Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kobulasta oljčica - Elaeagnus umbellata

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Še ena posebna vloga oljčice v sadovnjaku...

Skozi leta so se nekako nabrali vtisi, letošnji ravnokar, da je oljčica uporabna kot sladica za zajce. Pride kakšen skozi slabo pritrjeno mrežo, nakar so prepričljivo obgrižene oljčice (in mestoma ameriške borovnice), drevje pa ne. Oljčice se potem obrastejo, ker jim to res leži.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, tista marmelada (lani jeseni ali kdaj si jo že prinesel na srečanje) je bila tudi imenitna.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Črtova oljčica je posajena v užitno živo mejo.
Danes jo bo še fajn zalilo.

Hvala Črt
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

DavidJ je napisal/a:
Črtova oljčica je posajena v užitno živo mejo.

In kaj vse sestavlja ta tvoja užitna živa meja? (malo za zgled)
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Dren , leska, šmarna hrušica, rakitovec, bezeg, šipek (rosa canina) in gorski šipek (rosa pendulina)

Večina je malo požlahtnjena, da ima večje in slajše plodove.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Kot ponavadi jeseni je tudi letos na voljo nekaj ukoreninjenih potaknjencev Sweet & Tart, kakih 10 jih je, ravno so prispeli iz MS.

V prihajajočem tednu bom bolj slabo dostopen, ker moram urediti neke zdravstvene zadeve. Bom pa (zlagoma) prebral sporočila vseh interesentov.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

To je zaključeno, hvala za dober odziv - prevzem na Lavrici čez 14 dni, po šolskih počniticah, ko se ravno lepo začne sadilna sezona.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Letos nisem prišel sploh do tega, da bi obrali oljčico, ker so se mi dogajale stvari.

Ptice so vmes skozi leta ugotovile, da je to užitno. Tako da zdaj so izredno zadovoljne in je velik promet Smile
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

pozdrav

Pri meni ptiči redno pojedo plodove goji jagod ( sproti, ko se barvajo... name kričijo, ko pridem na vrt...) in prav tako plodove olčice. Aronijo sem uspela rešiti...seveda le nekaj plodov, ko sem ugotovila, da zmanjkujejo.

Uf, le kaj bo iz tega...nič ne bodo nam pustili.

Je to maščevanje narave za zastrupljanje drugih pridelkov?

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po moje se narava nič ne maščuje, saj ni oseba, le posledice svojih dejanj in opustitev nosimo prej ali slej._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori