Bokaši kompostiranje

Odgovori
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Živijo.

Nekaj me zanima...

Koliko posipa potrebujete za pol leta? Ali pa če imate kakšen svoj kriterij?

Hvala za odgovore..._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Odvisno za kolikšno količino.
Za samo posodo Organko porabim na uč izmerjeno ene pol kile mesečno in se mi zdi, da sem s posipom kar radodarna. V kompostnik z 1 m3 materiala pa postopoma stresem, kadar ga imam dovolj, med 4 in 6 litri bokašija.
zuf
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha, hvala!
0.5kg suhega ali mokrega?_________________Aljaž Plankl
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Na mesec porabim 2 do 3 litre suhega posipa, doma pripravljenega, za organko koš. Se priblizno toliko pa ga porabim za posipanje pri pripravi komposta._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nesušenega. Takega, kot ga vzamem iz posode, v kateri je fermentiral.
zuf
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

tajana, ti pa ne šparaš! Very Happy_________________Aljaž Plankl
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

zuf je napisal/a:
tajana, ti pa ne šparaš! Very Happy

Zuf res ne sparam posipa, saj ga dovolj pripravim v poletnem casu. V organko dajem vse rastlinske odpadke, sploh v jeseni je tega veliko, predvsem od kapusnic, repe in kolerabe. Ugotovila sem, da najhitrejse pridelam kompost z mesanjem posusene trave in vsebine iz organka.

Sem se stehtala posip. Posip imam shranjen v dvoliterskih pvc skatlah. V eni skatli je od 1100 do 1200 g posipa._________________CARPE DIEM
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Res ste mojstri, to vam moram priznati. Sam sem še "zelenček", kar se bokašija tiče; ravno se mi polni sploh PRVI (!) organko kompostnik in moram reči, da me je takoj prepričal. Ni gnilega vonja (pač nek tak, "prijetno-razpadajoči", mogoče rahlo kiselkast?), tudi tekočina nima neprijetnega vonja. Vsak dan po recepturi dodam dobrih 20ml posipa. S takim zanosom počasi zbiram pogum in se pripravljam na naslednji podvig: izdelava lastnega posipa... Bomo videli, kam me bo to pripeljalo - no, navodila za izdelavo ne bi mogla biti boljša, tako da... (beri prve tri besede mojega prispevka)._________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Oj, še enkrat jaz Smile

Zanima me, če se tudi pri drugih dogaja, da ta fermentirana tekočina še kar naprej "dela"? To mislim tako, da ko je ustekleničena (pač, zbiram jo v plastenki) in plastenko odprem, se ven sprosti plin (tako nekako, kot če "preklonkaš" radensko, plastenko odpreš in ven pihne CO2). Jaz to razumem kot da fermentacija še kar naprej poteka - ali pa je v mojem primeru kaj narobe?_________________go with your instinct to live as you want
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Postavi na hladno! In previdno z njo..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori