Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Re: Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, naša Kora je imela prste vmes ;)

K imenu Kora, po latisko dekle, deklica, smo dodali še ime Alba, latinsko bela, in je muhin hibiskus dobil primerno ime, Bela deklica.

Ob tem kremnem lepotcu pa sem takoj pomislil ali bi bi bil lep dodatek v živi meji proti sosedom. Nisem naredil zaključka, saj takointako
ni prostora.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Za rumeni hibiskus sem Muhi po ZS predlagala ime Kora flava (rumeno dekle), da bomo vedeli, da je v sorodu s Kora albo.

MFranc, sigurno bi bil lep okras.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bravo: Torej imamo ime tudi za tega lepotca. :D

Mfranc:
za živo mejo ga ne priporočam, je precej svojeglav in če ga ne popedenaš ravno tako, kot si zamisli, se skuja. V najslabšem primeru ponikne. Čeprav, ne vem, moj se je kot osamelec najprej lepo razvil. Kasneje je kar nekako zlezel vase in je bilo videti, da bo konec vzel. V tem predvidevanju sem dosadila zraven enega rdečega, mislim da Red Sky. Ta ga je prvo leto popolnoma zasenčil. To je Koro flavo spodbudilo k tekmovanju, malo po malo je Kora flava zmagala, o rdečem "priseljencu" ni več sledu. :o
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem brskal po latinščini in kore nisem našel.
Je pa v grščini Kora (grško κόρη "dekle", se preveč igramo z imeni.
mfranc

Imaš prav, Dajmar. Sem ga pokronal, zame nič nenavadno, saj so mi tuji jeziki španska vas (Uff, sem prav napisal? ;)

Muha, hvala za opis "njegovega značaja", bom previden z njim, če bi ga slučajno lahko kam postavil.
V živi meji res ni prostora; prvič ne bom spet dal skozi tole torturo letos s presajanjem recimo odraslih hibiskusov, in drugič, ko se bodo razrastli,
bodo lepo zapolnili medsebini prostor, so na razdalji 1,2 m.
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi jaz sem opazila, da je Kora Alba grško - latinsko ime, a nič za to. Lepo zveni in navadili smo se ga. Lepše je, kot grško Kora Lefko ali latinsko Puella Alba. In ime Kora Flava je enake mešane sorte. Za posebne hibiskuse morajo biti posebna imena. ;)

Danes je prvič zacvetel sejanec, ki je verjetno iz semena Cherry Cheesecake, saj mu je popolnoma podoben. Najbrž bo to letošnji edini novi sejanec, ki je zacvetel. Razen, če bi še kateri na hitro naredil popke. Letos tem v loncih ne gre in ne gre. Nekaj starih bo zacvetelo, nekaj pa ne.
IMG_20250808_090720.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Lep dosežek, Plamenka!

Moj rdeči (Darso) v polnem cvetju:
DSC00201.JPG
Tole je tretja sestrica s priimkom Kora. "Zlobnica", ki je zadušila Koro Albo. Kaj pa ime ? ? ? Predlogi ....
DSC00200.JPG
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Plamenka

Kora Rosea - Rožnata deklica?

Krasen je ta grm, pol rdečih cvetov!
mfranc

Muha, kako visok grm pa naredi tale rdeči od Darso?
Se mi zdi da jih je prinesla na neko srečanje pred ero Sinje Gorice? Enega sem dobil tudi jaz, ga dal v avto, ta pa je iz sence popoldan prišel na sonce in mi skuril sadiko ... :roll: .

Meni bo zadnji hibiskus, Red sky, začel cveteti konec tega vikenda ali kak dan kasneje. Na srečo bodo cveteli tudi ostali in bom prvič videl kako bo barvno kot celota izgledala živa meja. Razvrstil sem jih od hiše s temnejšim Red sky, nato, Magenta, Mauvelous, Fancy eye, in zaključil z Kora Albo.
Po stopnji od črne/temne do bele/svetle barve so kar lepo postrojene, odtenki barv pa malo nihajo do osnovne rdeče na oranžno in viola barvo.

Drugače pa imam letos dosti dela/učenja z "bioinžiniringom" ;) posameznih hibiskusov. No ja, rad bi da so vsi približno enake višine, sploh v živi meji, in da približno isti čas zacvetijo. Npr., lani je v rondoju rdeči Red sky zacvetel tako pozno, da je začel cveteti čisto na koncu cvetenja belega, pa tudi Mauvelous-a.
Letos bosta imela oba še obilno cvetov ob začetku cvetenja rdečega. Red sky je dodatno dobil dve foliarni dozi Basfoliarja. Ker je zelo zamujal z rastjo, je dobil dodatno nekaj dušika. Dohitel je oba, jih prehitel, se bojim da je dobil malo preveč dušika. Izkušnja za drugo leto da bom previden z njim. Je pa Bela deklica letos skoraj na višini Mauvelous-a, kar me tudi veseli, skozi je bila precej nižja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mfranc napisal/-a: Pe Avg 08, 2025 6:58 pm Muha, kako visok grm pa naredi tale rdeči od Darso?
merjeni najvišji vrhovi:
Rdeči "Darso" - 120 cm.
Kora Flava - 140 cm
Kora Rosea (naj kar obvelja Plamenik predlog) - 140 cm
Fancy Eye 160 cm
Red Sky - vsaj v spominu imam, da sem ga dobila od tebe mfranc - 150 cm. Zacveti kmalu za Darsinim.

Glede časa cvetenja: imaš morda te, ki zacvetijo kasneje, bolj osenčene? To je pri meni močno vplivalo na čas cvetenja, zato vse okoliške grmovnice, ki bi jim delale senco, zgodaj temeljito obrežem.
Glede višine: mojih skoraj ne gnojim. Spomladi vržem po obrobku nekaj briketov kokošjega gnoja, nekaj pepela in to je to. Zato verjetno cvetovi ne dosegajo najširših premerov.
Odgovori