izkopati še preostalega že presuha in pretrda (če vmes ne bo nič namočilo). Povečini so zunanje ovojnice še bele in čvrste. Take se tudi kasneje pri čiščenju dobro obnesejo, ker so še dovolj čvrste, da dostopijo v celoti in se ne drobijo na manjše koščke, kar se zgodi s tistimi že potemnelimi, kij ih je potem sitno prskati stran.
Malo sem se poigravala z mislijo, da bi česnom že zdaj - ob izkopu - potegnila stran zunanjo ovojnico, kar gre z lahkoto, a sem se premislila - naj se česen nedotaknjen v miru posuši, potem pa ga bom slekla samo toliko, da bo šel lepo bel od hiše._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 20, 2015 11:55 pm
Napisal/-a vinkoz
No, danes sem pri daljnem(bližnjem?) sorodniku naletel na glavo česnika FI caa. 115 mm. Edina, ki jo je imel, vira ni navedel,ali pa ni hotel, bila je v sušenju, za naslednje leto.
Uf, to pa,a je imel še kdo kakšno podobno srečanje.Sem meril strok s Šublerjem, saj to je osnovno merilno orodje poleg navadnega metra.
lp. Vinkoz
Objavljeno: To Jul 21, 2015 12:15 am
Napisal/-a muha
Objavljeno: Sr Jul 22, 2015 1:17 pm
Napisal/-a rukola
Semena česna so dobra tudi za pojest. Včeraj sem lepo ob kruhu in salami jedel zraven še te majhne česenčke - semena. Seveda brez lupljenja.
Zadnjič pa sem kar celo zgornjo glavico narezal in vrgel k praženju čebule za prikuho, juho, omako,...
Objavljeno: Sr Jul 22, 2015 2:00 pm
Napisal/-a Bicikel
Poročilce: imam za pobrat še kakšni 12m2 hudo zaplevlejenih česnov in sem zaključil. Glede na zrelost ni imelo smisla čakati na najbolj ugodne dneve po biodinamičnih koledarjih. Bi prej strohnele ovojnice in bi se česen skril v zemlji.
Generalno so glavice letos malo manjše. Se pozna, da je bilo pri nas občasno pomanjkanje vlage. Ni pa neke panike. Glavice se bodo letos veliko bolje posušile in bo zagotovo boljše za zimsko skladiščenje.
Imam tudi kar nekaj semenskega materiala sorte Anka, tj. česen, ki je zrastel iz zarodnih čebulic ali malo manjših strokov. Mogoče celo ne bom vsega porabil za naslednje leto in bi se dalo za neko nadomestilo kaj zmenit, če bi kdo rabil. Tega seveda ne bom čistil kot jedilnega, bo samo posušen in osmukan.
Objavljeno: Sr Jul 22, 2015 3:48 pm
Napisal/-a brbr
Seveda so vsi deli Anke (in drugih česnov) za jest - dober tek Rukola. Jaz te zarodne čebulčke uporabljam zmiksane za pripravo česnove tinkture in podobnega. Zadnjič sem jih dala peč k piščancu in smo ji potem kar izsesali iz lupine. je pa res, da sem letos pustila dozoreti dosti manj zarodnih čebulčkov - lani sem jih imela odločno preveč.
Danes sem pobrala večji del semenskega materiala, verjetno bom preostali del kar pustila na njivi in bo služil za zeleno česnovo listje spomladi. Tudi pri meni se je nabralo sadilnega materiala preveč za moje potrebe - bom morala v jeseni malo bolj naštudirat, koliko zarodnih čebulčkov posaditi.
Jutri in pojutrišnjem me čaka še dobršen del njive, kjer je česen slab in pa vsa čebula. Ne vem, ali bom lahko vse opravila v jutranjih in pozno popoldanskih urah. Je pa pri meni skrajni čas za spravilo, ker je česen že prezorel, čebula pa jet udi že posušena..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jul 23, 2015 12:02 am
Napisal/-a cinija1
Jaz sem nekaj teh micenih česnekov posadila jeseni in sedaj je nekaj pravih česnovih glav, samo da so glavice. Nekaj pa je takih čisto okroglih v enem delu. Zakaj je to tako? Hvala za odgovor.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...