Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos
Pri meni je Red sky zacvetel včeraj, Kora alba pa bo rabila še nekaj dni, mogoče ves teden. Lani je Red sky zelo pozno pognal in seveda tudi pozno zacvetel. Potomec Red sky-ja (Big Red sky se zaenkrat imenuje) pa je zacvetel že 28.7, čeprav ima bolj popoldansko sonce, Red sky pa celodnevno.
Pri meni ima Fancy eye kar 190cm, Magenta pa 170. Ostali so nižji.
Pri meni ima Fancy eye kar 190cm, Magenta pa 170. Ostali so nižji.
-
O zasenčenju sem tudi sam razmišljal, tudi ima vpliv, ker je res v senci belega in roza. Ampak pred leti je bil časovni zamik minimalen.muha napisal/-a: ↑Pe Avg 08, 2025 7:20 pm
merjeni najvišji vrhovi:
Rdeči "Darso" - 120 cm.
Kora Flava - 140 cm
Kora Rosea (naj kar obvelja Plamenik predlog) - 140 cm
Fancy Eye 160 cm
Red Sky - vsaj v spominu imam, da sem ga dobila od tebe mfranc - 150 cm. Zacveti kmalu za Darsinim.
Glede časa cvetenja: imaš morda te, ki zacvetijo kasneje, bolj osenčene? To je pri meni močno vplivalo na čas cvetenja, zato vse okoliške grmovnice, ki bi jim delale senco, zgodaj temeljito obrežem.
Glede višine: mojih skoraj ne gnojim. Spomladi vržem po obrobku nekaj briketov kokošjega gnoja, nekaj pepela in to je to. Zato verjetno cvetovi ne dosegajo najširših premerov.
Sem se šele sedaj spomnil da sem rdečega celo zamenjal, dve, tri leta nazaj, sumim pa da so se težave pojavile pred leti,
ko so sosedje obnavljali hišo in okolico hiše. In so imeli zraven rondoja žago/cirkular za kamen, rdeči pa je bil najbližji žagi.
Včeraj sem preveril višine hibiskusov. Letos niso referenčne, v živi meji sploh ne. Pred hišo pa, v rondoju Mauvelous in Kora 150 cm,
Red sky pa 170 - upam da se bo umiril

Me je pa hči včeraj pred večerom presenetila z najdbo, Kora Alba ima en cvet deformiran. Ne spomnim se takega primera,
in ne vem kako pride do takšne degeneracije ....
https://ibb.co/H8W2kKp
- Plamenka
Mfranc, takole je odgovoril chatgpt - če si lahko kaj pomagaš s tem:
Pri močvirskem hibiskusu (Hibiscus moscheutos) lahko pride do deformacije cvetov, kot jo vidimo na drugi fotografiji, zaradi poškodb ali motenj med razvojem cvetnega popka. Najpogostejši vzroki so:
Insekti, ki se hranijo na popkih – npr. resarji (thrips), hrošči ali gosenice lahko poškodujejo cvetne zasnove še preden se popki odprejo. To pogosto povzroči, da so cvetni listi neenakomerno razviti ali zlepljeni.
Vremenski stres – nenadni padci temperature, močan veter ali toča med razvojem popka lahko mehansko poškodujejo tkivo.
Fizično stiskanje popka – če so popki ujeti med listi ali poškodovani med nego rastline.
Bolezni ali glivične okužbe – redkeje, a nekatere glive ali bakterije lahko okužijo razvijajoče se popke in povzročijo deformacije.
Genetske mutacije ali nepravilnosti – pri posameznih cvetovih lahko pride do naključnih mutacij ali težav pri delitvi celic, kar povzroči nepopolno oblikovane cvetne liste.
V tvojem primeru je zelo verjetno, da gre za mehansko ali insektno poškodbo v fazi razvoja popka, saj deformacija ni videti kot sistemska bolezen (ostali cvetovi so normalni).
Pri močvirskem hibiskusu (Hibiscus moscheutos) lahko pride do deformacije cvetov, kot jo vidimo na drugi fotografiji, zaradi poškodb ali motenj med razvojem cvetnega popka. Najpogostejši vzroki so:
Insekti, ki se hranijo na popkih – npr. resarji (thrips), hrošči ali gosenice lahko poškodujejo cvetne zasnove še preden se popki odprejo. To pogosto povzroči, da so cvetni listi neenakomerno razviti ali zlepljeni.
Vremenski stres – nenadni padci temperature, močan veter ali toča med razvojem popka lahko mehansko poškodujejo tkivo.
Fizično stiskanje popka – če so popki ujeti med listi ali poškodovani med nego rastline.
Bolezni ali glivične okužbe – redkeje, a nekatere glive ali bakterije lahko okužijo razvijajoče se popke in povzročijo deformacije.
Genetske mutacije ali nepravilnosti – pri posameznih cvetovih lahko pride do naključnih mutacij ali težav pri delitvi celic, kar povzroči nepopolno oblikovane cvetne liste.
V tvojem primeru je zelo verjetno, da gre za mehansko ali insektno poškodbo v fazi razvoja popka, saj deformacija ni videti kot sistemska bolezen (ostali cvetovi so normalni).
-
Plamenka, hvala za pomoč. Sicer za "Prmej točno" ne vem kaj tole je, ampak izgleda da ni nič hujšega!
- Melona
- Kraj: Litija
-
Melona, saj bo! Malo božje masti in se bodo razcveteli
. Se boš jeseni lahko pohvalila z cvetovi, ko bomo mi že zdavnaj brez njih.
Moj Red Sky v živi meji je šele danes naredil en rahitičen cvet, k sreči pa jih je še kar nekaj. V rondoju pa ima veliko popkov,
prvi bodo zacveteli od srede tedna pa do konca tedna. Popki pa so kot se šika, od takih pred cvetenjem do čisto malih.
Letos posajeni pa imajo raznorazne težave, Magenta pred hišo je že teden dni čisto brez popkov, v živi meji ima Fancy Eye sam en popek pred cvetenjem, izgleda da za gasilsko fotko, potem pa nič.
Sem že omenil da upam na pocvitanje?

Moj Red Sky v živi meji je šele danes naredil en rahitičen cvet, k sreči pa jih je še kar nekaj. V rondoju pa ima veliko popkov,
prvi bodo zacveteli od srede tedna pa do konca tedna. Popki pa so kot se šika, od takih pred cvetenjem do čisto malih.
Letos posajeni pa imajo raznorazne težave, Magenta pred hišo je že teden dni čisto brez popkov, v živi meji ima Fancy Eye sam en popek pred cvetenjem, izgleda da za gasilsko fotko, potem pa nič.
Sem že omenil da upam na pocvitanje?
- Plamenka
Melona, super so! Tudi pri meni jih še nekaj ni zacvetelo in imajo popke, predvsem vsi beli: Kora Alba, Ghost in od Dajmarja.
A lanski sejanci, ki so zelo pozno vzklili in sem vse posadila v dve posodi, tudi letos ne bodo cveteli. Spomladi sem jih presadila v premajhne lončke, pa še dolgotrajna vročina jim ni koristila. A v večjih lončkih ne morejo biti, ko pa jih je ogromno.
MFranc, Magenta bi morala pocvitati. Zanimivo, da ima pri meni rezervna Magenta, ki je letos pognala koreninice iz odlomljene veje, popke.
A lanski sejanci, ki so zelo pozno vzklili in sem vse posadila v dve posodi, tudi letos ne bodo cveteli. Spomladi sem jih presadila v premajhne lončke, pa še dolgotrajna vročina jim ni koristila. A v večjih lončkih ne morejo biti, ko pa jih je ogromno.
MFranc, Magenta bi morala pocvitati. Zanimivo, da ima pri meni rezervna Magenta, ki je letos pognala koreninice iz odlomljene veje, popke.
- Plamenka
Fany eye si zasluži objavo, ker je veličasten in zdajle ves v cvetju.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Plamenka, tole pa je razkošje!
Kako velik pa je ta grm?
Kako velik pa je ta grm?
- Plamenka
Hvala, LPmami. Visok je 1,9m, širok pa okoli 1,5m. Vsako leto znova se čudim, koliko v tako kratkem času zraste iz nule.