Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Meni je ostalo nekaj semena česna Anke, če bi ga kdo rabil. To so torej tiste male, par milimetrov debele čebulice, ki zrastejo iz cvetnega stebla, iz katerih pridelamo v sezoni sadilni material za naslednje leto.

Kolikor sem razumela, se iz telih semen pridobljen sadilni material potem lahko uporabi tudi za jest, le glavice niso tako velike in imajo v povprečju 3 ali 4 stroke.
Torej, če bi kdo želel to seme, naj pove, ga lahko pošljem. Lahko ga tudi razdelim, ker ga je številčno približno 500 kom.
Je pa res bolj drobno, ker sem najdebelejše pač pobrala ven za na mojo njivo heheh

Ni ni več, sem že potalala, kar je bilo Very Happy Že potujejo paketki... Wink
Nazadnje urejal/a Irenca 23 Okt 2013 08:54; skupaj popravljeno 1 krat
Irenca

Embarassed
Glede česna, ki sem ga posadila včeraj - sem ga hotela danes zaliti, pa domači zavijajo z očmi, češ le zakaj bi zalivala česen, pa še zdaj jeseni, ko je vse mokro.
Ker je pri nas je zemlja precej odcedna in ni bila nič kaj mokra, ko sem ga posadila, se mi zdi, da česen morda stagnira tam noter in troši energijo v prazno.... Sem sicer računala na dež, ki pa kar noče priti.
Ste vi zalili?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pusti, da narava naredi svoje, do marca je daleč, bo imel veliko časa za rast.če stagnira, pa res ne izgublja energije, nasprotno, hrani jo.
Irenca

Zmenjeno Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jeseni sajenih čebulnic nikoli ne zalivam. Menim, da bi jim to prej škodilo kot koristilo. Računaj, da imajo že same dovolj zaloge vode, da premostijo morebitno sušno obdobje.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Irenca, hvala za toel pondubo, preberi zs prosim Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, končno lahko tudi jaz sporočim, da sem uspela posaditi česen. Čaka me še ena greda, ampak sem "ven s tahudga". Pripravljala grede in sadila pa sem kar polna dva dni (17ur).

Sadim pa tako, da najprej naredim vzdolž grede jarčke v ramaku cca 20cm:

potem pa v jarčke polagam stroke v razdalji 15cm. pri tem uporabljam "sadilno palico", kjer imam označene razmake:

Zarodne čebulčke pa stresam v jarčke tako, kot, da bi sadila grah. Zrnca so oblikovana tako, da praviloma padejo "na bok", redko katero pristane na glavi. To pišem zato, ker bi rada vsem, ki sadite seme povedala, da se ni treba preveč sekirat ali je seme obrnjemo prav ali ne... Posadim pa vse seme, tudi najbolj drobno. Rastlinice iz najbolj drobnega semena spomladi z veseljem pojemo narezane v namazih ali pa pri kuhanju namesto strokov.

_________________naredimo svet lepši
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

WOW brbr tole pa je projekt in lepo foto dokumentirano.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:

Zarodne čebulčke pa stresam v jarčke tako, kot, da bi sadila grah. Zrnca so oblikovana tako, da praviloma padejo "na bok", redko katero pristane na glavi. To pišem zato, ker bi rada vsem, ki sadite seme povedala, da se ni treba preveč sekirat ali je seme obrnjemo prav ali ne...

Seveda, rastline imajo v svojih celicah vgrajene mehanizme, ki jim merijo smer zemmljine teže, gravitacijo, v bistvu in korenina, glavna, raste vedno v smeri gravitacije, steblo pa v njej nasprotni smeri.
Tukja to lepo pokažejo poskusi na koruzi, za česen velja natanko enako.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Sanjarka Ana-hvala za pohvalo. Če bo pa kaj bolje, kakor lanskko leto, bomo pa videli.. No letos ga nisem namočila v žajbljev čaj in upam, da bo zaleglo Embarassed .
Metuljc-ko sem sadila samo eno vrtno gredo čebulčkov, sem vsakega posebaj položila v zemljo "z ritjo navzdol". Ko pa je bilo treba posejati več, sem se tolažila s tem, da pač narava že poskrbi, da je prav. Saj, ko pade seme iz glavice samo od sebe, se mora "prav" obrnit sam od sebe..._________________naredimo svet lepši
Odgovori