Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - nadaljevanje

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz pa pred dvema mesecema sploh nisem vedela, da jih nekateri jeste s kožo.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nasusil sem obilo asimininih listov za natur insekticid, a jih bo se vedno kup odpadlih pod drevesom.
A zdaj sem v dilemi, kaj naj z njimi:
- jih pograbim in dam na gredo ali v kompost kot obicajno vse listje,
- ali odnesem v gozd, ce so res tako strupeni?
Kaj pa meni obcestvo Gartlca?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni gre vse za zastirko na gredo.
Če sem jaz prav razumel, je največ insekticidnih snovi v zelenih listih.
Zato naj bi za ta namen listje trgali poleti in zgodaj jeseni, preden porumeni.

Zelo dvomim, da bi asiminino listje hudo škodilo življu v zemlji. Sicer, če bi bila kakšna mravlja ali struna manj, me pa tudi ne bi motilo.
Menim, da ko list razpade, razpadejo tudi te aktivne učinkovine v njem. Navsezadnje gre za dokaj blage, naravne snovi, ki zagotovo nimajo hude obstojnosti ( kot kakšni kemični strupi ).
GrGr

Aja, da se uporabi zelene? Hm, kar sem bral, je povsod pisalo, da se posusi rumene :-o
Kakorkoli: na gredo gredo, kot vse ostalo listje (tudi hrast denimo)!
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Po koliko letih zacveti indijska banana iz semena?.

https://youtu.be/rV_0kEx_GOA
GrGr

In kako letos asimine?
Imam 2, eno staro 10 let, pomotoma povsem odrezano z laksarco, ki si je opomogla, tako da je zdaj krasno drevesce. Lani je solidno cvetela, izplen 1 plod, letos pa cvetela na polno. Ovesil sem jo praznimi konzervami macje hrane in kot za zdaj kaze, bo pridelka obilo.
Druga je se mlada, o njej kaj vec cez leta Smile
GrGr

Izplen je bil 6 sadezev, danes sta sla zadnja. Enega sem utrgal, ko se je zmehcal, bil je kot zelena banana. Ostali so povsem zreli padli na mehak breg, se zakotalili par metrov v dolino, zadrzalo jih je rastje na robu skarpe. Opazil sem jih, ker prav tam vsak dan zalivam melone (se 2 bosta, njami). V glavnem: zrele asimine so res SLASTNE.
Opraseval jih nisem, sem pa navesil prazne plocevinke macje hrane na drevo, da so privabile muhe.
Asimine so bile konkretno velike, torej je iz odrezane odgnal sortni Sunflower.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je izplen čista 0 - zmrznili vsi ( ročno ) oplojeni cvetovi.
Ena je potem še nastavila nekaj cvetov, vendar mi to ni več pomagalo, ker ni samooplodna.
Naslednje leto bo kar že februarja ali marca preventivno zabil štiri prekle okoli vsakega drevesa, da bom lahko v primeru aprilskega mraza postavil improviziran šotor iz dveh plasti koprene. Pa še eno svečo notri, če bo treba.
Dokler sta drevesi visoki okoli dva metra in približno meter široki se to še da improvizirat.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz vsako leto oprašim cvetove s čopičem in odkar sem to naredila prvič, imata asimini plodove. S Primo sem zelo zadovoljna. Dokaj zgodnja je in ima lepe, velike plodove. Žal mi je, da smo nabavili Sunflower. Kasnejša je in ima zelo majhne plodove. Ne zdi se mi nič bolj okusna od Prime.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Ojej, Andrej! Tolikokrat razmišljam, da te pokličem. In če bi te poklical, bi ti lahko pomagal s plodovi. Os 21 sort je letos že rodilo 11 sort. Pridelek je bil obilen. Približno 120 kilogramov. Sedaj je sezone konec. Zadnje so rodile Sunflower, Belle, Rebeca's gold in Mary Foss J.
Odgovori