Česen 2019

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

MUha, ja, mislim, da niso zaspanci, ampak pozabljenci. No, boš poročala.

Irenca, sem vesela, da se vsake toliko malo oglasiš.

Copatka, zdaj, ko vidim tvoje rastline pravim, da jih še pusti vsaj do naslednje korenine, saj so rastline še popolnoma zelene. Če ga je zdajle napadla rja, pa tudi nič hudega, ker so glavice že izoblikovane in zaradi propada listov ne bodo nič manjše. Rja pa glavicam ne škodi.

Jaz sem danes pobrala še semenski česen. Zdajle sem preveč zmahana, a jutri prilepim slike (kaj vse zraste iz zarodnih čebulčkov)._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Copatka, tvoj česen je krasen, zdrav, še v polni kondiciji, moj je bil tak pred 3 tedni, danes pa že vse zelenje suho, zato sem ga populila. Letos očitno leto ni zanj, ker je precej glavic bolj drobnih kot sem navajena, prav debelih pa sploh ni. Imela ga bom komaj za domače potrebe in seme._________________Živeti na podeželju je najlepše!
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala vsem za komentarje, ste potrdili mojo odločitev, da še en teden počakam - zlati ste! Wink srce

Sadike kapusnic, ki sem jih danes nabavila za prostor, kjer je zdaj česen, bodo pa še malo potrpele - jih bom dala v lončke Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka je napisal/a:

Sadike kapusnic, ki sem jih danes nabavila za prostor, kjer je zdaj česen, bodo pa še malo potrpele - jih bom dala v lončke Laughing .

En dober trik za sadike, ki morajo še čakati na sajenje na končno mesto:

Vzameš jih ven iz platojev, urediš koreninice, če je treba in vse skupaj posadiš v večjo posodo s kompostom ali druge vrste rahlim substratom. Zakaj je to dobro? Sadike iz platojev imajo ob nakupu marsikdaj že zelo razvejane a stisnjeno sfecljane korenine. Na stalnem mestu potem kar traja, da se razvijejo take, ki so sposobne črpati vlago in hrano iz novega okolja. Tačas moramo skrbno bdeti nad njimi in jih zalivati kljub morebitnim skoraj vsakdanjim ploham, drugače se lahko presušijo. Če pa jih v vmesnem času z razrahljanimi in po potrebi potrganimi koreninicami takole ene dva tedna hranimo v rahlem substratu, razvijejo obilo malih radoživih koreninic, ki ob sajenju na vrt takoj delajo dalje. Preverjeno letos pri meni na sadikah radiča Indigo.

Lahko jih sicer tudi presadimo v posamezne lončke, a je s tem veliko več dela, ob sajenju pa korenine še niso tako močne, da bi zadržale vso grudo in se večina otrese. Pa še nekaj je: tudi rastlinice se bolje počutijo v družbi, kot v "samicah". Wink Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Muha, ti si prava mama svojim rastlinam!
Se ne bi čudila, če bi malim rastlinicam poleg družbe priskrbela še kakšno igračko Wink _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

No, potem si bom pa poleg porodnišnice uredila še čakalnico Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Kar daj, Copatka, ker tvoj česen tudi čez en teden še ne bo zrel, se mi zdi... Moraš le upoštevatim, da je pri vas hribovcih vse z zamikom._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami je napisal/a:
Muha
Se ne bi čudila, če bi malim rastlinicam poleg družbe priskrbela še kakšno igračko Wink

Joj, kako si me nasmejala! bhuahahaha : bhuahahaha
brbr

Obljuba dela dlog...

Lani sem posejala vse zarodne čebulčke, od zelo majhnih, do zelo velikih. Ta velike sem sadila vsakega posebej, v razmaku 10cm (kot jedilni česen), ostale pa v jarčke, na gosto, kot so pač padli iz dlani.

Zrastlo pa je tole:

Na levi je glavica iz velikega z.č., sledita mu dve manjši glavici z izoblikovanimi stročki (druga ima 4, tretja pa dva stročka), naslednji štirje so čebulice z enim strokom (ti niso cveteli), skrajno desno pa je majcena glavica s 4 stročki, ki jo je razvila Ančica, ki ni cvetela. S tem me je postavila na laž, ker sem trdila, da rastlinice, ki ne cvetijo razvijejo samo en strok. Embarassed Upam, da me bo tole izučilo ni se v bodoče ne bom delala preveč pametno.... _________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, pravila imajo vedno izjeme, če pa gre za rastline, pa sploh. Raznolikost je podlaga za evolucijo,...….. Embarassed
Torej te česenček ni postavil na laž. Wink
Odgovori