Stran 17 od 22

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 2:37 pm
Napisal/-a Plamenka
Ne vem kakšne temperature so pri tebi, a mojih čilijev tole vreme niti najmanj ne moti, zdaj so komaj dobro začeli zoreti. Tudi druga leta sem jih pobirala še cel oktober.

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 4:27 pm
Napisal/-a mravlja
Danes zjutraj je bilo pri nas +2C, verjamem, da koprena kar prav pride. Čiliji, paprike tudi, so bili že do včeraj nekaj plavi. Če pri meni zdržijo do konca meseca, jih bo še veliko.
Na kako dekco se sam ne bi spomnil, verjetno pa je uporabna samo v nočnih urah? Ali pač čez cel dan?

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 7:46 pm
Napisal/-a figula
Ko je greda čez dan s soncem obsijana, jo jaz snemem. Če bo deževalo, je treba še nekaj plastičnega čez poveznit.

Objavljeno: Pe Okt 04, 2019 9:26 pm
Napisal/-a mravlja
... uh, še dež.

Objavljeno: To Okt 08, 2019 12:42 am
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a:
Pripravljeno za sušenje: Tabasco in Buena mulata - na sliki in Guindila rojo.





Za posip bom posušila še Kim-chi in Makedonca. Manj pekoči, teh je zmeraj premalo, bodo za omake, kaj bom pa z najbolj pekočimi, pa še ne vem. Nekaj jih bom porabila za marmelade. Naslednje leto moram zmanjšati številonajbolj ostrih in sploh število različnih čilijev.

Saj res, sem te pozabil vprašati, se takile celi, nerazrezani, dobro posušijo v notranjosti?

Sam sem jih vsaj vzdolžno prerezal, pomeni enojni rez. Debele, mesnate pa vsaj vzdolžno razpolovil.

Pripravljam se na sušenje Joe`s Long Cayenne._________________mfranc

Objavljeno: To Okt 08, 2019 8:16 am
Napisal/-a Plamenka
Oboji so se popolnoma posušili. Habanere in večje čilije ponavadi prerežem podolgem na polovico, te sem pa pustila cele. Tabasci so namreč zelo majhni in ni kaj prerezati, Buena mulata bi sicer lahko, a so se tudi tako prav lepo posušili.

Objavljeno: To Okt 08, 2019 2:19 pm
Napisal/-a mfranc
Fino, jih ne bom vzdolžno rezal, ker so tako in tako "tankostenski" Wink .
Takoj je več smetenja s semeni.

Bom jih pa prečno razrezal kot makarone.

_________________mfranc

Objavljeno: To Okt 15, 2019 12:47 am
Napisal/-a mravlja
Takole je bilo danes v "čiligmajni" moje "šefice" - lep dan je bil, vetroven, a sončen...

Čiliji so še polni plodov, še vedno veselo nastavljajo cvetove.
(nekaj dni z nižjimi temperaturami so bili pokriti s kopreno)



Letošnji rekorder v rasti (neka "škofovska" kapica...) - letos mi je dobesedno zrastel čez glavo.




Za ta letni čas res presenetljivo...

Objavljeno: To Okt 15, 2019 10:23 am
Napisal/-a lpmami
Mravlja, ko že imaš toliko plodov škofovske kapice, daj, preveri, če zeleni že pečejo ali so pekoči samo, ko so rdeči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Okt 15, 2019 12:28 pm
Napisal/-a brbr
Tale "škofovska kapica" je sila podobna mojim "čili papričicam", tako po obliki plodov, velikosti rastline, trdoživosti ("dela" dokler je minus ne ugonobi) in obloženosti. Če je to, to, potem so to nepekoče rastlinice. No, včasih, ampak res včasih, kakšen plod malo povleče na pekočo stran.
Zanimivo je tudi, da je to sorta, ki se v vseh letih (ene 10 let) ni skrižala z drugimi čiliji ali paprikami..._________________naredimo svet lepši