Popolnoma domač BOKAŠI posip
-
- Prispevkov: 52
- Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Sem prebral celo temo - res, eni ste pravi maherji, da je kej, iskrene pohvale & zahvale za vse napotke ter deljenje izkušenj ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Tudi sam sem se lotil izdelave posipa (kanto bom odprl drugo soboto), pa me sedaj črvičijo naslednji pomisleki:
- enim se je kanta napihovala od plinov, meni se sploh nič - je to ok?
- malce sem goljufal in celo snov natlačil v prozorno posodo, da vidim, kaj se dogaja - opažam bele pike na snovi, kar je najverjetneje bela plesen - vprašanje za tiste, ki ste jo imeli - ste plesnive predele enostavno zavrgli, ostalo pa dali sušiti "brez sekirancije", da je posip uspel?
- v navezavi s prejšnjim vprašanjem: ne obstaja noben enostavnejši postopek za ugotovitev, če je posip uspel, kot ta, da ga enostavno uporabiš v Organkotu do zapolnitve in po 14-ih dneh fermentacije vidiš rezultat? To sem že nekako razbral, da je dober pokazatelj vonj in izgled fermentirane vsebine Organkota po dveh tednih zorenja (=sladko-kiselkast vonj, izgled praktično nespremenjen).
Mogoče za konec še informacija, ki utegne komu priti prav: 1 kg komercialnega posipa sem porabil za 3 Organko kante in pol (se pravi 1 kg sem uporabil za posipanje treh polnih kant in pol četrte). Ker mi domači (pogojno uspeli) posip dozori šele prihodnji teden, sem bil primoran dokupiti še 1 kg "komerciale"
_________________go with your instinct to live as you want
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Tudi sam sem se lotil izdelave posipa (kanto bom odprl drugo soboto), pa me sedaj črvičijo naslednji pomisleki:
- enim se je kanta napihovala od plinov, meni se sploh nič - je to ok?
- malce sem goljufal in celo snov natlačil v prozorno posodo, da vidim, kaj se dogaja - opažam bele pike na snovi, kar je najverjetneje bela plesen - vprašanje za tiste, ki ste jo imeli - ste plesnive predele enostavno zavrgli, ostalo pa dali sušiti "brez sekirancije", da je posip uspel?
- v navezavi s prejšnjim vprašanjem: ne obstaja noben enostavnejši postopek za ugotovitev, če je posip uspel, kot ta, da ga enostavno uporabiš v Organkotu do zapolnitve in po 14-ih dneh fermentacije vidiš rezultat? To sem že nekako razbral, da je dober pokazatelj vonj in izgled fermentirane vsebine Organkota po dveh tednih zorenja (=sladko-kiselkast vonj, izgled praktično nespremenjen).
Mogoče za konec še informacija, ki utegne komu priti prav: 1 kg komercialnega posipa sem porabil za 3 Organko kante in pol (se pravi 1 kg sem uporabil za posipanje treh polnih kant in pol četrte). Ker mi domači (pogojno uspeli) posip dozori šele prihodnji teden, sem bil primoran dokupiti še 1 kg "komerciale"
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Tako. Danes sem odprl kanto in rezultat je bil:
![](http://shrani.si/t/c/10A/Lb228ii/20180610080301.jpg)
Vonj tudi zanimiv, najprej počakal, da je zrak prišel zraven, potem pa sem pogumno zajel sapo in skozi nos je prišel tak sladkobno-kiselkast vonj (ne vem, ne znam drugače opisati). Tiste bele pikice pa niso bile plesnive, ampak so bili mali fungusi. Sedaj je snov razprostrta po polivinilu, da se presuši. Upam, da čimprej._________________go with your instinct to live as you want
![](http://shrani.si/t/c/10A/Lb228ii/20180610080301.jpg)
Vonj tudi zanimiv, najprej počakal, da je zrak prišel zraven, potem pa sem pogumno zajel sapo in skozi nos je prišel tak sladkobno-kiselkast vonj (ne vem, ne znam drugače opisati). Tiste bele pikice pa niso bile plesnive, ampak so bili mali fungusi. Sedaj je snov razprostrta po polivinilu, da se presuši. Upam, da čimprej._________________go with your instinct to live as you want
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Hvala!
Tega mojega bokašija čaka še funkcionalni test - ko bom začel zbirati odpadke v sveži organko kanti, bom uporabljal izključno moj produkt. Nohte si bom grizel dober mesec (najprej, da se kanta napolni, potem pa še, da vsebina dozori). Resnično me firbec matra, kakšno presenečenje me bo čakalo takrat. Saj v bistvu sta samo dve možnosti: ali da bom skakal od veselja, ker bo vsebina takšna kot ponavadi, ali pa bom butal z glavo ob zid, ker bo vse zgnilo in za stran. Bom poročal
_________________go with your instinct to live as you want
Tega mojega bokašija čaka še funkcionalni test - ko bom začel zbirati odpadke v sveži organko kanti, bom uporabljal izključno moj produkt. Nohte si bom grizel dober mesec (najprej, da se kanta napolni, potem pa še, da vsebina dozori). Resnično me firbec matra, kakšno presenečenje me bo čakalo takrat. Saj v bistvu sta samo dve možnosti: ali da bom skakal od veselja, ker bo vsebina takšna kot ponavadi, ali pa bom butal z glavo ob zid, ker bo vse zgnilo in za stran. Bom poročal
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Že spet jest ![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Tokrat z novim opažanjem: pri uporabi domačega posipa sem opazil, da ima ferm. tekočina iz organka bolj kiselkast vonj od tiste, ki je plod uporabe komerc bokaši posipa. Poleg tega pa ima "ta domača" še en dodatek - belo tanko plast. Ta izgleda podobno kot npr. pri zelju, ki ga kisamo. Predvidevam, da s tem ni nič narobe (pač, malo bolj domača fermentacija). Me pa zanima, ali imate tudi ostali take izkušnje (vonj, izgled)? Ali bi bilo potrebno tisto belo plast odstraniti, preden tekočino zlijem v zbirno posodo?
Zaenkrat sicer vse izgleda bp - kanta, ki se polni (in zbrana snov v njej) nimata kaj posebno drugačnega vonja od prejšnjih izvedb s komerc posipom. Glede samega posipa pa takole: kupljen ima tak sladko-kiselkast vonj (takega je imel tudi doma narejeni, preden sem ga posušil), posušeni doma narejeni pa ima prevladujoč vonj po... ne vem, mlinu? Tako me asociira ne izstopajoč vonj, katerega glavni protagonist so očitno otrobi._________________go with your instinct to live as you want
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Tokrat z novim opažanjem: pri uporabi domačega posipa sem opazil, da ima ferm. tekočina iz organka bolj kiselkast vonj od tiste, ki je plod uporabe komerc bokaši posipa. Poleg tega pa ima "ta domača" še en dodatek - belo tanko plast. Ta izgleda podobno kot npr. pri zelju, ki ga kisamo. Predvidevam, da s tem ni nič narobe (pač, malo bolj domača fermentacija). Me pa zanima, ali imate tudi ostali take izkušnje (vonj, izgled)? Ali bi bilo potrebno tisto belo plast odstraniti, preden tekočino zlijem v zbirno posodo?
Zaenkrat sicer vse izgleda bp - kanta, ki se polni (in zbrana snov v njej) nimata kaj posebno drugačnega vonja od prejšnjih izvedb s komerc posipom. Glede samega posipa pa takole: kupljen ima tak sladko-kiselkast vonj (takega je imel tudi doma narejeni, preden sem ga posušil), posušeni doma narejeni pa ima prevladujoč vonj po... ne vem, mlinu? Tako me asociira ne izstopajoč vonj, katerega glavni protagonist so očitno otrobi._________________go with your instinct to live as you want