Česen 2019
MUha, ja, mislim, da niso zaspanci, ampak pozabljenci. No, boš poročala.
Irenca, sem vesela, da se vsake toliko malo oglasiš.
Copatka, zdaj, ko vidim tvoje rastline pravim, da jih še pusti vsaj do naslednje korenine, saj so rastline še popolnoma zelene. Če ga je zdajle napadla rja, pa tudi nič hudega, ker so glavice že izoblikovane in zaradi propada listov ne bodo nič manjše. Rja pa glavicam ne škodi.
Jaz sem danes pobrala še semenski česen. Zdajle sem preveč zmahana, a jutri prilepim slike (kaj vse zraste iz zarodnih čebulčkov)._________________naredimo svet lepši
Irenca, sem vesela, da se vsake toliko malo oglasiš.
Copatka, zdaj, ko vidim tvoje rastline pravim, da jih še pusti vsaj do naslednje korenine, saj so rastline še popolnoma zelene. Če ga je zdajle napadla rja, pa tudi nič hudega, ker so glavice že izoblikovane in zaradi propada listov ne bodo nič manjše. Rja pa glavicam ne škodi.
Jaz sem danes pobrala še semenski česen. Zdajle sem preveč zmahana, a jutri prilepim slike (kaj vse zraste iz zarodnih čebulčkov)._________________naredimo svet lepši
Copatka, tvoj česen je krasen, zdrav, še v polni kondiciji, moj je bil tak pred 3 tedni, danes pa že vse zelenje suho, zato sem ga populila. Letos očitno leto ni zanj, ker je precej glavic bolj drobnih kot sem navajena, prav debelih pa sploh ni. Imela ga bom komaj za domače potrebe in seme._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Hvala vsem za komentarje, ste potrdili mojo odločitev, da še en teden počakam - zlati ste!
Sadike kapusnic, ki sem jih danes nabavila za prostor, kjer je zdaj česen, bodo pa še malo potrpele - jih bom dala v lončke ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Sadike kapusnic, ki sem jih danes nabavila za prostor, kjer je zdaj česen, bodo pa še malo potrpele - jih bom dala v lončke ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka je napisal/a: |
Sadike kapusnic, ki sem jih danes nabavila za prostor, kjer je zdaj česen, bodo pa še malo potrpele - jih bom dala v lončke . |
En dober trik za sadike, ki morajo še čakati na sajenje na končno mesto:
Vzameš jih ven iz platojev, urediš koreninice, če je treba in vse skupaj posadiš v večjo posodo s kompostom ali druge vrste rahlim substratom. Zakaj je to dobro? Sadike iz platojev imajo ob nakupu marsikdaj že zelo razvejane a stisnjeno sfecljane korenine. Na stalnem mestu potem kar traja, da se razvijejo take, ki so sposobne črpati vlago in hrano iz novega okolja. Tačas moramo skrbno bdeti nad njimi in jih zalivati kljub morebitnim skoraj vsakdanjim ploham, drugače se lahko presušijo. Če pa jih v vmesnem času z razrahljanimi in po potrebi potrganimi koreninicami takole ene dva tedna hranimo v rahlem substratu, razvijejo obilo malih radoživih koreninic, ki ob sajenju na vrt takoj delajo dalje. Preverjeno letos pri meni na sadikah radiča Indigo.
Lahko jih sicer tudi presadimo v posamezne lončke, a je s tem veliko več dela, ob sajenju pa korenine še niso tako močne, da bi zadržale vso grudo in se večina otrese. Pa še nekaj je: tudi rastlinice se bolje počutijo v družbi, kot v "samicah".
Obljuba dela dlog...
Lani sem posejala vse zarodne čebulčke, od zelo majhnih, do zelo velikih. Ta velike sem sadila vsakega posebej, v razmaku 10cm (kot jedilni česen), ostale pa v jarčke, na gosto, kot so pač padli iz dlani.
Zrastlo pa je tole:
Na levi je glavica iz velikega z.č., sledita mu dve manjši glavici z izoblikovanimi stročki (druga ima 4, tretja pa dva stročka), naslednji štirje so čebulice z enim strokom (ti niso cveteli), skrajno desno pa je majcena glavica s 4 stročki, ki jo je razvila Ančica, ki ni cvetela. S tem me je postavila na laž, ker sem trdila, da rastlinice, ki ne cvetijo razvijejo samo en strok. Upam, da me bo tole izučilo ni se v bodoče ne bom delala preveč pametno.... _________________naredimo svet lepši
Lani sem posejala vse zarodne čebulčke, od zelo majhnih, do zelo velikih. Ta velike sem sadila vsakega posebej, v razmaku 10cm (kot jedilni česen), ostale pa v jarčke, na gosto, kot so pač padli iz dlani.
Zrastlo pa je tole:
Na levi je glavica iz velikega z.č., sledita mu dve manjši glavici z izoblikovanimi stročki (druga ima 4, tretja pa dva stročka), naslednji štirje so čebulice z enim strokom (ti niso cveteli), skrajno desno pa je majcena glavica s 4 stročki, ki jo je razvila Ančica, ki ni cvetela. S tem me je postavila na laž, ker sem trdila, da rastlinice, ki ne cvetijo razvijejo samo en strok. Upam, da me bo tole izučilo ni se v bodoče ne bom delala preveč pametno.... _________________naredimo svet lepši