Stran 18 od 21

Objavljeno: So Jun 13, 2015 2:06 pm
Napisal/-a figula
Tiana je napisal/a:
Sem imela za danes uro nastavljeno za 5 zjutraj.... samo še ni šlo danes tako zgodaj. Sad


Nič hudega, Tiana - tvoj spanec je bil bolj zlata vreden! Zgodnja jutranja ura je lahko pravilo, ki ima občasne izjeme Wink

Hvala tudi tebi, pridni učenki sta bili s Plamenko Smile .

Objavljeno: So Jun 13, 2015 5:26 pm
Napisal/-a Garden-ja
Sem zadovoljna, da ste se uspeli kljub moji odpovedi vseeno organizirat in da delavnica ni odpadla, celo dve berem ste izpeljali, pridni.
Pri nas pa tako kot sem predvidevala, delamo ze danes, no, zdajle po najhujsi vrocini ne, nadaljujem cez par ur, jutri zjutraj pa naprej.
Lepo se imejte jutri._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...

Objavljeno: So Jun 13, 2015 7:05 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Garden-ja, naj vam čim prej uspe popravit, da se boste lahko hladili. Wink Upam, da se nam kdaj pridružiš, pravzaprav sem se že veselila da grem na morje. Morda pa kdaj drugič. Smile

Tajana, ne vem kakšno murvo imam, kupila sem jo misleč , da je črna. Zdaj pa sem malo v dvomih, ker tudi bela murva ima lahko črne plodove, prav tako rdeča, le črna ne more imeti belih plodov. No obstajajo pa tudi križanci. Rolling Eyes V glavnem plodovi pri meni so črni in sladki, jih prav tako posušim. Kakor razumem jih je težko ločiti, le po lubju in listih se da. Bela je svetlejša tako listje kot lubje, črna temnejša in ima bolj grobo lubje in listi na spodnji strani naj bi bil bolj kosmati. Bom videla, če jih sploh uspem pobrati, saj zdajle tako piha veter, da vse naokoli nosi.


Kaj zdaj prinesem? Preslice imam za vse dovolj. morda tudi rožnih lističev? Drugo pa je že težje zjutraj količinsko dovolj nabrati, recimo šentjanževko. Imam tudi še pol vreče otrobov? Prinesem? Zdaj ko počasi vse skupaj v mislih spravljam se bo vsega nabralo. Aja pa tudi alojo bi lahko malo oskubila, če bi z nje kaj ustvarjali, kot razumem je vse bolj popularna tudi v vrtnarstvu aloavera fertilizer . Smile

Objavljeno: So Jun 13, 2015 7:37 pm
Napisal/-a figula
Aye-Aye, je že res težko reči kaj bi prinesla Wink. Kar lahko in kar boš zmogla.
Otrobe bom za 1 rundo jaz doma stehtala "na recept", za drugi posip pravi tajana, da jih ima. Ali pa če jih ti prineseš?
Vse, kar boš prinesla, bomo "v promet" spravili.

Jaz tudi počasi skupaj nosim orodja in pripomočke. Se nabere, ja Laughing Laughing

Objavljeno: So Jun 13, 2015 7:37 pm
Napisal/-a tajana
Garden-ja, zal mi je da ne mores biti jutri z nami. Zelim pa vam da cimprej zakljucite z delom in potem uzivate. Tudi pri nas je zelo vroce, se sreca da imamo veliko sence.

Aye-Aye, crna murva tudi pri nas zori in ni potrebno da jo nabiras. Zanimivo pa je tole z belo murvo. Ta drugo murvo smo kupili belo, pa ze peto leto rodi samo crne plodove. In potem smo lani kupili se eno belo, nekaj plodov ima ze letos in so na sreco beli. Bela posusena mi je zelo dobro. Crne pa se nisem susila. Mogoce poizkusim letos.

Preslice, sentjanzevke in aloe nimam, roznih listkov pa bi lahko nekaj nabrali. Tako da lahko prineses. Otrobov pa imam eno vreco svezih in eno vreco starih eno leto (bo treba pogledati ce so se dobri). Za prikaz priprave bokasija jih je mislim da dosti._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Ne Jun 14, 2015 10:20 pm
Napisal/-a juglans
Ekola, belokranjska izvedba delavnice v kraju.

Iz moje strani se lepo zahvaljujem tajani in R. za gostoljubje, vsem ostalim pa za prijetno druženje podkrepljeno z dobrotami. Ne da bi mislil resno, ampak bila je celo porcija čica-Doma piškotov. Super hvala, Very Happy

Figula poklon za vajin angažma in še nekatere malenkosti. (bokaši posip)
Enako A-A in R.

Skratka, bilo je prijetno.

mil bi pa še enkrat lepo prosil za recept "šabese". (malce sem pomešal kako z limonami Confused, kdaj notri in kdaj ven pa te reči )

Objavljeno: Ne Jun 14, 2015 10:30 pm
Napisal/-a figula
hvala tudi z moje strani za spontane in prijetne pogovore in jedače ter pijače.

Žal sama s sabo nisem tako zadovoljna, se mi zdi, da sem kup stvari premalo povedala Embarassed Embarassed , to je verjetno davek večje skupine, kjer je vedno vse v gibanju in človek izgubi nit.

tajana, zelo sta pridna, imata lep in raznolik košček raja Smile

(bo treba kdaj ponovit, da povem še vse tisto, kar sem danes pozabila Laughing )

(z prvi dve članici čarovniškega krožka imam oglje, bomo dorekle predajo)

Objavljeno: Ne Jun 14, 2015 10:56 pm
Napisal/-a figula
Tole sem še obljubila mil, da napišem - eno od osnovnih vodil kdaj s katerim pripravkom tretirati:

- v času rasti:
60% ribji ferment, 30% razni FPJ (rastlinski sok) in 10% FFJ (sadni sok)

- v času cvetenja
60% FPJ, 30% ribji ferment in 10% FFJ + dodatno kalcij/fosfor

- v času zorenja plodov
60% FFJ, 30% FPJ in 10% ribjega fermenta

Rastlinski sokovi so lahko različni, lahko kombiniramo tiste za rast, za zdravje/zaščito rastlin, za hranjenje in gnojenje (origano, česen, ingver, preslica, kopriva, slak ....)

Dogovarjali smo se, da bi naredili en tak "Gartlc zvarek", unikaten in iz naših sestavin. Nismo še dorekli ali bi bil zgolj za zaščito ali bi bilo fino, da dodamo še kakšno hranilo.
Glede na tegobe, ki spremljajo rastlino skozi vremenske neprilike in napade škodljivcev bi lahko naredili najprej univerzalnega zdravilnega.

Meni se zdijo zelo uporabni prvi trije kandidati:
- vrba, breza, žajbelj

lepo fermentirajte in lepo rastite Smile

Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:06 am
Napisal/-a tajana
Hvala vsem za prijetno in sprosceno druzenje in pogovore. Figula super si nam razlozila in toliko stvari pripravila. Takoj sem za da ponovimo v jeseni delavnico in izmenjamo izkusnje o uporabi. In mogoce se nam se kdo pridruzi._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:14 am
Napisal/-a mil
Sem doma in avto tudi ni v problematičnem stanju. (samo odstranitev plastike v podvozju...)

Vsem hvala za res prijeten in poučen dan.

"Moja" šabesa pa je narejena tako:

Cvetove bezga in tretjino njihove teže sladkorja dobro zmečkamo, natlačimo v primerno posodo in pokrijemo s papirnato brisačko. Pustimo en teden fermentirati. (naredimo torej FPJ )

Po enem tednu precedimo in shranimo. Za daljše shranjevanje dodamo sladkor. (lahko 1:1)

Ko želimo napitek:

Prekuhamo primerno količino vode in jo ohladimo. ( lahko tudi ne prekuhavamo, po želji....)
Vanjo stisnemo sok pomaranč in dodamo na tanke rezine narezane bio limone z olupki vred za aromo. (koliko sadežev bomo porabili je odvisno od zaželjene količine narejenega napitka.) Pustimo namakati 3 ure, precedimo in dodamo prej dobljen precejen ferment (lahko 1 : 10 ali po občutku, glede na željo po sladkosti). Napitek primerno ohladimo in ponudimo. (po želji skrajšaj postopek...HA,HA)

Je preverjeno boljše od navadne šabese, ima res izrazit okus in vonj po bezgovih cvetovih.

Pa lep pozdrav in na zdravje, Mil