Stran 17 od 107
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 6:44 pm
Napisal/-a elstar
Moji so bili takrat še bolj zelenkasti, kot tile Babacovi
in sem upal, da bodo še kaj
pridobili na barvi... pa so, na črno jih je potegnilo.
Letos sem jih pa ta teden obral na čisto.
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 8:20 pm
Napisal/-a babaco
Zakaj pride do črnih kolobarjev, kolikor vem, ni znano. Kolobarji so se pojavili na nekaterih plodovih tudi pri meni, a le na sorti Tipo.
Za pretirano odpadanje plodov pa je znano, da je vzrok neenakomerna preskrba z vodo.
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 9:06 pm
Napisal/-a dafo
Kot sem pred časom zasledil na enem od spletnih virov do črnih kolobarjev- prečnih črtic, pride v zgodnji fazi formiranja plodu zaradi okoliščin (zunanjih pogojev). Mislim, da je bilo nekaj besed o tem rečeno že v eni od tem (ne vem točno s kom Vinkomz ali Ivipičijem).
Objavljeno: Pe Nov 21, 2014 9:45 pm
Napisal/-a babaco
Dafo, če prideš do podatkov, kar sem z njimi.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 9:45 am
Napisal/-a elstar
Ampak pri meni se ob mrazu niso pojavili kolobarji,
temveč je potemnelo meso z olupkom vred. Tisti del
je ostal tudi po omeditvi trd in neužiten.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 1:33 pm
Napisal/-a dafo
Zdravo. Elstar ne gre za čas, ko je plod že formiran pač pa za zgodnjo fazo formiranja plodu, to ni takrat ko je plod že prepoznaven po obliki, pri kakiju se to dogaja prej.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 5:39 pm
Napisal/-a dafo
Torej: prevod enega od tekstov ene od ameriških univerz na to temo:
Ena od najpogostejših fizioloških motenj so črne proge v koncentričnem razporedu na spodnjem delu plodu. Jamice, ki se pozneje kažejo kot temne črtice se razvijejo, ko se rast zeleno razraščen dela ob peclju neenakomerno prekine na eni strani, na drugi pa se počasneje upočasni, kar povzroči neenakomeren razvoj plodu. Za to fiziološko motnjo so manj dovzetne vrste z večjo rozeto (tem delom ob peclju) ob cvetenju. Ta motnja se torej razvije že veliko prej, preden je vidna, vidna postane šele zadnji mesec dozorevanja.
To je na hitro, in po ne preveč poglobljenem prevajanju, a bistvo je ohranjeno v obliki kot ga podaja strokovni vir.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 6:47 pm
Napisal/-a battagelli
Ampak kaj je to?
Ali kožica mikroskopsko popoka ,pa se tam naselijo plesni oziroma bakterije.
Je to rešljivo?
Opažam da
drevesa katera so bolj podvržena vlagi so bolj dovzetna na ta pojav.
Temu pojavu naj bi bil bolj podvržen kaki Tipo še posebej kateri je oplojen.
Zakaj imajo Italijani tako čistega,kljub temu da imajo 90% zasejanega prav kaki Tipo.
Letos pa je tudi pri njih celo poletje deževalo.Da bi imeli pokrite pa nisem še opazil._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 7:19 pm
Napisal/-a dafo
Tako kot si napisal, kožica popoka in se vanjo naselijo bakterije ipd. Kar ima za posledico to, da proge postanejo črne, vpliva pa v veliki meri tudi na neenakomerno zorenje plodu, krajši čas skladiščenja in možnost za razvoj okužbe plodu. Veliko vlogo pri tem igra izbira kultivarjev- sort in klima v kateri se vzgaja kakije- ni vse v zračni vlagi.
Objavljeno: So Nov 22, 2014 8:52 pm
Napisal/-a babaco
Saj Italijani najbrž točno vedo kaj je in zakaj, da je fiziološka motnja vemo tudi mi.
Ampak, kaj točno jo povzroča, pomankanje kakega elementa ali bolje mikroelementa v obdobju rasti plodu, talne razmere, temperatura,...?
Če mikrorazpoke, ki nastajajo v odobju rasti ploda okužijo glive, tako da razpoke počrnijo, pa vemo, kako se to reši. Škropljenje z fungicidi, kar najbrž Italijani počno.
Saj je bila naša sadjarska stroka pred leti v Italijanskih in Španskih nasadih kakija, a nam niso nič svetovali,ali pač.
Saj vemo kako je s kostanjem, nihče nič ne ukrepa drevesa pa propadajo.