Stran 161 od 206
Objavljeno: Pe Avg 21, 2015 12:18 am
Napisal/-a choco_chili
mfranc, sem že videl ampak še nisem probal. Prej nisem imel dovolj robe za razne posebne variante.
Letos bo pa precej različic, saj je pol balkona chocolate habanerov ;)
Objavljeno: Pe Avg 21, 2015 11:51 am
Napisal/-a Bicikel
Danes sem opazil, da se je zeleni Habanero obarval nekoliko rumeno/oranžno. Hopla sem si mislil, verjetno enako kot pri zelenih paradižnikih, je to znak zrelosti. No, pa sem poleg čokoladnega vzel s seboj še zelenca.
Moram reči, da zeleni kar konkretno zažiga, precej bolj kot čokoladni. Vsak pri mojih primerkih je tako. Mogoče je razlika ta, da so plodovi zelenega osončeni, čokoladni pa skriti v šavju listja. Tako sem zmogel le polovico zelenca, po tistem nisem čutil kakšne pekočine pri čokoladnem
Objavljeno: Pe Avg 21, 2015 10:45 pm
Napisal/-a mfranc
Ja, zeleni je kar šarf, ne bi si to mislil od grinhorna
Jaz sem danes pomalical polovičko črnega, pa bil tudi malo presenčen. Ni zažigal tako kot sem pričakoval, glede na to, da so čokoladni razvpiti kot najhujši Habaneroti (OK, razen Savina red). Jutri porabim obe polovički .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Avg 21, 2015 10:49 pm
Napisal/-a mfranc
choco_chili je napisal/a: |
mfranc, sem že videl ampak še nisem probal. |
Sem se že kar navadil, da dam malo črne čokolade, ali pravega kakava v vsako omakco. Se ne okusi kot čokolada, da pa "nekaj več" k aromi in okusu .
V čili kon karne, pa jo dam kar precej, tam da prav božanski okus.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Avg 21, 2015 11:25 pm
Napisal/-a Irena
Plamenka, si pa super pridna. Lih iščem, kako naj naredim salšo in naletim na tvoje tabascote. Ves zrel paradižnik mi je žal popokal in ga moram predelat.
Evo, grem probat
Irena
Objavljeno: So Avg 22, 2015 1:21 am
Napisal/-a Spiridon
Kar se omak tiče bi lahko samo pritrdil, da dejansko drži pregovor, ki pravi: "sto ljudi - sto čudi"... Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. Dosti bolj so mi všeč enostavnejši "vzhodnjaški" načini,
kjer se še bedno občuti tista, kot vi rekel, "elementarna" aroma...
LP
Objavljeno: So Avg 22, 2015 1:30 am
Napisal/-a Plamenka
Naj ti dobro uspe, Irena!
MFranc, dobro, da si omenil čokolado in kakav. Naslednjič, ko bom pripravljala omako iz črnih/rjavih habanerov, bom dodala kakav.
Objavljeno: So Avg 22, 2015 1:33 am
Napisal/-a mfranc
Spiridon je napisal/a: |
Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. |
Si tu zasledil kak recept z "z obilico sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse"?
LP_________________mfranc
Objavljeno: So Avg 22, 2015 11:32 pm
Napisal/-a mfranc
mfranc je napisal/a: |
Sušenje Poblano čilija
Počasi moram razmisliti kako posušiti rdeče Poblano čilije in jih "začarati" v Ancho čilije . Me muči, da jih vsaj prepolovim, ne bi rad pridelal plesnive čilije. Original Ancho so sušeni celi, zasledil pa sem trik, da se recimo z olfa nožem naredi več zarez, za hitrejše sušenje.
Me zanima, je sploh kdo že sušil tako velike papričice? Pajo, ostali?
Večina je dolgih 15 cm, in širine 6 - 8 cm; nekaj jih je tudi podmerskih , a so že rdeči. |
Malo sem eksperimentiral po sistemu "probat ni greh" , čeprav sem vedel, da zadeva ni preprosta, sušenje debelo stenskih čilijev je res sizifovo delo.
Še vedno pa razmišljam, kako hudiča takole posušijo cele Poblano čilije http://www.spicesinc.com/images/Product/large/129.jpg
Verjetno jih sušijo z novo tehnologija zamrzovanja, ali pa z višjimi temperaturami, čeprav naj se ne bi sušili preko 50 °C. Hmmm ...
Dva dni sem jih sušil na pekaču, ki je bil na soncu vroč, da bi se opekel.
takole so izgledali po dveh dnevih
Prišlo je deževje, cele čilije sem dal v električni sušilnik in jih tam imel dva dni. Po dveh dnevih kontrola, čilije so se malo skrčili, zmehčali, v njih pa je naglas pljuskala voda, oziroma sok!
Sem obupal in čilije narezal na zelo približno kose 4 x 4 cm. Te sem potem sušil še debele tri dni, da so se posušili še zadnji, najdebelejši kosi.
Danes sem te kose, posušene do drobljivosti, začasno spravil v kozarec za vlaganje. V točno litrskem kozarcu jih je dobra polovička, še eno tako rundo naredim. Najmanj.
LP_________________mfranc