Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Nisem zasledil, kako dolgo je uporaben tale domači bokashi posip. Moj je star že kaki dve leti, ampak še vedno lepo diši po jabolkih. Je ves čas zaprt. Ko ga uporabljam, ga iz večje posode dam v manjšo banjico, ki jo imam za sprotno uporabo.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Taprvi, ki sem ga naredil in posušil je še zdaj za vzorec shranjen. Smile Po vonju sodeč mu nič ne manjka, pa bo decembra 4 leta star. Ti javim, če bo čez deset let še vedno uporaben. Pomojem bo. Smile
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Sem prebral celo temo - res, eni ste pravi maherji, da je kej, iskrene pohvale & zahvale za vse napotke ter deljenje izkušenj Smile

Tudi sam sem se lotil izdelave posipa (kanto bom odprl drugo soboto), pa me sedaj črvičijo naslednji pomisleki:

- enim se je kanta napihovala od plinov, meni se sploh nič - je to ok?

- malce sem goljufal in celo snov natlačil v prozorno posodo, da vidim, kaj se dogaja - opažam bele pike na snovi, kar je najverjetneje bela plesen - vprašanje za tiste, ki ste jo imeli - ste plesnive predele enostavno zavrgli, ostalo pa dali sušiti "brez sekirancije", da je posip uspel?

- v navezavi s prejšnjim vprašanjem: ne obstaja noben enostavnejši postopek za ugotovitev, če je posip uspel, kot ta, da ga enostavno uporabiš v Organkotu do zapolnitve in po 14-ih dneh fermentacije vidiš rezultat? To sem že nekako razbral, da je dober pokazatelj vonj in izgled fermentirane vsebine Organkota po dveh tednih zorenja (=sladko-kiselkast vonj, izgled praktično nespremenjen).

Mogoče za konec še informacija, ki utegne komu priti prav: 1 kg komercialnega posipa sem porabil za 3 Organko kante in pol (se pravi 1 kg sem uporabil za posipanje treh polnih kant in pol četrte). Ker mi domači (pogojno uspeli) posip dozori šele prihodnji teden, sem bil primoran dokupiti še 1 kg "komerciale" Embarassed_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tako. Danes sem odprl kanto in rezultat je bil:



Vonj tudi zanimiv, najprej počakal, da je zrak prišel zraven, potem pa sem pogumno zajel sapo in skozi nos je prišel tak sladkobno-kiselkast vonj (ne vem, ne znam drugače opisati). Tiste bele pikice pa niso bile plesnive, ampak so bili mali fungusi. Sedaj je snov razprostrta po polivinilu, da se presuši. Upam, da čimprej._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitam za uspešen "porod"!
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala!

Tega mojega bokašija čaka še funkcionalni test - ko bom začel zbirati odpadke v sveži organko kanti, bom uporabljal izključno moj produkt. Nohte si bom grizel dober mesec (najprej, da se kanta napolni, potem pa še, da vsebina dozori). Resnično me firbec matra, kakšno presenečenje me bo čakalo takrat. Saj v bistvu sta samo dve možnosti: ali da bom skakal od veselja, ker bo vsebina takšna kot ponavadi, ali pa bom butal z glavo ob zid, ker bo vse zgnilo in za stran. Bom poročal Smile_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da se ti ni treba bati in bo vse vsaj približno, če ne povsem, v redu.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala za vzpodbudne besede Wink_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Posip je presušen in natlačen v isto kanto, kjer je bil zorjen. Tako shranjen naj bi na hladnem in temnem zdržal kar dolgo. Sedaj pa faza testiranja Smile

_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Že spet jest Very Happy

Tokrat z novim opažanjem: pri uporabi domačega posipa sem opazil, da ima ferm. tekočina iz organka bolj kiselkast vonj od tiste, ki je plod uporabe komerc bokaši posipa. Poleg tega pa ima "ta domača" še en dodatek - belo tanko plast. Ta izgleda podobno kot npr. pri zelju, ki ga kisamo. Predvidevam, da s tem ni nič narobe (pač, malo bolj domača fermentacija). Me pa zanima, ali imate tudi ostali take izkušnje (vonj, izgled)? Ali bi bilo potrebno tisto belo plast odstraniti, preden tekočino zlijem v zbirno posodo?

Zaenkrat sicer vse izgleda bp - kanta, ki se polni (in zbrana snov v njej) nimata kaj posebno drugačnega vonja od prejšnjih izvedb s komerc posipom. Glede samega posipa pa takole: kupljen ima tak sladko-kiselkast vonj (takega je imel tudi doma narejeni, preden sem ga posušil), posušeni doma narejeni pa ima prevladujoč vonj po... ne vem, mlinu? Tako me asociira ne izstopajoč vonj, katerega glavni protagonist so očitno otrobi._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori