Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

crtj, nekaj pojedla (pri nas jih samo jaz jem). iz črnega (trije grmi) sem naredila 4litre sirupa, in 5litrov soka za sproti. meni je prav zaradi kislo-sladko-smolastega okusa črni veliko bolj všeč kot rdeči. rdečega sem 1 škatlo spravila v zamrzovalnik, ostalo je soseda naredila marmelado.

zanimivo, da vso jagodičevje lahko zamrzneš in ne zgubi nič vitamina. ko odtajaš bi skoraj rekel, da so sadeži pravkar bili ubrani. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Danes sem prehitel ptiče in nabral okrok 20l rdečega in nekaj črnega titania, nekaj ga je že v zmrzovalniku, nekaj se ga kuha.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni,
jeseni imam namen odstranit eno jablano in tam posadit cca 4 sadike grozdičevja (josta, fourberry black pearl, črni ribez in morda še rdeči). Koliko naj bo prostora med sadikami ? Bo 1,5 metra dovolj ali raje več ?

hvala in lep pozdrav
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Računaj toliko med odraslimi grmi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če je 1,5 med centri, bo to zaraslo skupaj, povečaj za kak meter (ali vsaj pol) in boš imel prehodno.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Poljski Gofert je zelo sladek, celo bolj kot obe švicarki. Samo omenjam, če komu prav pride. Letos testirano lani sajenih par primerkov od Fajntima.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Ena runda marmelade iz rdečega ribeza je že skuhana Very Happy_________________lp
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Je kdo poskusil vzgojiti ribes iz semena. Imam namensko posajen skupaj rdeči, beli in črni ribes, vzel sem semena vseh treh s pobožno željo za kakšen križanec.
Vem, da se najlaže razmnožuje s potaknjenci, saj sem tako pridelal ne vem koliko grmov.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Meni je iz semena zraslo nekaj zlatega ribeza. Rast je počasna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni ga sadijo ptiči. Polovica mojega nasada je iz sejančkov, ki sem jih odkrila ob grmih in drugih kotičkih, kjer ne kosim. Imam najbolj običajni rdeči ribez.

Ne vem, ali je nujno, da gre sadež skozi ptičji želodček, ali pa so to jagode, ki so ptičem padle iz kljunčkov.
Odgovori