Stran 18 od 29
Objavljeno: Pe Nov 30, 2018 1:00 pm
Napisal/-a brbr
Mikroorganizmi so pridkani... Na površini je že nastal klobu(če)k.
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Ne Dec 23, 2018 5:52 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Pri meni je zdaj minil približno en mesec od začetka kisanja ( aerobna faza ).
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.
Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.
Ja, pa hvala brbr za kozarec !
.
Objavljeno: Po Dec 24, 2018 12:25 pm
Napisal/-a brbr
AB, izgleda čisto v redu. Usedlina na tleh je normalen pojav. Odstranil jo boš pri pretoku. Moj kis izgleda tudi približno tako. Ko bom imela čas,prilepim kakšno sliko... Zdaj pa grem peč potice. _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Dec 24, 2018 12:34 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Čez koliko časa približno pa naj bi bil tale proces končan in izdelek uporaben ?
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 3:11 pm
Napisal/-a brbr
Izpolnjujem obljubo od lanskega leta . Takole izgleda moj kis danes:
Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...
Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 3:20 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Pri meni še vedno ni nobenega klobuka.
Res pa je tudi, da delam prvič in nisem imel starega za dodat notri.
Opazil sem tudi, da se je volumen za nekaj milimetrov zmanjšal zaradi hlapenja.
Če bo šlo tako naprej, bo jeseni le še polovica ...
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 3:33 pm
Napisal/-a brbr
A se ni količina zmanjšala zato, ker vsak dan malo poskusiš, če je že dovolj kisel ?
Če je težava z nastajanjem klobuka, bi mogoče lahko probal dodati kakšen deci starega kisa. Če imaš s tem težave, ti ga jaz prinesem malo, na februarsko klepetalnico._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 3:54 pm
Napisal/-a metuljc
bbr, ena klepetalnica bo še v januarju, 22. 1.
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 4:11 pm
Napisal/-a brbr
No, mogoče pa takrat..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jan 10, 2019 10:55 pm
Napisal/-a Tonček
Pri nas na kmetih že od nekdaj velja modrost, da mikroorganizmi rabijo za svojo rast sledeče elemente: C, H, O, P, K, N, S, Ca, Fe, Mg. Umni proizvajalec kisa, ki se mu ne dela klobuk, se mora vprašati, če uboge "živalce" res dobijo vse našteto, da se razvijejo v klobučno obliko ali pak proizvedejo samo motno kloako.