Figa, smokva - Ficus carica
Pri meni je bilo letos švoh. V prvi rundi tako ali tako ni veliko, od druge runde je pa hudo malo uspelo dozoreti. Imam tri, na listkih je pisalo Turca, Bela in Štajerska. Pri vseh podobna zgodba z rahlimi časovnimi odstopanji. Sicer prakticiram metodo, da v začetku junija poščipaš vršičke, da se ustavi rast in drevo takoj usmeri čim več energije v plodove drugega roda. Dobiš jih potem toliko, kolikor je do tega časa drevesu pač uspelo narediti mladih poganjkov. Problem je, da so letos v začetku junija fige komaj začele odganjat in je potem enostavno zmanjkalo časa.
crtj je napisal/a: |
Kaj sicer vam violete ponavadi vse dozorijo do konca? Naša ni mislim da še nikoli |
Če je oktober topel potem ja. Drugače pa ne. Lansko leto je bilo tozadevno idelano. Drugi rod je skoraj v celoti dozorel. Najedli smo se jih domači in sosedje, da ne omenjam "letalstva". Letos jim je zmankalo le kakih 14 zares toplih dni.
Drugače pa drevo povsem prepuščam materi naravi. Ne gnojim, ne zalivam. Edinole zastiram jo tako, da okoli nje po tleh nalagam porezane semeneče okrasne rastline in puščam zelenje tam rastočih narcis. . Kositi pod njo je misija nemogoče, le vsake toliko pohodim zastirko.
noam je napisal/a: |
Imam tri, na listkih je pisalo Turca, Bela in Štajerska. |
Ima še kdo turco in kako se obnaša? Štajerska in bela sta verjetno od Mirosada ne? Štajerska naj bi bila brown turkey, ki je neka različica tudi bavarske violete.
Kaj je pa potem bela?
Ne razumem kako se lahko nekdo ukvarja z vzgojo rastlin pol napišejo pa bela figa, črna figa, vijola figa 😁😁😁_________________Figa v srcu.
FB Slovenske fige
Dolenjska
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tako je, bela in štajerska sta od Mirosana. Turca je pa od nekega italijanskega dobavitelja (kupljena v Jagru, na listku je pisalo mislim da samo po italijansko in nič kaj bolj podrobno kot pri Mirosanu).
Sem sklepal, da naj bi bili Turca in štajerska obe ista sorta, brown turkey po angleško, ampak je vendarle videti nekaj razlik med njima, čeprav sta si precej podobni, tako po listih kot po plodovih. Žal nimam kakih reprezentativnih slik pri roki. Plodove imata obe najprej temno zelene, ki se potem v zrelosti barvajo na rjavo in so pri obeh dokaj debeli (sploh prvi rod, več kot 50g) in večinoma podolgovati. Znotraj so pa od svetlo rdeče do vijolične in potem do rjave barve. Štajerska pa tu in tam (sploh v drugi rundi) naredi kak plod, ki je pa čisto okrogel, intenzivno vijoličen in znotraj temno rdeč. V bistvu ne bi verjel, da so z istega drevesa, taka je lahko včasih razlika med posameznimi plodovi, tako da se o sorti težko sklepa samo po njih.
Bela je pa čisto drugačna, plodovi so malo manjši, na začetku zelo svetlo zeleni in čisto gladki in bleščeči, ko zorijo pa skoraj ne spremenijo barve (mogoče malo proti rumeno zeleni potegnejo), znotraj so pa od roza do bledo rumeni.
Kar se rasti in odpornosti tiče, so pa vse tri očitno precej odporne. Turca je prvo leto (2017/2018) sicer pomrznila do tal (bila je zelo velika sadika v majhnem loncu in je nisem nič rezal pri sajenju, očitno moja napaka), od takrat pa raste kot nora. Sicer pa jo imam na precej izpostavljeni lokaciji, daleč od idealne za figo, pa ji to zgleda nič ne škodi.
Štajerska je bila, ko sem jo kupil (2018), ena posušena palčka, ki je zgledala popolnoma mrtva (bil sem pozen in je bila to še zadnja sadika v trgovini, ker je nihče drug ni hotel vzet; se ne spomnim, koliko je bilo popusta). Pa je v treh sezonah toliko zrastla, da ne dosežem več zgornjih vej.
Letos ni nobena praktično nič pomrznila, samo rast se je spomladi za en mesec ustavila oziroma zamaknila in posledično je jeseni časa zmanjkalo. Sem pa ravno včeraj še enih par belih utrgal. Zrele so bile skoraj in čisto mehke, sladke pa nič več.
Sem sklepal, da naj bi bili Turca in štajerska obe ista sorta, brown turkey po angleško, ampak je vendarle videti nekaj razlik med njima, čeprav sta si precej podobni, tako po listih kot po plodovih. Žal nimam kakih reprezentativnih slik pri roki. Plodove imata obe najprej temno zelene, ki se potem v zrelosti barvajo na rjavo in so pri obeh dokaj debeli (sploh prvi rod, več kot 50g) in večinoma podolgovati. Znotraj so pa od svetlo rdeče do vijolične in potem do rjave barve. Štajerska pa tu in tam (sploh v drugi rundi) naredi kak plod, ki je pa čisto okrogel, intenzivno vijoličen in znotraj temno rdeč. V bistvu ne bi verjel, da so z istega drevesa, taka je lahko včasih razlika med posameznimi plodovi, tako da se o sorti težko sklepa samo po njih.
Bela je pa čisto drugačna, plodovi so malo manjši, na začetku zelo svetlo zeleni in čisto gladki in bleščeči, ko zorijo pa skoraj ne spremenijo barve (mogoče malo proti rumeno zeleni potegnejo), znotraj so pa od roza do bledo rumeni.
Kar se rasti in odpornosti tiče, so pa vse tri očitno precej odporne. Turca je prvo leto (2017/2018) sicer pomrznila do tal (bila je zelo velika sadika v majhnem loncu in je nisem nič rezal pri sajenju, očitno moja napaka), od takrat pa raste kot nora. Sicer pa jo imam na precej izpostavljeni lokaciji, daleč od idealne za figo, pa ji to zgleda nič ne škodi.
Štajerska je bila, ko sem jo kupil (2018), ena posušena palčka, ki je zgledala popolnoma mrtva (bil sem pozen in je bila to še zadnja sadika v trgovini, ker je nihče drug ni hotel vzet; se ne spomnim, koliko je bilo popusta). Pa je v treh sezonah toliko zrastla, da ne dosežem več zgornjih vej.
Letos ni nobena praktično nič pomrznila, samo rast se je spomladi za en mesec ustavila oziroma zamaknila in posledično je jeseni časa zmanjkalo. Sem pa ravno včeraj še enih par belih utrgal. Zrele so bile skoraj in čisto mehke, sladke pa nič več.
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale