Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prvi vtisi so zelo OK.

Ni za cel kozarec naenkrat pojest, kot akcent pa bo zelo prav prišla.

Čeprav, če dobro pomislim, bi s primernim sirom šel tudi cel.

Fige + merlot + nezrela jabolka + limona + nekaj sladkorja.

Merlot ima širok spekter arom vključno z grenčinami in bi bilo preveč avanturistično še kaj dodajati.

Ni lonec tako velik, temveč je flaška 0,375.

Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Drugi rod Michurinske začenja. Točno en teden prej kot lani.
Od prvega rodu sta bila le dva plodova.





---------
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9664
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri nas je na michurinski le drugi rod, ker je bilo spomladi premrzlo. Te pa dozorevajo lepo sproti.
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ne vem, če smo že kdaj kaj govorili o tem, ampak me res zanima, kakšni so "napotki" za rez fige; če sploh obstajajo.
Tej moji, 7 let stari, sem prva tri leta malo krajšal veje, da se je razvejala, zdaj pa ne vem, kako naprej ?!



------
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1221
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Moja figa je izjemno polna in ramišljam, kaj vse se da narediti iz fige. Zagotovo bom naredila sirup. Sam ne vem, ali naj naredim sirup iz sadežev ali iz listov, kateri je boljši? Tudi džem bom naredila. In posušila jih bom, da bom imela fige čez zimo. Wink
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1221
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Andrej Banko, na strani 107 sem videla, da si naredil figovo marmelado. Kako si jo naredil?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Fige v multipraktik, na hitro zmlel, dodal kakšnih 10-15% sladkorja glede na maso sadja ter malo limoninega soka.
Pokuhal in shranil v kozarčke.

Je pa sčasoma postala izjemno gosta, želejasta; precej trda struktura, ki se ne težko maže.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1221
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Koliko časa je trajalo pokuhavanje?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zelo na kratko, ker je bila že v štartu gostljata masa. Čisto drugače kot npr. pri jagodah, ki spustijo veliko vode.
Ne spomnim se točno, ker delam vedno po občutku. Morda tam 10-15 minut.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1221
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Hvala za recept.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Odgovori