Stran 17 od 25

Objavljeno: Če Jul 05, 2018 4:33 pm
Napisal/-a voda
lpmami, pri meni je tudi bil hudo napaden z rjo a kljub temu sem zadovoljn z njim. ponavadi se česen dokler se ne posuši nič ne reže, tudi korenine ne. po izkopu ga tisti dan, enako čebulo , pustim na soncu na zemlji. pozno popoldne ga poberm. prejšnja leta sem ga čez dan sušila na soncu še nekaj dni. je pa delo - zjutraj ven - proti večeru noter. letos pa sem samo ostrigla ta grde suhe liste in za silo spletla kite, ker je steblo zelo trdo in kot praviš še zeleno pri kraškem in Nautinem velikem česnu (ti delajo tudi peske), istrijanski je manjši, ne dela peskov, nima trdo steblo in je iz njega lepo narediti kito. sedaj se sušijo obešeni pod streho, napuščem. večje vzorčne glave, za jesensko sajenje, sem med pletenjem sproti ločila, jih povezala, da se tudi te posušijo. lpvoda

PS: ker pri tebi česen še ni imel vsaj dvojne ovojnice si ga prekmalu izkopala. vprašanje je kako se bo takšen obnašal v shrambi. a mislim, da če ga sušiš, oz imaš na zračnem čez vso poletje bo naredil še eno ovojnico. prav zaradi teh česnovih ovojnic se ne sme rezati steblo od čebulčka dokler se ne posuši, ker kljub temu, da je izkopan še vedno prav s pomočjo stebla dokončuje zrelost glavice. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Če Jul 05, 2018 5:14 pm
Napisal/-a lpmami
Voda, saj zato sem pa populila samo dve vrsti, kolikor sem rabula za zelje. Torej z ostalimi počakam, čeprav jih težko gledam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 11:12 am
Napisal/-a Bicikel
Tako, velika večina česna je že pobranega. Nekaj malega je ostalo in gre ven takoj ko bo mogoče. Komaj, da se je zemlja na senčnih delih približno dovolj posušila in se je dalo streti koreninske grude. Zoprno opravilo, če zemlja ne pade rada s korenin. Se z vsako glavico matraš.

Drugače pa je ves česen bil že brez zelenja in ni bilo kaj čakati. Nekaj je k temu pripomogla močna rja, nekaj pa očitno vreme samo s pretoplimi spomladanskimi meseci. Med tem, ko sem zgodnjega Portugalca pobral že sredi junija in je imel normalno razvite stroke, se pri dveh kasnejših sortah (Kraški rdeči in Gardos) niso uspeli do konca razviti. Pri marsikakšni glavici se vidi, da ni izboklin od strokov in tudi sicer so glavice manjše od pričakovanih. Sorta Garcua je malenkost bolj zgodnja in ima stroke razvite. Je pa ta sorta z neenakomernino razporejenimi stroki in glavice na pogled niso tako lepe in simetrične.

No pod črto, bera je malo manjša od pričakovane. Kako bo z zdravjem česna, pa bomo še videli pri čiščenju, ko se dovolj osuši.

Brbr, kako je pri tebi? Imam občutek, da so jo višje ležeči nasadi bolje odnesli. Seveda, če odmislimo napad rje, ki je ponekod kar stalnica.

Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 11:29 am
Napisal/-a brbr
Čestitke, Bicikel, za opravljeno delo!
Tudi pri meni je česen na njivi že povsem brez listov. Ker vse opravila okrog česna opravljam (če se le da) na dan za korenino, je bil pravi čas včeraj popoldne- tako sem uspela posraviti cca 1/3 semenskega česna. Pobiranje semenskega česna je zamudno opravilo, ker glavice rastejo bolj na gosto in so po večini že brez listja in stebel in jih je tako zamudno pobirati iz zemlje.

S pobiranjem bi lahko nadaljevala danes ves dan, pa ne bom - sam veš zakaj Laughing

Včeraj je bila zemlja ravno pravšnja, da se je izkopana gruda lepo držala skupaj. tako sem iz nje lažje pobirala "frnikulce". Če je zemlja presuha, gruda razpade, male glavice pa se razletijo po zemlji in jh je potem težje pobirat/iskat. Se pa strinjam, da je za pobiranje velikih česnov bolje, če je prst suha in lepo odpade od korenin.

Izkpala sem nekaj "jedilnih" glav. Vsekakor bodo manjše kot lani, a te izkopane prav majhne tudi niso. Tako česna tudi letos ne bomo stradali.

S pobiranjem bom nadaljevala in tudi zaključila (vsaj upam) prihodnji teden, ko je kar nekaj dni (od torka do petka) čas za korenino. Ni vrag, da mi ne uspe._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 12:02 pm
Napisal/-a Bicikel
Brbr, hvala. Ja, je kar delo in najbolj nastrada hrbet. Saj sama dobro veš.

Za tako hitro pobiranje sem se odločil ker bo po današnjem deževju kar trajalo preden bo zemlja spet dovolj suha. Poleg tega pa začnejo zunanje ovojnice hitro propadati in črneti. Če so predolgo v mokri zemlji se ta črnoba zavleče še globje v notranjost. To je bolj izrazito pri česnu, ki nima več zelenih listov in se luski hitreje sušijo/propadajo. No, vsaj tako je moje videnje oz. izkušnje.

Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 12:58 pm
Napisal/-a brbr
Pobrani izgledajo takole:





Ovojnice so še vse sveže. Česen še ni dozorel in bi se, če bi imel listje še debelil in počasi sušil. Tako pa mislim, da je za letos naredil kar je bilo v njegovi moči. Mislim tudi, da v teh nasednjih dneh ovojnice še ne bodo preveč propadle..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 1:56 pm
Napisal/-a Bicikel
Držim pesti, da ti ovojnice ostanejo čim lepše. Pri meni so pri nekaterih glavicah zunanje že bile črnikave. Notranje so res še dokaj sveže. Ker pa služba in vreme ne dopuščata zmišljevanja kdaj bi bilo najbolje, sem ga raje kar pobral. Ostalo je še kakšnih 100 rastlin Kraškega. No, pa še ogrščico sem takoj včeraj posejal kot poposevek proti plevelu in računam, da bo zaradi deževnega vremena hitro vzklila ter prehitela plevel.

Objavljeno: So Jul 14, 2018 3:43 pm
Napisal/-a voda
mini opozorilo-

večkrat pretipajte glavice česna katere se sušijo (enako čebulo). namreč pri meni sem (ene čebulice izkopane 2o. druge 3o. junija) našla 17 glavic rahlo mehkih (pri istrijanskemu nobeden). ko sem ločevala stroke ta mehki imajo neprijeten vonj in so začetek gnitja, kljub temu, da so bili še beli a kot sem rekla mehki. vmes je kakšen strok za sprotno uporabo. vse neprijetno "dišeče" sem zavrgla.

ves česen in čebulo sem dala na sonce. oštevam se, da sem bila lena in tega nisem storila takoj po beri. nekaj dni bom to počela potem obesila v shrambo (prepih v črni kuhinji nad ognjiščem). ves ta čas sušenja je bilo preveč vlage kljub visoki tem. lpvoda

PS: Bicikl mislim, da črnikava ovojnica nikamor globlje ne gre. vsako leto jo je na mojem česnu a se ne trudim jo luščit. saj me estetska plat ne moti. važno mi je da česen zdrži do novega in vsako leto je. kaj bo letos?_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: So Jul 14, 2018 6:55 pm
Napisal/-a lpmami
Česen sem včeraj pobrala do konca, saj ga je hudo mučila rja.
Na pogled tako grdega listja še nisem imela.
Glavice so v redu, niti ne kaj dosti manjše kot po navadi.
Tisti ogromni, ki sem enega pustila v cvet in je imel steblo višje od mene, je očitno slonova noga, že oblika glavice, ki to sploh ni, spominja nanjo. Pa eden je bil nagnit.
Za silo očiščen česen sem razprostrla in ga sušim, ko se zemlja osuši, ga bom pa bolj očistila.
Pridelek je videti zdrav - več bom videla pri čiščenju - in ga je za moje potrebe dovolj.
Zadovoljna njami_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Jul 14, 2018 8:39 pm
Napisal/-a MARIJAV
Danes sem tudi jaz pobrala česen in ga v rastlinjaku razporedila po mizi za sušenje, ker je na glavicah in korenini veliko zemlje, ki se bo lahko šele posušena odstranila pri čiščenju. Po nekaj dneh sušenja ga pokrijem s kartoni, da se ob vročini glavice ne skuhajo. Letos je pobiranje en teden prej kot običajno, ker je zelenja le še eno tretjino, glavice pa so zelo lepe in pam, da od te preobilice vode ne bodo gnile._________________Živeti na podeželju je najlepše!