Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hruška - Pyrus

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Bom zrihtal jaz cepr od Lojzke druh let..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Optimist, še ti povej kakšna je Uta.
Optimist

Čeprav kupljena mi je bla bomba, en svoj okus. Kaj bo šele ko bom v svojo domačo zagrizu ;)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

babaco je napisal/a:

Če vzameš pa Pastorjevo ali Hardijevo pa si lahko nacepiš več sort na eno drevo.

Zakaj pa ravno ti dve? A na druge se pa ne da uspešno cepit?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Dobro Lojzko smo posadili lansko leto. Je bila hudo napadena od nekih insektov in je komaj kaj zrasla. Bomo videli kako bo letos. Za cepiče pa še ni godna, verjetno čez kakšno leto ali dve.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Ti dve sorti veljata za najboljši posredovalki, verjetno bi tudi na drugih rastlo.
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Lovor, nekaj izkušenj.

Zgodnja Moretinijeva je odlična zgodnja hruška. Če se jo obere, preden popolnoma dozori na drevesu, se jo da tudi nekaj časa hraniti in postopoma uporabljati. Če se pa čaka zrelost, jo je potrebno takoj porabiti. Posebne občutljivosti nisem opazil, škropljenje z bakrom ji navadno zadostuje.

Krasanka se pa pri nas bolje obnese od zimske dekanke, ki začne gniti že na drevesu, ostale pa kasneje v kleti. Nobena ni posebej občutljiva na škrlup. Tudi v literaturi piše, da je krasanka manj zahtevna in se z njo zamenjuje dekanko. Škropim samo z bakrom.
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Kaj bi bilo tole na spodnji sliki...Hruška je sorte Harrow sweet, veje izgledajo izsušeno, na določenih mestih so tudi črni madeži, brsti še spijo in se verjetno ne bodo zbudili... 3m stran isti čas sajena Harrow sweet že odpira brste...
Se je le posušila, ali je vmes kakšna bolezen ? Stara samo 3 leta...
Optimist

Če me spomin ne vara, naj bi bilo to rakavo... Karkoli je poreži do zdravega.

Je sicer zaželjeno, da se o boleznih sadnega drevja piše v za to odprto temo =>
http://forum.gartlc.si/gartlc-forum-67.html_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Eno hitro vprašanje.

Sadim v zadnjih vzdihljajih in na mestu, kamor naj bi šla Harow svveet se je izkazalo, da so nekoč zasipali gradbene odpadke. (kamenje, opeka pesek z malo zemlje, ni pa videti kakšnega apna in cementa)
Jamo imam že skopano in pri 60-70cm globine še ni videti konca - zemlje. Po vrhu je 20 - 30cm zemlje.

Ali je sploh pametno na to mesto saditi hruško?

Se mi zdi,da sem nekje slišal ali prebral, da so hruške na slabih rastiščih kamnite in tega si ne želim.

Kot alternativo imam trenutno še na voljo češpo ali pa murvo, čeprav mi spreminjanje planov ne paše najbolj.
Nocoj proti večeru bom sadil.
Odgovori