Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos
-
- Kraj: Ljubljana
Re: Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos
... predvsem pa kvalitetno kosmata. Ne vem, ali so vse kosmate gosenice lahko nevarne?
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Misliš nevarne človeku, tako kot na primer hrastov sprevodni prelec?
Za povrh še ta nerodnost, da mi je pobegnila ... Bogve kje sedaj lazi po stanovanju. Ali pa je že celo prišla nazaj na hibiskus, ki je štiri metre od vrat
Za povrh še ta nerodnost, da mi je pobegnila ... Bogve kje sedaj lazi po stanovanju. Ali pa je že celo prišla nazaj na hibiskus, ki je štiri metre od vrat

- Plamenka
Takole pravi Chatgpt:
Gosenica na sliki je ameriški kostanjev ličinkar (Acronicta americana), pogosto imenovana tudi gosenica rumenega rogača (angl. American Dagger Moth Caterpillar).
• Za ljudi: Ni smrtno nevarna, vendar lahko njene dlake povzročijo kožno draženje, srbenje ali blag izpuščaj, ker vsebujejo strupene mikroskopske bodice. Če jo primete z roko, si je dobro umiti roke in se izogniti dotikanju oči ali obraza.
• Za rastline: Ličinka se hrani z listjem dreves (npr. javor, hrast, breza, vrba), vendar običajno ne povzroča večje škode v naravnem okolju.
Gosenica na sliki je ameriški kostanjev ličinkar (Acronicta americana), pogosto imenovana tudi gosenica rumenega rogača (angl. American Dagger Moth Caterpillar).
• Za ljudi: Ni smrtno nevarna, vendar lahko njene dlake povzročijo kožno draženje, srbenje ali blag izpuščaj, ker vsebujejo strupene mikroskopske bodice. Če jo primete z roko, si je dobro umiti roke in se izogniti dotikanju oči ali obraza.
• Za rastline: Ličinka se hrani z listjem dreves (npr. javor, hrast, breza, vrba), vendar običajno ne povzroča večje škode v naravnem okolju.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala, Plamenka.
Da je našla prav moj dragoceni hibiskus, in to v deželi kostanja! Kakih sto metrov nad nami se začnejo gozdovi, polni kostanja.
Da je našla prav moj dragoceni hibiskus, in to v deželi kostanja! Kakih sto metrov nad nami se začnejo gozdovi, polni kostanja.
-
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Trenutno še brez slik, piše. 

-
Meni ga pokaže. Ìšči evropski čudak.
- Plamenka
Pa je res ta gosenica bolj podobna tisti od LPmami. Chatgpt ne ugane vedno, jaz pa nisem preverila na spletu.
Muha, v Dajmarjevem linku v iskalnik zgoraj vpišeš evropski čudak, pa dobiš cel kup fotografij.
Edit: zdaj mi je pokazalo fotografijo tudi, ko sem direktno kliknila na link. 6 od 32.
Muha, v Dajmarjevem linku v iskalnik zgoraj vpišeš evropski čudak, pa dobiš cel kup fotografij.
Edit: zdaj mi je pokazalo fotografijo tudi, ko sem direktno kliknila na link. 6 od 32.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Hvala, Plamenka. Sedaj sem našla. Izgleda, da je tako, ko prvič z iskalnikom najdeš sliko, ti jo naslednjič direktno pokaže. Vsaj pri meni je bilo tako.
Kar zadeva gosenico je pa v mojih očeh ogabno lepa.
Kar zadeva gosenico je pa v mojih očeh ogabno lepa.

-
Moje odpiranje glavne sezone je zavrl tale dež zadnjih dnimfranc napisal/-a: ↑Sr Jul 23, 2025 12:14 pm Muha, keri lepi hibiskusi! Verjetno lahko kar odpremo sezono.
Moja se bo bolj na "široko" začela čez vikend, ko se bodo odprli še beli Kora Alba v rondoju. Danes pa se je v rondoju odprl prvi roza Mauvelous,
jutri jih bo že nekaj več.
https://ibb.co/JjffjP18
Rdeči Red Sky "pride več ksno"![]()

Grem sedajle odstranjevati trupla, upam da bo jutri lepši pogled.