Stran 163 od 206
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 9:33 pm
Napisal/-a Plamenka
muha je napisal/a: |
Spiridon je napisal/a: | Mirno lahko rečem, da tukaj nisem zasledil sploh NOBENEGA recepta. Tisti, objavljeni v stilu "ena proti približno" kuharjem namreč niso uporabni. Če ni znana točno določena vrsta in količina sestavin, potem omake ni mogoče ponoviti v zahtevani identični obliki.
|
No, ja, čisto tako tudi ni. Kdor išče, ta najde. |
Pa Choco_chili je na prejšnji strani te teme 5 prispevkov nad tvojim, Spiridion, dal link do recepta za habanero omako z opisom postopka in navedenimi sestavinami po količinah.
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 9:36 pm
Napisal/-a Plamenka
Choco_chili, kapo dol, lep pridelek. To bo peklo!
No, jaz više od habanerov ne bom šla, rada pa pogledam, kako zgledajo najbolj pekoči primerki. Ampak samo pogledam.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 1:27 am
Napisal/-a Spiridon
Plamenka je napisal/a: |
muha je napisal/a: | Spiridon je napisal/a: | Mirno lahko rečem, da tukaj nisem zasledil sploh NOBENEGA recepta. Tisti, objavljeni v stilu "ena proti približno" kuharjem namreč niso uporabni. Če ni znana točno določena vrsta in količina sestavin, potem omake ni mogoče ponoviti v zahtevani identični obliki.
|
No, ja, čisto tako tudi ni. Kdor išče, ta najde. |
Pa Choco_chili je na prejšnji strani te teme 5 prispevkov nad tvojim, Spiridion, dal link do recepta za habanero omako z opisom postopka in navedenimi sestavinami po količinah. |
Zdaj pa res ne vem no... Ali pišem premalo razumljivo, ali pa se površno prebere napisano.
Zame (ter za večino kuharjev omak!) so uporabni recepti izključno tisti, kjer so količine izražene v gramih in militrih.
Recimo dve žlički nista v tem primeru noben podatek, saj ni znano, če gre za kavni ali za čajni žlički, niti ni znano, če sta ti žlički zvrhani
ali "štrihani", predvsem pa ni znana količina v gramih. Isto je recimo s podatkom o glavah čebule, ali o številu strokov česna. Vse to je
lahko večje ali manjše - teža pa ni podana.
Moje omake so kuhane v omejenih količinah, zato so mi točni podatki še kako zelo pomembni, ker stremim za doseganjem identičnosti v kvaliteti.
Pa nehajmo s tem, kajti vsak ima svoje zahteve - nekdo vztraja na točnosti, drugi spet je zadovoljen že z bolj "gospodinjskimi recepti"...
Bistvo mojega začetnega posta je bilo v tem, da mi niso všeč omake v katerih se pretirava s sladkorjem, dodajanjem sadja in še česa
(kar preferirajo Ameri), temveč mi bolj odgovarjajo po moje "naravnekši" azijski recepti, vendar me je potem @mfranc "potegnil za jezik"...
LP
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 9:01 am
Napisal/-a Plamenka
A nista kavna in čajna žlička enaki: 5ml?
http://jazkuham.si/navedba-kolicin-in-preracunavanje-clanek-523
Očitno smo si zelo različni in imamo različna pričakovanja. Samo še svoje mnenje bi napišala glede receptov. Gartlc je ljubiteljski forum in tu si izmenjujemo 'gospodinjske' recepte, ne profesionalnih. Sama bolj natančnih receptov, kot so, na našem forumu ne pričakujem iz več razlogov:
-ker najraje naredim po svoje, po trenutnem navdihu in so mi recepti ostalih le usmeritev in tudi od svojih omak ne zapisujem točnih količin
-ker se mi zdi nesmiselno do potankosti kopirati neko omako, ki je nisem niti poskusila
-tisti, ki nameravajo svoje omake prodajati, pa seveda ne bodo pisali svojih receptov sem gor
-profesionalni kuhar, če je dober, pa tako pride do svojih lastnih receptov s poskušanjem in eksperimentiranjem
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 10:13 am
Napisal/-a robert
Plamenka se strinjam s tabo.
Ja kavna in čajna žlička je v večini receptov mišljeno enako,je pa to mišljena zravnana žlička.
Jaz osebno se držim recepta samo okvirno,glede glavnih sestavin,vse ostalo pa dodajam po svojem okusu.
Nekateri pač ne marajo sladko,kislo,pekoče,nekateri ne marajo določenih začimb itd. in če kuhaš zase je ok,če pa kuhaš za več ljudi je pa povsem druga pesem.
Kot je že mfranc napisal-100 ljudi,100 okusov.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 11:35 am
Napisal/-a choco_chili
vmfranc, tole je bilo pobrano (samo zreli) iz cca 50 grmov, bo pa še precej več. Niso pa to moji iz balkona (moja bo večina chocolate habanerov), ampak iz prijateljevega nasada na primorskem, kjer imajo odlične pogoje za rast. Jaz sem ga navdušil oz. nahecal za gojenje, mu dal semena, on pa meni čilije.
Glede omak je tako, da si vsak omako priredi po svojem okusu, vseeno pa si vzameš nek recept za neke vrste smernico, kako in kaj. Tudi vsaka omaka ne more biti istega okusa pa čeprav delaš po točno enakem postoku in enakimi količinami, saj je vse odvistno od sestavin katere imaš. Tudi čiliji so različno okusni pa četudi gre za enako vrsto, potem so tukaj še dodatki, kot so paradižnik (različne vrste) itd. Vsak naj si naredi kar njemu paše.
Je pa pri omakah glavno to, da jih delaš na tak način, da ti zdržijo in se ne pokvarijo, saj je dolga doba med sezonami čilija. Res je škoda, da narediš omako, ki zdrži samo kak mesec ali nekaj mesecev in potem imaš neke vrste "abstinečno" krizo do druge sezone, ali pa greš in kupiš že narejeno omako. Moje sigurno zdržijo celo leto in to brez dodanih umetnih konzervansov.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 1:01 pm
Napisal/-a donkey
mfranc je napisal/a: |
Tudi tvoj adut je doma. Poanta je v tem, da foliarna gnojila hitreje učinkujejo. In bolj sigurno. Omenjeni trojček: Protifert Fosfit K, (NPK) 5:15:10; Basfoliar Aktiv, 3:27:18; NUTRI-PHITE PK, 25:26, pa jačajo, debelijo celične ovojnice in preprečujejo vdor boleznim.
|
Kakšen odstotek NUTRI-PHITE PK uporabljate? Zaradi konstantega odpadanja cvetov sem prejšnji teden naredil 2% mešanico kot je navedeno na navodilih, pa mi je kar precej listov požgalo, nekaj tudi odpadlo, pa tudi nasplošno se mi zdi, da so sedaj listi nekako postali svetlejši. Na plodovih pa ni videti negativnega vpliva, prej pozitiven. Pošprical sem tudi paradižnike, ki so jo še slabše odnesli ...
Naslednji mesec poskusim še z 1% mešanico.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 1:02 pm
Napisal/-a Spiridon
S petega letošnjega obiranja v "tropski hišici":
Glavnina me še čaka...
LP
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 1:44 pm
Napisal/-a brbr
Zelo lepi pridelki, čestitke. Tudi pri nas bomo počasi začeli nabirati večje količine za predelavo (vlaganje v kis, sušenje, izdelava omak in marmalade).
Zanimivo pa je, da čiliji na telo delujejo hladilno in ne ogrevalno (se mi zdi). To sem izkusila osebno - dolgo časa namreč čilijev nisem jedla (so me preveč pekli), temveč sem jih samo gojila. Pri enem poletnem zajtrku, ko smo bili na morju in je bilo peklensko vroče in je mož jedel čilije, so zapasali tudi me prijetno ohladili. Od takrat jih jem, vendar mi dosti bolj prijajo v vročih, kot v mrzlih dneh._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 2:55 pm
Napisal/-a mfranc
donkey je napisal/a: |
Kakšen odstotek NUTRI-PHITE PK uporabljate? Zaradi konstantega odpadanja cvetov sem prejšnji teden naredil 2% mešanico kot je navedeno na navodilih, pa mi je kar precej listov požgalo, nekaj tudi odpadlo, pa tudi nasplošno se mi zdi, da so sedaj listi nekako postali svetlejši. Na plodovih pa ni videti negativnega vpliva, prej pozitiven. Pošprical sem tudi paradižnike, ki so jo še slabše odnesli ... Naslednji mesec poskusim še z 1% mešanico. |
Donkey, velika večina podatkov je čisto dovolj natančna, da ne pride do predoziranja.
Poleg koncentracije moraš paziti še na količino, ki si jo porabil. Malo karikirano: če si napravil količino za 10,0 m2, in to porabil na 1,0 m2, si prekoračil priporočeno količino škropiva za 10X!
Kaj takega se pri tako malih količinah (ko je problem tudi doziranje zaradi filigranskih količin), kot jih mi rabimo, zelo rado zgodi.
LP_________________mfranc